Följ oss

Nyheter

Allt du behöver veta för att handla sojabönor

Publicerad

den

Sojabönor är en typ av baljväxter. De har odlats i Östasien i över 5000 år men introducerades inte i västvärlden förrän på 1900-talet.

Sojabönor är en typ av baljväxter. De har odlats i Östasien i över 5000 år men introducerades inte i västvärlden förrän på 1900-talet. I denna artikel tittar vi vad vi behöver veta för att handla sojabönor.

De är en utmärkt källa till protein och används för att skapa många andra livsmedelsprodukter, såsom tofu, tempeh, shoyu, miso och sojamjölk. Omogna sojabönor äts också färska i en japansk maträtt som kallas ”edamame”.

Sojabönor och produkter som härrör från sojabönor är viktiga råvaror på dagens globala marknad. Vi har samlat all information du kan behöva veta för att hjälpa dig att handla med dem.

Hur odlas de?

Sojabönor odlas under liknande förhållanden som majs och konkurrerar därför med majs om areal. Bönder börjar ofta planteringssäsongen med att välja om de ska plantera majs eller sojabönor.

För att fatta detta beslut tittar de på det aktuella terminspriset för varje spannmål och jämför ” corn-soybean spread ” – förhållandet mellan priset på majs och priset på sojabönor.

När de väl har bestämt sig för att odla sojabönor planterar de fröna i rader. Dessa kan sedan ta upp till en vecka att gro till växter.

De finns många användningsområden för sojabönor

Medan många människor äter sojabönor eller mat som innehåller soja, särskilt i länder i Asien, används bara en liten del av de sojabönor som produceras varje år för detta ändamål. De allra flesta sojabönor – nästan 75 % av dem – används faktiskt som djurfoder.

Här är några andra sätt som vi använder soja på

Olja. Sojabönor består av cirka 18 % olja. Detta utvinns för att skapa sojaolja, som sedan används som ingrediens i många olika rätter och som matolja. När oljan har extraherats används det överblivna sojamjölet som djurfoder.

Biobränsle. Cirka 2 % av sojaproduktionen används för att skapa biobränslen. Majs används fortfarande mycket mer frekvent i produktionen av biobränslen än andra spannmål, men intresset för soja för detta ändamål växer.

Kritor. Sojakritor är ett giftfritt alternativ till vanliga kritor som vanligtvis görs med petroleum.

Andra användningsområden. Soja används också i produktionen av ljus, spånskivor, biokompositer, bläck, smörjmedel, skum och andra produkter.

Översikt över sojabönsmarknaden

Den globala marknaden för soja har stigit stadigt under de senaste åren och det finns några skäl för handlare att ha en positiv syn på sojabönsmarknaden under de kommande åren.

Transparency Market Research förutspår att värdet på den globala sojabönsmarknaden kommer att växa från 146,23 miljarder USD till 215,746 miljarder USD mellan 2017 och 2025.

När utvecklingsekonomier som Kina växer sig rikare kommer fler och fler människor sannolikt att öka sin köttkonsumtion och vända sig till hälsosammare mat. Sojamarknaden kommer att vinna på båda dessa trender på grund av användningen av sojabönor som boskapsfoder samt deras tillhörande hälsofördelar.

Den ökande medvetenheten om dessa hälsofördelar bidrar också till att öka efterfrågan. Men om konsumenternas åsikter om hälsofronten förändras, kan detta betyda dåliga nyheter för sojabönor.

Tillgången i framtiden kan också påverkas av klimatförändringstrender som påverkar vädermönster och produktion av sojabönor och andra grödor.

USDA publicerar en kvartalsrapport som ger viktig information för handlare om den nuvarande sojabönsmarknaden, såsom förändringar i lager. Du kan komma åt deras senaste rapport här.

Vad driver priset på sojabönor?

De sex viktigaste faktorerna som driver priset på sojabönor är:

Sojabönor noteras i amerikanska dollar. Därför är priset beroende av dollarns styrka. En svagare dollar kommer att innebära högre priser och en starkare dollar kommer att innebära lägre priser.

USA producerar och exporterar det största antalet sojabönor i världen. Därför kan politiska och miljömässiga faktorer i USA avsevärt påverka den globala produktionen.

Alternativa oljor Sojaolja konkurrerar med andra oljor som rapsolja och ricinolja. Förändringar i prissättningen och tillgängligheten av dessa alternativa oljor kan påverka efterfrågan på sojabönolja.

Efterfrågan på tillväxtmarknader Tillväxtekonomier i länder som Indien och Kina kan orsaka framtida tillväxt i efterfrågan på sojabönor när deras befolkning börjar konsumera mer kött.

Etanolsubventioner Sojabönor konkurrerar med majs om areal. Etanolsubventioner ger ett incitament för bönder i USA att ägna areal till majs. Om dessa subventioner upphör kan produktionen av sojabönor öka.

Hälsonytt Mycket av efterfrågan på soja är kopplad till dess hälsofördelar. Medicinsk forskning inom detta område kan påverka priserna.

Hur handlas och finansieras sojabönor?

Handel med sojabönor. Det finns många sätt att investera i sojabönor, inklusive genom sojabönor aktier, sojabönor CFD:er, sojabönor ETF:er, sojabönor futures och sojabönor optioner futures.

Priset på sojabönor rör sig ofta tillsammans med priset på andra jordbruksråvaror. Därför satsar handlare ofta på sojabönor i förhållande till dessa andra jordbruksråvaror genom spreadaffärer, där två olika sojabönsterminskontrakt köps och säljs samtidigt.

Video: CME Group

Den här videon om sojabönsproduktion från CME-gruppen ger en utmärkt överblick över sojabönsmarknaden.

Leverantörer och producenter av sojabönor

Den globala produktionen av sojabönor domineras av de tre största producerande länderna. Tillsammans producerar dessa länder över 80 % av den årliga globala avkastningen.

USA, som producerar cirka en tredjedel av det globala utbudet av sojabönor, är den största producenten av sojabönor i världen och producerar cirka 108 miljoner ton varje år. Brasilien kommer på en nära andraplats och producerar cirka 87 miljoner ton varje år; och Argentina är tredje, med cirka 53 miljoner ton producerade varje år.

Andra regioner som producerar ett betydande antal sojabönor är Kina, Indien, Paraguay, Kanada, Mexiko och EU.

Sojabönor kontraktsspecifikationer

Tickersymbol: ZS

Kontraktsstorlek: 5 000 bushels

Kontraktsmånader: F, H, K, N, Q, U, X

Handla sojabönor hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla sojabönor hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla sojabönor hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med apelsinjuice. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.