Nyheter

Allt du behöver veta om DAX-indexets förändring

Publicerad

den

Tysklands DAX-index avslutar ”största reformen” i sin 33-åriga historia. Det tyska huvudindexet, DAX-indexets, kommer att öka i storlek från 30 till 40 beståndsdelar. Indexet kommer att absorbera de tio största företagen från det tyska mid cap indexet, MDAX. Därmed avslutas en granskningsprocess som inleddes sommaren 2020.

Tidigare omfattade DAX ett smalt urval av 30 tyska företag, men nu kommer landets rubrikindex nu att ändra namn till DAX 40.

Deutsche Boerse’s Quontigo, via sin indexeringsarm STOXX, meddelade på fredagen att de företag som ska läggas till det tyska storbolagsindexet kommer att vara Airbus, Zalando, Siemens Healthineers, Symrise, HelloFresh, Sartorius, Porsche Automobil, Brenntag, Puma och Qiagen.

Indexet som spårar tyska företag med något lägre börsvärden MDAX, kommer samtidigt att krympa från 60 till 50 beståndsdelar.

En rad ändringar

Rockaden i indexet kommer som en del av en rad ändringar som gjorts under granskningsprocessen. Den första av dessa kom i december förra året och kräver att DAX -kandidater har ett positivt resultat före räntor, skatt, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) i sina två senaste årsbokslut.

Detta följdes i mars med regler som utökade indexberättigandet till alla emittenter på den tyska reglerade marknaden; kräver att revisionsbestämmelser och finansiell rapportering följs med sanktioner för bristande efterlevnad; och införandet av en ytterligare DAX-granskning i mars.

Från och med september kommer DAX -index också att ta bort sina börsomsättningskriterier och istället rangordna företag baserat på en blandning av marknadsvärde och likviditetskriterier.

Granskningsprocessen började tillsammans med andra reformer, bland annat en skärpning av bolagsstyrningsreglerna på grund av det bokföringsbrottet hos tidigare DAX-konstituerande Wirecard.

Qontigo sa att den sista omgången av förändringar kommer att genomföras den 20 september och kommer att representera den ”största reformen i DAX-indexets +30-åriga historia”.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version