Följ oss

Nyheter

AI drabbas av handelskriget

Publicerad

den

AI drabbas av handelskriget

Det var inte så länge sedan att artificiell intelligens ansågs vara en futuristisk dröm. Noveller, filmer och tv-serier har serverat bilder av en AI-driven värld i årtionden. Fictionförfattare som Neal Stephenson och Isaac Asimov målade upp en bild av en värld där den som styrde tekniken och AI kontrollerade världen. Detta inklusive resurserna och, allt viktigare, folket. Frågan är om Stephenson eller Asimov någonsin trodde att deras texter skulle bli verklighet. I dag råder det en global kapplöpning kring AI, men det finns hinder. Vi ser till exempel hur AI drabbas av handelskriget.

Regeringar kan ha varit långsamma för att inse AI: s starka kraft, men under det senaste decenniet har den kraften varit för uppenbar att ignorera. Den arabiska våren drivs av sociala medier, som gav människor makt att kommunicera, organisera och motstå på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Den ryska inblandning i presidentvalet i 2016 avslöjar hur sårbara sociala medier, deras nätverk och deras användare är för informationskrigsföring.

Kina har fattat det

I Kina har landets regering förstått det. 2015 tillkännagavs landets Made in China 2025 initiativ. Denna skisserade en plan för att återfå tillverkningsdominansen inom ett decennium, främst genom aggressiv statlig finansiering och stöd av teknik och AI. Men det är inte allt.

Kinas trestegsplan omfattar:

1. Accelerera dess AI-kapacitet för att hålla takten med globala ledare senast 2020
2. Göra stora genombrott i AI före 2025
3. Etablering av Kina som världsledande inom AI-fältet före 2030

Det verkar som att Kina är på god väg till framgång. Under det gångna året växte den kinesiska AI-industrin med nästan 70%. I en juliintervju uppgav Air Force General VeraLinn Jamieson att Kinas totala utgifter för AI-system 2017 var 12 BD, och att Air Force-forskare uppskattar Kinas årliga utgifter att växa till ”minst 70 miljarder dollar 2020.”

Enligt 2016 Vita husrapporten Preparing for the Future of Artificial Intelligence från 2016 har Kina ökat sitt antal AI-patent med 200% sedan 2015. Kina har också överträffat de amerikanska forskarna. Kinas forskare har publicerat fler tidskriftsartiklar fokuserade på djup inlärning – en nyckelfunktion hos AI.

Talang, finansiering och data.

När 2025 kommer närmare, har Kina precis vad som behövs för att uppnå sina mål: talang, finansiering och data. Massor av data. Neal Stephenson och Isaac Asimov varnade för oss år sedan, den som har datan använder kraften. Medan det är lätt att anta att det nuvarande handelskriget med Kina handlar om sojabönor, kan teknik och AI-ledarskap i själva verket vara den största drivaren av alla.

Det är uppenbart att USA är omsprunget, vilket har satt Trumpadministrationen på försvaret. Enligt forskning från CB Insights leder Kina AI-startfinansieringen, med en kapitalandel på 48% av den globala totalen, jämfört med 38% för USA. Med 3 000+ AI start ups globalt är den totala finansieringsnivån häpnadsväckande. Dessa nummer har varit en väckarklocka, men svaret på det samtalet har inte varit det som många tekniska experter hade hoppats. I stället för att fokusera på finansiering och sträva efter att förbättra AI-kapacitet genom ökad innovation har administrationen initierat ett verkligt kallt krig som syftar till att sakta ner innovation i Kina.

Men även om alla handskar är borta i kampen för AI-ledarskap finns det ingen klar vinnare. Åtminstone inte än. Och USAs ansträngningar att motverka Kinas framsteg verkar dömda att misslyckas. Kina och USA är för hals och nacke i tävlingen för att man ska dominera, genom tullar eller på annat sätt.

Det är ingen överraskning

Det sagt är det ingen överraskning att USA har vidtagit åtgärder för att sakta ned Kinas framsteg. Tyvärr, medan en sund konkurrens på en framväxande marknad normalt hjälper till att snabba framsteg för alla spelare, kommer ett handelskrig sannolikt att göra det motsatta, hindra framsteg för båda sidor. AI drabbas av handelskriget.

För investerare är det viktigaste att hålla ett öga på slutmålet. Det uppenbara misstaget skulle vara att fokusera på kortsiktiga trender och försöka tima marknaden. Medan ett fortsatt handelskrig med Kina tillfälligt kan öka vindsvängningarna i rymden är medvinden här för att stanna. AI kommer att accelerera. 5G-nätverk och kvantdatorer kommer att bli en verklighet inom 18 månader, kanske ännu tidigare. 6G kommer att vara nästa i raden, och med den nivån av beräkningsförmåga kommer nästa våg av AI-leveranser. Helt autonoma fordon för att göra våra vägar säkrare och effektivare. Cybersecurity verktyg för att skydda mot identitetsstöld och terrorism. Bättre och billigare sjukvård. Nära realtidsleveranser med drönare.

Precisionsbruk för att öka livsmedelsproduktionen och minska avfallet. Alla dessa innovationer hjälper till att göra världen till en bättre plats, oavsett vilket land som vinner. Det är bara en fråga om när.

En sak är förvisso säker. Den globala hungern för data och AI som gör det meningsfullt är eskalerande. Den takten kommer bara att fortsätta att accelerera, eftersom innovationer inom maskininlärning, deep learning, dataanalys och andra AI-drivrutiner fortsätter att utvecklas. Om motvinden som skapade av handelskriget sakta ner den utvecklingen kan det vara den perfekta tiden att dra nytta av lägre priser med sikte på framtida tillväxt. När medvind återigen råder, kommer investerare som stannat i spelet säkert att kunna skörda belöningarna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.