Använd en fond för att få exponering mot emerging markets. Investerarna och spararna som väljer att placera i fonder har inte varit helt isolerade från den volatilitet som vi ser på tillväxtmarknaderna eftersom många produkter har en exponering mot emerging markets. Det går emellertid att använda börshandlade fonder för att hantera sin exponering mot enskilda marknader på ett bättre sätt. Enligt Wall Street Journal äger internationella aktiefonder mellan 20 och 30 procent av tillgångarna i utvecklingsekonomier, även om siffror på upp till 40 procent förekommer på enskilda marknader. Det finns anledning att oroa sig för denna utveckling i dagens börsklimat när volatiliteten på utvecklingsekonomiernas börser tynger den globala börsutvecklingen.
Enligt analysföretaget Morningstar har tio av de tolv aktiefonder som har högst exponering mot emerging markets haft en sämre utveckling än sina konkurrenter i år när tillväxtmarknadsfonderna har rasat med i genomsnitt 13 procent. Låt oss titta på några av världens största börshandlade fonder. iShares MSCI ACWI ETF (NasdaqGS: ACWI) som försöker återspegla resultatet av MSCI ACWI Index, har till exempel en exponering om 6,4 procent mot tillväxtmarknaderna medan Vanguard Total World Stock ETF (NYSEArca: VT), som följer FTSE Global All Cap Index, har allokerat 6,5 procent av sitt kapital till emerging markets. På den andra sidan spektrat finns till exempel Vanguard FTSE All-World ex USA (NYSEArca: VEU), som spårar internationella aktier och exkluderar den amerikanska marknaden. VEU har allokerat 85,7 procent av sitt kapital till utvecklade marknader, exklusive USA samt 14,4 procent till emerging markets. iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF (NasdaqGM: ACWX) har fördelat sitt kapital på 85,8 procent till utvecklade marknader utanför USA och 14,2 procent till tillväxtekonomierna. Year-to-date har ACWI fallit med 4,7 procent, VT med 4,1 procent, VEU har gått ned med 5,0 procent och ACWX har tappat 5,5 procent av sitt värde.
Det finns andra alternativ
Det går även att få exponering mot så kallade emerging markets genom andra börshandlade fonder. IShares MSCI EAFE ETF (NYSEArca: EFA) och Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEArca: VEA) har cirka 60 procent av sitt kapital i Europa, cirka 30 procent i Asien och resten har allokerats till tillväxtekonomierna. Dessa ETFer har utvecklats något bättre, ETA har backat med 1,5 procent och VEA med 1,4 procent sedan årets början.
Tillväxtmarknaderna har haft en mycket orolig period under de senaste månaderna, något som beror på försvagade tillväxtutsikter, fallande valutakurser och oro för att Kinas ekonomi visar tecken på avmattning. Dessutom är utsikterna för en kommande räntehöjning från FED illavarslande för emerging markets eftersom det kan leda till kapitalutflöden från de mer riskfyllda tillväxtekonomierna.
Genom att separera utvecklade ekonomier och tillväxtmarknader kan en investerare får en större kontroll över sina investeringar och sin exponering. Många förvaltare anser att det finns ett tillfälle att investera i emerging markets nu och att de är prisvärda efter flera års fallande kurser. Med en riktad ETF kan en placerare styra sin investering efter sin egen risktoleransnivå.
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.