Följ oss

Nyheter

Amazon att skjuter upp 3 326 satelliter i låg omloppsbana om jorden

Publicerad

den

Amazon har nått en överenskommelse med Arianespace, United Launch Alliance (ULA) och Jeff Bezos Blue Origin om att skjuta upp en konstellation med 3 236 satelliter i låg omloppsbana om jorden. Detta tros vara den största sådana upphandlingen i rymdindustrins historia.

Amazon har nått en överenskommelse med Arianespace, United Launch Alliance (ULA) och Jeff Bezos Blue Origin om att skjuta upp en konstellation med 3 236 satelliter i låg omloppsbana om jorden. Detta tros vara den största sådana upphandlingen i rymdindustrins historia.

Det kommer att utgöra ryggraden till Project Kuiper, Amazons höghastighetsbredbandsnätverk. Detta kan ses som en direkt konkurrens till Elon Musks Starlink, som har sänt upp mer än 2 000 satelliter.

Micah Walter-Range, bidragsgivare till S-Network Space Index, som används av The Procure Space UCITS ETF (YODA), kommenterar dess konsekvenser för rymdekonomin:

• Det är inte förvånande att se att de tre utvalda företagen alla var amerikanska eller europeiska. Ryssland kan ha varit en utmanare tidigare, men invasionen av Ukraina och Rysslands efterföljande ”gisslantagande” av det brittiska företaget OneWebs satelliter innebär att Ryssland inte längre är ett hållbart alternativ under överskådlig framtid.

• Det är inte heller förvånande att SpaceX inte valdes, med tanke på rivaliteten mellan Elon Musk och Jeff Bezos. Dessutom har SpaceX mycket på sin platta med att lansera sin egen Starlink-konstellation och nu hjälpa OneWeb med resten av sin konstellation efter att OneWebs återstående lanseringar med Ryssland avbröts.

• Den bredare inverkan på rymdindustrin återstår att se. Detta är en enorm uppskjutningsorder, som lätt överstiger alla enordersrekord som fastställts av nationella regeringar, och den kommer sannolikt att förbruka uppskjutningskapacitet som andra satellitoperatörer räknade med att använda under de kommande åren. Det är inte lätt för uppskjutningsföretag att snabbt öka (eller minska) produktionen av raketer, så de försöker vanligtvis uppnå gradvis tillväxt eftersom det är lättare att hantera för anläggningar och personal.

• Förra året sågs ett rekord med 140+ orbitala uppskjutningar globalt. Förutsatt att lanseringshastigheten förblir stabil under de kommande fem åren, kommer Amazon att stå för mer än 10% av lanseringarna världen över. Och eftersom den globala siffran inkluderar många uppskjutningar av mindre fordon som inte kan ta emot större satelliter, är Amazons effekt på den större delen av marknaden anmärkningsvärd.

• För operatörer av små satelliter som vanligtvis åker med på en bärraket med större satelliter, vet vi inte vad konsekvenserna kommer att bli ännu. Jag har inte sett en kommentar om huruvida Amazon kommer att tillåta/uppmuntra samåkning eller om det kommer att vilja vara den enda passageraren. Om det sistnämnda är sant kan detta gynna operatörer av små bärraketer som Astra, Rocket Lab eller Virgin Orbit (varav de två första ägs av YODA ETF).

• Också inom YODA är företag som kommer att dra nytta av Boeing och Lockheed Martin, som samäger United Launch Alliance (som kommer att utöka produktionen av sin Vulcan bärraket för att uppfylla sitt åtagande om 38 lanseringar). Aerojet Rocketdyne och Northrop Grumman ökar också eftersom de tillhandahåller motorer och boosters till United Launch Alliance. L3Harris tillhandahåller flygelektroniken för Vulcan – vi har ännu inte sett hur väl de kan ta emot denna order inom befintlig produktionskapacitet.

• På den europeiska sidan kommer de 18 uppskjutningar som ska genomföras av Arianespace med hjälp av Ariane 6 bärraketen att gynna dess ägare, av vilka flera är YODA-innehav: Airbus, Avio, Thales och Leonardo. Avios (mindre) Vega bärraket kan också dra nytta av ökad efterfrågan från små satelliter av samma anledning som Rocket Lab eller Astra.

Handla YODA ETF

HANetf Procure Space UCITS ETF Acc (YODA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *