Följ oss

Nyheter

Allt du behöver veta om likviditet för börshandlade fonder

Publicerad

den

Om en ETF handlas ofta under hög volym kallas detta för hög likviditet. Ju mer en ETF handlas, desto lägre blir handelskostnaderna. Lär dig vad likviditet för börshandlade fonder beror på och hur du kan bedöma den.

Om en ETF handlas ofta under hög volym kallas detta för hög likviditet. Ju mer en ETF handlas, desto lägre blir handelskostnaderna. Lär dig vad likviditet för börshandlade fonder beror på och hur du kan bedöma den.

Ju oftare du handlar ETFer, desto viktigare är det att förstå hur likvida dina innehav är. Likviditet – när det gäller ETFer – syftar på hur enkelt du kan handla och till vilken kostnad.

Den mest uppenbara indikatorn på en ETFs likviditet är dess spread. Spreaden är en kostnad för att göra affärer och är skillnaden i priset du skulle betala för att köpa en ETF jämfört med priset du skulle få om du sålde den (precis som att växla utländsk valuta på flygplatsen). Spreaden plockas in som en provision av market makers – de finansiella mellanhänderna som matchar köpare med säljare på börsen.

Ju effektivare marknadsgaranter kan utföra order från köpare och säljare, desto snävare är spreadarna för alla finansiella produkter. De viktigaste faktorerna som påverkar ETFens likviditet är:

• Likviditeten i ETFens underliggande tillgångar – detta har betydelse eftersom hög efterfrågan på en ETF lättast kan tillgodoses genom att skapa nya andelar i fonden. Om den underliggande tillgången till exempel är FTSE 100-aktier, är det relativt enkelt för auktoriserade deltagare att gå in på marknaden och köpa FTSE 100-aktier som kan omvandlas till ytterligare aktier i en FTSE 100 ETF.

Marknadsgarantkonkurrens – ju fler market makers som tävlar om att uppfylla order för en viss ETF, desto snävare bud-budsspreadar blir när marginalerna pressas.

Höga dagliga handelsvolymer – större pengaflöden in och ut ur de mest populära ETFerna skapar större möjligheter till effektivitet och konkurrens mellan marknadsgaranter.

Du kommer att märka att stora ETFer som täcker de mest populära indexen tenderar att ha de snävaste spreadarna.

Mycket likvida ETFer har knivskarpa spreadar medan exotiska nischade ETFer ofta har mycket fetare marginaler. Spreadar kan vara så låga som 0,01 procent på en order 10 000 kronor för en S&P 500 ETF. Medan spreaden på en tunt handlad ETF kan vara 1 procent på en order 10 000 kronor eller till och med mer.

Det här spelar roll om du handlar ofta eftersom prisskillnader mellan köp och sälj ökar och subtraherar från din portföljs prestanda precis som alla andra kostnader.

Den goda nyheten är att små investerare inte straffas på aktiemarknaden. Den elektroniska orderboken behandlar alla marknadsaktörer lika och det är mer sannolikt att du betalar en låg spread på en liten order än vad en gigantisk institutionell aktör skulle göra på en enorm order som påverkar marknaden.

Hur fungerar ETF-handel?

I det här inlägget kommer du att lära dig om ETF-prisupptäckt och hur du beräknar spreaden.

Viktiga öppettider

Ett annat viktigt tips är att rätt tajma dina affärer i internationella ETFer. ETF-prisupptäckten är mycket mer exakt när marknaden som handlar med sina underliggande tillgångar är öppen. Till exempel är det mycket lättare att bestämma nettotillgångsvärdet (NAV) för en japansk aktie-ETF när de japanska marknaderna handlas med dess komponentaktier för alla att se. Om en marknad är stängd kommer en marknadsgarant att bredda bud-budsspreaden på alla ETF som följer den. Det beror på att de måste skydda sig mot negativa rörelser ifall deras bästa ”gissning” om priset på japanska aktier är fel när marknaderna öppnar igen. Av en liknande anledning är det bäst att handla med råvaru-ETC/ETFer när de amerikanska marknaderna är öppna eftersom de underliggande tillgångarna i allmänhet är prissatta i amerikanska dollar.

ETFer som spårar asiatiska värdepapper handlas bäst tidigt på morgonen, medan du bör vänta till sent på eftermiddagen för att handla ETFer viktade mot USA eller Latinamerika.

Mät ETF-likviditet

Det finns inte ett enda mått på likviditet men spreaden är den mest användbara proxy. Breda, effektiva marknads-ETFer som spårar de mest populära indexen kommer i allmänhet att ha snäva spreadar. Men det är väl värt att uppmärksamma spreadarna för specialiserade ETFer som:

• ETFer på tillväxtmarknader

Smart beta-ETFer

• Sektor ETFer

• Råvaru-ETFer

• Högavkastande obligations-ETFer

• Tematiska ETFer

Spreadar varierar varje dag beroende på marknadsförhållanden, så det är en bra idé att kolla in din valda ETFs spread under loppet av några dagar för att bedöma dess storlek, särskilt mot konkurrerande produkter.

Din onlinemäklare eller ETFs fondleverantör bör både tillhandahålla köp- och säljpriser på sina webbplatser. Om det finns lite att välja mellan ETFer kommer de mest likvida över tiden att tendera att vara de med flest tillgångar under förvaltning (AUM), daglig handelsvolym och marknadsgaranter.

Kan jag sälja min ETF när som helst?

Spreadar kan och kommer att öka under marknadsturbulens, särskilt på nischmarknader. Detta beror på att marknadsgaranter utsätts för större risker när de köper ETFer från säljare och flyttar dem vidare till nya köpare. På en fallande marknad säkerställer en bredare bud-fråga-spread att market maker inte tar en stor förlust om deras ETF-aktier köps till ett lägre pris av den nya köparen.

Marknadsgaranter tenderar att göda sina marginaler vid tider som dessa, men en ETF kommer att fortsätta att handla så länge som den underliggande marknaden förblir likvid. Under Corona-krisen har ETFer bevisat att de är handelbara även om spreadarna har breddats avsevärt. Som en buy-and-hold investerare bör du undvika att handla i sådana volatila tider.

Det är omöjligt att förutsäga hur ETFens spårning av en mindre likvid marknad som högavkastande företagsobligationer kommer att prestera i en kris, så begränsa dem till en relativt liten andel av din totala tillgångsallokering om du kör en portföljstrategi som Core-Satellite.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin flörtar med 100 000 dollar mitt i trender med dedollarisering och företagens efterfrågan

Publicerad

den

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Duke beskrev den nuvarande miljön som ett ”riktigt optimistiskt ögonblick för Bitcoin” och noterade att priset har återhämtat sig stadigt från de senaste lägsta nivåerna på cirka 75 000 dollar. Han tillskrev uppgången makroekonomiska krafter, särskilt stigande inflationsförväntningar och växande skepticism mot den amerikanska dollarn, och beskrev situationen som en del av en bredare trend av ”dedollarisering”.

Han förklarade att aggressiv amerikansk tullpolitik driver på inflationsförväntningarna globalt och driver investerare att överväga alternativa tillgångar. Duke sa: ”Vi har sett att det finns en korrelation med en ökning av Bitcoin-priset om det finns en hög inflationsförväntning.”

Duke pekade också på att företagens utökade användning av Bitcoin är en betydande ny utveckling. Han avslöjade att börsnoterade företag hade förvärvat över 101 000 bitcoins hittills under 2025 – mer än dubbelt så mycket som det totala nya utbudet av Bitcoin i år.

Han noterade att även amerikanska delstater har börjat hålla Bitcoin i sina statskassor som en del av strategiska reserver, vilket tyder på att övergången från traditionella tillgångar till Bitcoin accelererar.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära