Det är ingen hemlighet att 2021 har varit ett utmanande år för ädelmetalltjurar. Förmodligen skulle man kunna tro att skenande inflation, överdrivet tryck av pengar och ultralåga räntor skulle skapa det perfekta receptet för en historisk återgång till rekordnivåer för ädelmetallmarknadens förlorare.
Omvänt skedde spektakulära uppgångar på externa marknader som energi, jordbruk, softs och aktieindex. Råvaror som kaffe, råolja, socker, vete, S&P 500 har var och en gett en avkastning på över 20 procent under 2021.
Längst ner på resultatlistan för 2021 finns palladium på att avsluta året med en nedgång på 17 procent. Inte långt efter hamnade silver med 12 procent och platina med 10 procent. Manipulation, säger du? Kanske, men det är snarare ett problem med försörjningskedjan som kommer att förvandla dessa tre förlorare till vinnare när dessa problem är lösta under första eller andra kvartalet 2022. Platina och palladium är lätta att identifiera. När bilindustrin kommer tillbaka efter att ha löst problemen med halvledartillförseln, bör efterfrågan snabbt överträffa utbudet.
Silverpriserna mötte två identifierbara motvindar, leveranskedjeproblem och säkring från gruvdrift. Kom ihåg att en gruva är ett företag, och med stigande insatskostnader och tveksam Covid-osäkerhet, var försäljning på terminsmarknaderna perfekt för att låsa lönsamheten. Covid-relaterade gruvnedläggningar 2020 ledde till massiva produktionsnedgångar på utbudssidan från Sydamerika. Den störningen på utbudssidan får många marknadsbedömmare att tro att silver kommer att ställas inför ytterligare en prispress när efterfrågan kommer tillbaka i form av industriell efterfrågan.
Silverpriset
Investeringsefterfrågan finns och priserna borde redan vara högre. När det gäller siffrorna utgör investeringsefterfrågan cirka 17 procent av silvermarknaden, medan industriell efterfrågan är cirka 47 procent.
De flesta av oss har har elektronik med silversodering, som utgör 35 procent av den industriella efterfrågan. Om du skulle visualisera silverförsörjningskedjan, skulle du se den största gruvverksamheten över hela världen utvinna silver från marken och skicka det direkt till Kina. Den kommer sedan tillbaka till slutanvändaren i form av materialinmatning, till exempel en iPhone. En annan råvara som släpade efter som ett resultat av problem med leveranskedjan var kakao. Nestle rapporterade att deras inkomster kunde ha varit starkare om de hade fått tag på mer kakao.
Xtrackers tog ytterligare ett steg för att öka attraktiviteten för sitt produktsortiment. Xtrackers sänker avgifterna för 28 börshandlade produkter. Från och med idag den 1 december 2023 kommer den årliga all-in-avgiften (TER) på 28 aktie- och obligations-ETFer samt en guld-ETC att sänkas.
Avgiftssänkningen gäller Xtrackers ETPer med en total investeringsvolym på över tio miljarder euro.
Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.
Tillkännagivandet, som först gjordes i Boletín Oficial del Estado den 29 juli 2023, introducerar blankett 721, tillägnad deklaration av virtuella tillgångar som innehas utomlands. Detta direktiv riktar sig dock till en specifik grupp eftersom endast de individer vars balansräkningar överstiger 50 000 euro i kryptotillgångar är skyldiga att deklarera sina utländska innehav.
De som har plånböcker i egen förvaring är inte undantagna utan måste rapportera sina innehav genom standardformuläret för förmögenhetsskatt 714.
Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITSETF är den enda ETF som följer MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.
Indexbeskrivning
MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader som uppfyller vissa ESG-egenskaper i förhållande till moderindex.
Optimerad för att producera ett index över värdepapper med starka momentumegenskaper, såsom de företag som presterat bra under de senaste 6 och 12 månaderna.
Granskas kvartalsvis
Handla XWEM ETF
Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITSETF (XWEM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.