Följ oss

Nyheter

Använd en fond för att få exponering mot emerging markets

Publicerad

den

Använd en fond för att få exponering mot emerging markets

Använd en fond för att få exponering mot emerging markets. Investerarna och spararna som väljer att placera i fonder har inte varit helt isolerade från den volatilitet som vi ser på tillväxtmarknaderna eftersom många produkter har en exponering mot emerging markets. Det går emellertid att använda börshandlade fonder för att hantera sin exponering mot enskilda marknader på ett bättre sätt. Enligt Wall Street Journal äger internationella aktiefonder mellan 20 och 30 procent av tillgångarna i utvecklingsekonomier, även om siffror på upp till 40 procent förekommer på enskilda marknader. Det finns anledning att oroa sig för denna utveckling i dagens börsklimat när volatiliteten på utvecklingsekonomiernas börser tynger den globala börsutvecklingen.

Enligt analysföretaget Morningstar har tio av de tolv aktiefonder som har högst exponering mot emerging markets haft en sämre utveckling än sina konkurrenter i år när tillväxtmarknadsfonderna har rasat med i genomsnitt 13 procent. Låt oss titta på några av världens största börshandlade fonder. iShares MSCI ACWI ETF (NasdaqGS: ACWI) som försöker återspegla resultatet av MSCI ACWI Index, har till exempel en exponering om 6,4 procent mot tillväxtmarknaderna medan Vanguard Total World Stock ETF (NYSEArca: VT), som följer FTSE Global All Cap Index, har allokerat 6,5 procent av sitt kapital till emerging markets. På den andra sidan spektrat finns till exempel Vanguard FTSE All-World ex USA (NYSEArca: VEU), som spårar internationella aktier och exkluderar den amerikanska marknaden. VEU har allokerat 85,7 procent av sitt kapital till utvecklade marknader, exklusive USA samt 14,4 procent till emerging markets. iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF (NasdaqGM: ACWX) har fördelat sitt kapital på 85,8 procent till utvecklade marknader utanför USA och 14,2 procent till tillväxtekonomierna. Year-to-date har ACWI fallit med 4,7 procent, VT med 4,1 procent, VEU har gått ned med 5,0 procent och ACWX har tappat 5,5 procent av sitt värde.

Det finns andra alternativ

Det går även att få exponering mot så kallade emerging markets genom andra börshandlade fonder. IShares MSCI EAFE ETF (NYSEArca: EFA) och Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEArca: VEA) har cirka 60 procent av sitt kapital i Europa, cirka 30 procent i Asien och resten har allokerats till tillväxtekonomierna. Dessa ETFer har utvecklats något bättre, ETA har backat med 1,5 procent och VEA med 1,4 procent sedan årets början.

Samtidigt har Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), de två största tillväxtmarknader ETFerna mätt i tillgångar, fallit med 14,5% och 15,1% år-to-date, respektive.

Tillväxtmarknaderna har haft en mycket orolig period under de senaste månaderna, något som beror på försvagade tillväxtutsikter, fallande valutakurser och oro för att Kinas ekonomi visar tecken på avmattning. Dessutom är utsikterna för en kommande räntehöjning från FED illavarslande för emerging markets eftersom det kan leda till kapitalutflöden från de mer riskfyllda tillväxtekonomierna.

Genom att separera utvecklade ekonomier och tillväxtmarknader kan en investerare får en större kontroll över sina investeringar och sin exponering. Många förvaltare anser att det finns ett tillfälle att investera i emerging markets nu och att de är prisvärda efter flera års fallande kurser. Med en riktad ETF kan en placerare styra sin investering efter sin egen risktoleransnivå.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fastställd utdelning i XACT Sverige 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

14 juni Avstämningsdag

20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

FKU ETF en multifaktorfond som väljer brittiska aktier baserat på värde och tillväxt

Publicerad

den

First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc (FKU ETF) är baserad på NASDAQ AlphaDEX® United Kingdom Index. Indexet använder AlphaDEX-aktievalsmetoden som använder fundamentala tillväxt- och värdefaktorer för att objektivt välja aktier från NASDAQ United Kingdom Index som kan generera positiv alfa i förhållande till traditionella passiva index. Indexet är ett modifierat likaviktat index där högre rankade aktier får en högre vikt inom indexet.

First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc (FKU ETF) är baserad på NASDAQ AlphaDEX® United Kingdom Index. Indexet använder AlphaDEX-aktievalsmetoden som använder fundamentala tillväxt- och värdefaktorer för att objektivt välja aktier från NASDAQ United Kingdom Index som kan generera positiv alfa i förhållande till traditionella passiva index. Indexet är ett modifierat likaviktat index där högre rankade aktier får en högre vikt inom indexet.

Beskrivning av First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc

First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc investerar i aktier med fokus på Multi-Factor Strategy, Storbritannien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,65 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner GBP under förvaltning. FKU ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Nasdaq AlphaDEX® United Kingdom-indexet spårar företag från Storbritannien, utvalda och viktade med AlphaDEX-metoden. Huvudfaktorerna är tillväxt och värde.

Handla FKU ETF

First Trust United Kingdom AlphaDEX UCITS ETF Acc (FKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Stuttgart Stock ExchangeEUR6PSS
London Stock ExchangeGBXFKU

Största innehav

VärdepapperVikt %
Investec Plc3.26%
Centrica Plc3.10%
Anglo American Plc2.83%
Rio Tinto Plc2.81%
BP Plc2.56%
Imperial Brands Plc2.46%
BT Group Plc2.35%
Frasers Group Plc2.35%
Endeavour Mining Plc2.26%
SSE Plc2.16%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

IQQS ETF investerar i europeiska small caps

Publicerad

den

iShares EURO STOXX Small UCITS ETF (IQQS ETF) investerar i aktier med fokus på Small Cap, Europa. Utdelningen i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,40 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares EURO STOXX Small UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 428 miljoner GBP under förvaltning. ETF:n är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IQQS?

Diversifierad exponering mot företag i euroområdet

Direktinvestering i företag i euroområdet med små kapital

Exponering för regionala och små företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av small caps i euroområdet.

Investeringsstrategi

EURO STOXX® Small-indexet följer de 100 minsta aktierna i euroområdet (inkluderat i STOXX® Europe 600-indexet).

Handla IQQS ETF

iShares EURO STOXX Small UCITS ETF (IQQS ETF)

är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXDJSC
gettexEURIQQS
Stuttgart Stock ExchangeEURIQQS
Borsa ItalianaEURDJSC
Euronext AmsterdamEURDJSC
SIX Swiss ExchangeCHFDJSC
XETRAEURIQQS

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
GALPGALP ENERGIA SGPS SAEnergy2.55PTGAL0AM0009EUR
ELIELIA GROUP SAUtilities1.98BE0003822393EUR
RXLREXEL SAIndustrials1.96FR0010451203EUR
SABBANCO DE SABADELL SAFinancials1.93ES0113860A34EUR
SDFK+S AGMaterials1.91DE000KSAG888EUR
BAMIBANCO BPMFinancials1.91IT0005218380EUR
ANAACCIONA SAUtilities1.88ES0125220311EUR
VALMTVALMETIndustrials1.82FI4000074984EUR
AALBAALBERTS NVIndustrials1.80NL0000852564EUR
SOISOITEC SAInformation Technology1.79FR0013227113EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära