Följ oss

Nyheter

2021 det sämsta året för guldpriset sedan 2015

Publicerad

den

Guldpriset avslutade 2021 på samma sätt som det tillbringade stora delar av året: liten rörelse och vacklar någonstans i närheten av 1 800 dollar per troy ounce. Faktum är 2021 var det sämsta året för guldpriset sedan 2015

Guldpriset avslutade 2021 på samma sätt som det tillbringade stora delar av året: liten rörelse och vacklar någonstans i närheten av 1 800 dollar per troy ounce. Faktum är 2021 var det sämsta året för guldpriset sedan 2015

Detta representerar en skarp kontrast till 2020, när den ekonomiska turbulensen från Covid-19-pandemin drev metallpriset till rekordnivåer när investerare sökte en fristad för sina pengar. Även om ädelmetaller är kända som ett skydd mot stigande priser, har guldet misslyckats med att dra nytta av årets brännheta inflation som härrörde från stimulansen från pandemin.

Spotguld föll med fyra procent

En starkare US-dollar och hotet om en tillbakadragande stimulans från världens stora centralbanker har avskräckt många investerare, som såg bättre möjligheter i stigande aktiemarknader.

Bitcoins högkonjunktur – av många betraktad som en digital motsvarighet till guld – fångade också uppmärksamhet.

Började året under press

Guld började året under press och sjönk med 10 procent under det första kvartalet, eftersom framgångarna med vacciner gav hopp om en snabb återhämtning från pandemin. Priserna återhämtade sig senare efter uppkomsten av nya virusvarianter och politiska problem i USA.

En nyckelfaktor har varit bristen på intresse från finansiella investerare, som är avgörande för att driva guldets rally. Innehav i börshandlade fonder har sjunkit nästan 9 % under året, medan hedgefonder som handlar med Comex-terminer har hållit sina ädelmetallsatsningar dämpade.

Medan utsikten till penningpolitisk åtstramning skadade guldets attraktionskraft, stöddes priserna av stark efterfrågan från asiatiska smyckeskonsumenter och centralbanksköp.

De motsatta förarna har lämnat ädelmetaller svävande nästan magnetiskt runt 1 800 USD per troy ounce, vilket fortfarande är ett historiskt högt pris men en besvikelse för dem som förväntar sig ett extranummer efter 2020.

Vissa analytiker tror dock att jämvikten mellan dipköpare och säljare kanske inte håller länge. Fler uppgångar i dollarn kan betyda elände. Å andra sidan kan tecken på ihållande, skenande inflation äntligen ge den gnista som behövs för ett hållbart guldrally.

BlackRocks Evy Hambro berättade för Bloomberg tidigare den här månaden att guld kan stiga under 2022, drivet av en kombination av realräntor, USD-utveckling och efterfrågan på tillgångar till fristad.

Analytiker på JPMorgan ser dock att guld kommer under ytterligare press när den globala ekonomiska återhämtningen fortsätter, och förutspår ett genomsnittspris på 1 631 $ per uns för nästa år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.