Följ oss

Nyheter

Kanadensisk Bitcoin ETF rusar i debuten

Publicerad

den

Kanadensisk Bitcoin ETF rusar i debuten

Nordamerikas första Bitcoin ETF, en kanadensisk Bitcoin ETF, fick en fantastisk start under sin första handelsdag, där investerare omsatte aktier till ett värde av 145 miljoner US-dollar. Efter en obeveklig uppgång i världens största digitala valuta debuterade den första Bitcoin-produkten som officiellt benämns som en börshandlad fond torsdag i Toronto. Även Europa har flera kryptospårningsprodukter som fungerar som en ETF. Purpose Bitcoin ETF (ticker BTCC) investerar direkt i ”fysisk/digital Bitcoin”, sa emittenten Purpose Investments Inc. i ett uttalande.

Kryptovalutan har fängslat investerare från miljardären Elon Musk till hedgefondsmoguler inklusive Alan Howard och Paul Tudor Jones. Det kan mycket väl vara ”stimulans tillgången”, twitterade Jeffrey Gundlach, chef för DoubleLine Capital LP, i en hänvisning till Bitcoins rally mitt i en våg av pengar som pumpades in i det finansiella systemet under pandemin. Medan den digitala tillgången redan har femfaldigats det senaste året – vilket oroar sig för ett spekulativt skum på globala marknader – fångar den mer vanlig uppmärksamhet, särskilt efter Tesla Inc: s senaste köp på 1,5 miljarder USD.

Betydande intresse

Det är oklart hur mycket av aktiviteten i BTCC som kommer att leda till inflöden för fonden, men handelsvolymerna ligger långt över vad som är normalt för en ETF:s typiska första dag i Kanada, enligt Bloomberg Intelligence-analytiker James Seyffart. Även om det är för tidigt att berätta, argumenterar ETF-förespråkare för att en sådan fond kommer att handlas utan att de massiva premierna plågar många nuvarande Bitcoin-trust i USA.

”Det finns ett betydande outnyttjat intresse för en Bitcoin-investering som har fördelarna med en ETF”, säger Todd Rosenbluth, CFRA Research’s chef för ETF-forskning, och tillade att det är osannolikt att fonden kommer att handla till ett betydande premie-till-nettotillgångsvärde. ”Medan de flesta ETF:er kommer på marknaden globalt med ett pedagogiskt hinder att övervinna, är många investerare bekanta med vad som finns i BTCC”, noterade han.

USA har för närvarande flera aktiva ansökningar för en Bitcoin ETF, inklusive de från VanEck Associates Corp. och Bitwise Asset Management, men prissvängningarna är ökända i kryptokurvor och anklagelser om branschmanipulation är fortfarande hinder för tillsynsmyndighetens godkännande. Fortfarande, med världens största digitala handel nära all-time-toppar och en förändring av ledarskap vid Securities and Exchange Commission, säger analytiker att utsikterna för en första amerikansk Bitcoin-ETF verkar öka.