Nyheter

Aktiva ETFer har tagit USA med storm, Europa kommer snart att följa efter

Publicerad

den

Aktiva ETFer har tagit USA med storm och stod för hälften av amerikanska ETF-lanseringar 2021. Många europeiska kapitalförvaltare förväntar sig ökad efterfrågan på aktiva ETFer i Europa. Detta krav tillfredsställs dock inte på grund av äldre reglering som kräver daglig innehavsinformation.

En lättnad av dessa regler för offentliggörande skulle kunna utgöra en katalysator för aktiv ETF-expansion i Europa. 20 procent av alla förfrågningar till HANetf om lansering av white label ETFer är aktiva strategier

De tidigaste börshandlade fonderna (ETF) spårade passivt ett index ungefär som traditionella investeringsfonder. Som ett resultat blir ETFer och passiva investeringar något synonymt. Det håller emellertid på att förändras. Investerare inser alltmer att ETFer bara är ett omslag.

I USA har det skett en boom av aktivt förvaltade ETFer. Över hälften av de nästan 500 ETFer som lanserades i USA 2021 förvaltades aktivt, enligt data från Morningstar Direct. Aktiva ETFer/ETPer i USA samlade nettoinflöden på 102 miljarder USD 2021, nästan dubbelt så mycket som 59,8 miljarder USD som samlades in 2020 enligt ETFGI. Samtidigt har flera aktiva fonder omvandlats till aktiva ETFer. Många traditionella amerikanska fondförvaltare har nu ett ETF-erbjudande.

Men medan boomen av aktiva ETFer har tagit fart i USA, håller äldre regleringar tillbaka tillväxten över Atlanten. Aktiva börshandlade fonder i Europa är fortfarande små och stod för lite över 1 procent av de europeiska ETF-tillgångarna under förvaltning i september 2021.

Tillväxten av aktiva ETFer i USA har drivits av förändringar i amerikanska regler. Under 2019 lättade amerikanska tillsynsmyndigheter på kraven på daglig portföljupplysning. På samma sätt kräver inte Kanada daglig portföljavslöjande för aktiva ETFer, vilket driver aktiv ETF AUM att stå för 20 procent av alla ETF AUM, enligt PWC.

Däremot kräver europeiska bestämmelser fortfarande att ETFer avslöjar hela dagliga innehav. Detta gör ETF-omslaget oattraktivt för aktiva förvaltare som kan vara oroliga för att vara ”front run” om positionerna de bygger avslöjas dagligen.

Det finns dock en tydlig efterfrågan på aktiva ETFer bland kapitalförvaltare. Enligt en nyligen genomförd PWC-undersökning av kapitalförvaltare sa 25 procent av de tillfrågade 2021 att de förväntar sig betydande efterfrågan på aktiva ETFer i sin region under de kommande 2-3 åren. Det ökade från 14 procent 2020.

Det kravet kan dock misslyckas med att europeiska tillsynsmyndigheter uppdaterar sina regler. Det vill säga om inte tillsynsmyndigheter i Europa beslutar sig för att ta en ny titt på de nuvarande reglerna. Som PWC noterar: ”En lättnad av dessa avslöjanderegler kan ge en katalysator för aktiv ETF-expansion i Europa.”

I en kommentar om tillväxten av aktiva ETFer sa Hector McNeil, medVD och medgrundare av HANetf:

”På HANetf tror vi att ETFer helt enkelt är ett omslag och inte bör definieras av den strategi de följer. ETFer är bara bättre ”tech” – iPhone till värdepappersfondens fasta telefon. Enligt vår uppfattning kommer alla nya fonder om 15 år att vara ETFer som kan handlas under hela dagen och alla återstående fonder kommer att behöva se ut och kännas mer som ETFer för att överleva och behålla äldre tillgångar.

Även om reglerna kan innebära att vissa fondemittenter drar sig för aktiva ETFer på grund av nuvarande bestämmelser, betyder det inte att aktivt förvaltade ETFer är omöjliga att lansera. Vi har för närvarande två aktivt förvaltade ETFer på HANetf i samarbete med Saturna. Sedan vi lanserade HANetf, för över 3 år sedan, har cirka 20 procent av White label ETF-förfrågningarna gällt aktiva strategier. Vi har haft över 900 förfrågningar sedan vi först lanserade. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version