Följ oss

Nyheter

Guld: effekterna av en global pandemi

Publicerad

den

Guld: effekterna av en global pandemi

När Coronaviruset tvingade världen till global nedstängning i mars i år reagerade ekonomin omedelbart. Aktiekurserna föll när människor sålde sina tillgångar för att samla kontanter och till och med obligationer och guld sjönk på kort sikt när investerare väntade på nyheter om vilken typ av finanspolitisk stimulans som skulle användas.

Det nya normala

Efter den omedelbara marknadsreaktionen på COVID-19 började människor ta till sig en mer övervägande strategi för aktier. Medan många branscher kände trycket från pandemin, uppstod det enorma kursuppgångar för aktier i teknikföretag som Microsoft och Amazon, som båda gynnades av begränsningar för lock down då arbete hemifrån blev den ”nya normalen” för många.

Förmodligen på grund av sin säkra tillflyktsortstatus tog det inte lång tid för människor att återgå till statsobligationer och ädla metaller. Guld, som ofta drivs av förändringar i penningpolitiken, har upplevt en otrolig rally sedan regeringen avslöjade sitt program för ekonomiskt stöd för att stimulera ekonomin.

Guld har presterat bättre än aktier och obligationer 2020

Traditionellt fungerar guld bra under tider med ekonomisk osäkerhet och dess värde tenderar att stiga under perioder med låga räntor och inflation. I augusti i år hade den globala efterfrågan på guld ökat till den punkt där priset nådde rekordhöga £ 1,550 per uns ($ 2 030). För närvarande ligger den på cirka 24% högre än där den var i januari 2020. Som nämnts igår i en Telegraph-artikel har ”guld varit den bäst presterande av de tre tillgångsklasserna (aktier, obligationer och guld) 2020.”

Långsiktiga resultat

Guld har länge ansetts vara en effektiv förmögenhetsbevarare på lång sikt. Under de senaste 20 åren har värdet ökat med 655%, vilket ger en imponerande avkastning för många investerare under denna period. Det finns många faktorer som för närvarande driver volatiliteten i guldpriset. Valresultatet i USA och ytterligare begränsningar för England för England låste priset upp under helgen, men detta följdes av måndagens nyheter om att Pfizers COVID-19-vaccin kommer att vara 90% effektivt för att förebygga sjukdomen. Detta tillkännagivande resulterade i en prisnedgång för ädelmetallen, även om många förväntar sig att den kommer att fortsätta att fungera bra på längre sikt.

Andrew Dickey, avdelningsdirektör för ädelmetaller vid The Royal Mint sa: ”Nedgången i guldpriset efter tillkännagivandet av ett Coronavirusvaccin har av många ses som en möjlighet att köpa. När USA ger sig ut på en ny väg och möter de ekonomiska utmaningar som pandemin innebär, kan vi se ytterligare volatilitet. Men guldets långsiktiga resultat, rollen som en portföljdiversifierare och historia som en värderad vara över flera tusen år bör inte underskattas. Årets tjurrusning har introducerat många nya investerare för guld, och vi ser fram emot att tjäna dem som kunder i många år framöver. ”

I ett samtal med The Telegraph kommenterade Janet Mui från Brewin Dolphin (välfärdshantering) också: ”Som en tillgång har den (guld) god långsiktig potential. Att placera kontanter i en bank blir allt mindre attraktivt eftersom räntorna är så låga. ”

The Royal Mint erbjuder tillsammans med HANetf en börshandlad fond, RMAU. Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RMAU), som gör det möjligt att investera i guld som är social ansvarfullt utvunnet.

Om RMAU Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RMAU)

RMAU är utformat för att erbjuda investerare ett effektivt sätt att komma åt guldmarknaden eftersom det spårar spotpriset på fysiskt guld. Det är den första finansiella produkten som sponsras av The Royal Mint och den första guld-ETC som förvaras hos ett europeisk myntverk. Denna ETC backas upp av London Bullion Market Association (LBMA) Good Delivery-tackor som förvaras på segregerad basis.

Guldet lagras och skyddas i The Royal Mint’s mycket säkra valv i Llantrisant, Cardiff. Investerare kan begära att deras andelar i den börshandlade fonden växlas in till fysiskt guld.

Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RMAU) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *