Följ oss

Nyheter

Den första nordamerikanska bitcoin-ETF-lanseringen sker i Kanada

Publicerad

den

Den första nordamerikanska bitcoin-ETF-lanseringen sker i Kanada

Ett kanadensiskt företag har slagit USA genom att få myndighetsgodkännande för att lansera Nordamerikas första börshandlade fond (ETF) som är utformad för att spåra bitcoinpriset. När den första nordamerikanska bitcoin-ETF-lanseringen sker i Kanada är emellertid inte klart ännu.

Som Seif, Purpose Investments grundare och VD, tror att kanadensiska tillsynsmyndigheter ansåg att det var en viktig produkt för marknaden. ”Investerare säger redan att vi kommer att äga den här tillgången på ett eller annat sätt.” sa han till Yahoo Finance Canada.

”Jag tror att tillsynsmyndigheter förmodligen inser att det förmodligen är bättre att sätta det i en reglerad struktur än en icke-reglerad struktur.” Att äga bitcoin direkt har sina risker. Börser har hackats, lagringsnycklar kan gå förlorade och lösenord kan glömmas bort. Seif säger att ETF tar dessa risker ur ekvationen.

Han säger också att ETF-strukturen innebär att den kommer att spåra bitcoinpriset bättre än andra tillgängliga instrument som slutna medel och börshandlade certifikat på grund av deras premier så höga som 70 procent.

”En officiell ETF-struktur föreskriver daglig likviditet och daglig markering till marknads- och marknadsgaranter och deras enda uppgift är att se till att ETF-priset och priset på ETF:s substansvärde är direkt kopplade och handlas hela dagen som sätt.” Sade han.

Förutom att inte ha en premie, är det som gör Purpose ETF unikt att det direkt innehåller bitcoin. Varje dollar som kommer in i fonden innebär att den måste köpa bitcoin i dollar. Andra investeringsverktyg spårar futures, vilket leder till en contango-effekt.

”Om du bara håller futures och rullar futures, kommer du att ha en risk att underprestera bitcoin över tiden eftersom det prissätts till ett futurespris i motsats till ett nuvarande pris,” sa Seif.

”Så närhelst du har förmågan är det inte annorlunda än i guld eller olja eller något liknande. Men om du kan hålla tillgången direkt får du alltid tillgångens rena spotvärde. ”

Olika typer av risker

Bitcoin är fortfarande en volatil och riskfylld tillgång, så Seif säger att den borde representera mindre än 5 procent av genomsnittliga investerares portfölj. Tidigare denna vecka varnade Bank of Canadas biträdande guvernör Timothy Lane att kryptovalutor är en ”spekulativ mani” och en ”felaktig betalningsmetod” eftersom priset på bitcoin slog rekordhögt.

Han sa också att Kanadas centralbank arbetar med sin egen digitala valuta. University of Calgary forskare hjälper banken. En av dessa forskare säger att riskerna med att köpa Purpose ETF kontra att köpa bitcoin direkt är olika.

”Å ena sidan kan det vara lite säkrare att investera i denna fond om vi tror att förvaltaren av fonden är bättre på att skydda bitcoin från hackerattacker än den enskilda investeraren,”

”Å andra sidan kan investering vara lite mer riskfylld om fondens pris inte följer priset på bitcoin, vilket vi kallar basrisk.” University of Calgary docent Alfred Lehar berättade för Yahoo Finance Canada. Lehar säger att han tror att bitcoin är här för att stanna men ser det inte som en viktig kanal för att göra betalningar inom en snar framtid.

”På lång sikt bör vi investera våra pengar i tillgångar som genererar något värde, som företag som innoverar eller producerar varor som vi behöver”, sa han. ”Bitcoin har inget inneboende värde, men det finns i begränsad mängd, så att det liknar guld.”

Purpose ETF kommer att ha en förvaltningsavgift på 1 procent och kan lanseras redan nästa vecka men det finns inget fastställt datum vid denna tidpunkt. Tickersymbolen blir BTCC.

Eftersom detta är en nordamerikansk ETF kan inte europeiska investerare handla BTCC. Det finns däremot alternativ då det i Europa finns fem olika börshandlade produkter, bland annat BTCE. På grund av att dessa endast äger en enda tillgång, Bitcoin, får de emellertid inte kallas för ETFer. De kallas därför vanligen ETCer i Europa, men de handlas på samma sätt som börshandlade fonder.

Så sent som i dag fick Evolve godkänt för sin Bitcoin ETF. Det betyder att det finns två börshandlade fonder för Bitcoin godkända i Kanada men ingen i USA.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Kanadensisk Bitcoin ETF rusar i debuten - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *