Följ oss

Nyheter

WisdomTree utökar sitt tematiska fondsortimentet med Global Automotive Innovators

Publicerad

den

WisdomTree, den börshandlade fonden ("ETF") och den börshandlade produkten ("ETP") sponsorn, lanserade idag WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETF (WTGA). WCAR, som idag är noterat på Börse Xetra och Borsa Italiana, försöker spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Berylls LeanVal Global Automotive Innovators NTR Index ('Index') och har en total kostnadskvot på 0,45 %. WCAR kommer att noteras på Londonbörsen den 28 september 2022.

WisdomTree, den börshandlade fonden (”ETF”) och den börshandlade produkten (”ETP”) sponsorn, lanserade idag WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETF (WTGA). WTGA, som idag är noterat på Börse Xetra och Borsa Italiana, försöker spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Berylls LeanVal Global Automotive Innovators NTR Index (’Index’) och har en total kostnadskvot på 0,45 %. WCAR kommer att noteras på Londonbörsen den 28 september 2022.

Indexet är utformat för att spåra prestanda för globala företag som är involverade i den framtida fordons- och mobilitetsindustrin och som uppfyller WisdomTrees ESG-kriterier (miljö, social och styrning).

Snabb innovation inom transporter lovar inte bara spjutspetslösningar för världens växande mobilitetsbehov, utan även utsläpp av koldioxid i en sektor som står för omkring 12 % av utsläppen av växthusgaser.

Christopher Gannatti, Global Head of Research, WisdomTree, sa: ”Fordons- och mobilitetsindustrin går från ett traditionellt ekosystem till ett utökat multimodalt ekosystem som utnyttjar ny teknik och försöker minska koldioxidutsläppen från transporttjänster. Detta kommer att vara en drivkraft för ytterligare investeringar och i slutändan förändra branschen. Detta har skapat en tydlig lucka för en ETF som ger diversifierad geografisk och sektorsexponering, som täcker företag som är relevanta idag och identifierade de företag som kommer att dra mest nytta av den fortsatta spridningen av temat och som är redo att växa med det. Det är precis vad vi har byggt.”

Vid utvecklingen av WCAR har WisdomTree samarbetat med Berylls Strategy Advisors (Berylls) och LeanVal Research (LeanVal). Berylls grundades för över 10 år sedan och har idag, med nästan 200 anställda, ett tydligt fokus på de trender som formar framtiden för fordons- och mobilitetsindustrin. Berylls hängivna expertis inom fordons- och mobilitetsbranschen gör det möjligt för dem att bygga strategier för sina industrikunder och att bilda en nedifrån och upp-uppfattning om universum av företag som är redo att dra nytta av megatrender inom bilindustrin. LeanVal, som grundades 2017, har omfattande expertis inom analys, värdering och urval av aktier samt i utformningen av aktiestrategier baserade på data av hög kvalitet.

Indexet bygger på Berylls djupa branschexpertis så att företagens innovation och fokus på värdekedjan beaktas. Dessutom screenas beståndsdelar för finansiell styrka baserat på LeanVals forskning, vilket säkerställer att indexet är robust både när det gäller branschfokus och finansiell prestation.

Alexis Marinof, Europachef, WisdomTree, tillade: ”Vi har utvecklat ett prisbelönt utbud av tematiska produkter och tror att våra expertpartner representerar framkanten av sina respektive branscher.

Vid detta tillfälle har samarbetet med branschexperterna Berylls och LeanVal gjort det möjligt för oss att utveckla ett index som ger en helhetsbild av den befintliga fordonsindustrin men även den globala framtida mobilitetsindustrin. Denna lansering förstärker vårt engagemang för att leverera differentierade och renare tematiska exponeringar än vad som kan hittas på andra ställen i en ETF-omslag. Vårt expertdrivna tillvägagångssätt för att bygga tematiska ETF:er fortsätter att ge resonans hos investerare som är villiga att se bortom traditionella riktmärken för diversifiering.”

Indexet, som spåras av WCAR, representerar det första rena indexet som täcker hela det globala fordons- och mobilitetsekosystemet och beaktar företagens framtidsinriktade strategier genom att täcka de 100 mest relevanta och lovande börsnoterade företagen över hela världen. Indexet består av följande sektorer inom fordons- och mobilitetsindustrin: tillverkare av originalutrustning, leverantörer, bilhandlare, mobilitetsleverantörer och leverantörer av infrastruktur. Detta gör att ETF också kan fånga fyra megatrender som formar omvandlingen av den globala fordons- och mobilitetsindustrin. Dessa är uppkoppling, autonom körning, delad mobilitet och elektrifiering.

Anslutningsmöjligheter: Uppkopplade fordon kommer inte bara att förbättra kommunikationen ombord utan förvandla fordon till ytterligare en kantenhet, vilket underlättar datautbyte mellan bilen och dess miljö. Teknikförändringar mot mjukvarudefinierade fordon kommer som kommer att låsa upp en helt ny nivå av funktionalitet för förare.

Autonom körning: Fördelarna med autonom körning inkluderar säkerhet, bränsleeffektivitet, kostnadsminskning och frigör mänsklig tid. Förutom att den används i passagerarfordon kan den också skapa nya lösningar för långdistanstransporter, last-mile-distribution och kollektivtrafik.

Delad mobilitet: Med städer som blir allt mer överbelastade och kämpar för att möta konsumenternas behov av individuell rörlighet, kommer delad mobilitet att erbjuda en alternativ lösning. Detta kan inte bara minska den ekonomiska bördan för individer och stadsplanerare utan också hjälpa miljön genom att minska utsläppen.

Elektrifiering: Batteridrivna elfordon kan stå för 53 % av försäljningen av personbilar i världen 2034, en ökning från 6 % 2021 och 73 % 2040[2]. Miljöfördelarna med elfordon kommer att fortsätta att tvinga regeringar att underlätta denna teknik.

WCAR är den nionde ETF:en i WisdomTrees tematiska aktiesortiment på 1,1 miljarder USD[3] som består av WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF (WTI2), WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (WTEJ), WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF (W1TB ETF), WisdomTree BioRevolution UCITS ETF (WRNA), WisdomTree New Economy Real Estate UCITS ETF (WTER), WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WTRD) och den nyligen lanserade WisdomTree Blockchain UCITS ETF (WBKN).

WCAR är registrerat för försäljning i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Produktinformation

NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETFAcc0.45%LSEUSDWCARIE000TB3YTV4
WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETFAcc0.45%LSEGBxCARSIE000TB3YTV4
WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETFAcc0.45%Borsa ItalianaEURWCARIE000TB3YTV4
WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETFAcc0.45%XETRAEURWTGAIE000TB3YTV4

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från Xtrackers ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa

Publicerad

den

Sedan i veckan har en ny börshandlad fond utgiven av Xtrackers, som Ny ETF från Xtrackers ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa, kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Xtrackers MSCI Europe ESG UCITS ETF (XZEP) följer utvecklingen av MSCI Europe Low Carbon SRI Leaders Index. Den innehåller endast företag från utvecklade europeiska länder som ingår i MSCI Europe Index och som har en hög prestanda inom områdena miljö, social och företagsstyrning. Dessutom har dessa företag ett lägre koldioxidavtryck jämfört med sina kollegor.

Sedan i veckan har en ny börshandlad fond utgiven av Xtrackers, som ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa, kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Xtrackers MSCI Europe ESG UCITS ETF (XZEP) följer utvecklingen av MSCI Europe Low Carbon SRI Leaders Index. Den innehåller endast företag från utvecklade europeiska länder som ingår i MSCI Europe Index och som har en hög prestanda inom områdena miljö, social och företagsstyrning. Dessutom har dessa företag ett lägre koldioxidavtryck jämfört med sina kollegor.

I dagsläget omfattar referensindexet cirka 200 företag från olika sektorer som sjukvård, finans och industri. De starkast representerade länderna är Danmark, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Schweiz.

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 180 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Din guide till handel med platina

Publicerad

den

Varför är platinamarknaden viktig för råvaruhandlare? Din guide till handel med platina. Platina nämndes först av den italienske forskaren Julius Caesar Scaliger 1557 och är en av de dyraste varorna. Tillsammans med silver och guld är platina sällsynt och tillhör kategorin ädelmetaller.

Varför är platinamarknaden viktig för råvaruhandlare? Din guide till handel med platina. Platina nämndes först av den italienske forskaren Julius Caesar Scaliger 1557 och är en av de dyraste varorna. Tillsammans med silver och guld är platina sällsynt och tillhör kategorin ädelmetaller.

Platina är en tät, formbar metall, som utgör grunden för platinafamiljen, även känd som platinagruppmetaller (PGM). Den består av 6 metaller med liknande kemiska och fysikaliska egenskaper, inklusive: iridium, palladium, osmium, rutenium, rodium och, naturligtvis, platina.

Ädelmetallen är ännu mer sällsynt än guld. Årligen utvinner gruvarbetare endast 130 ton platina, jämfört med 1 700 ton guld. Kostnaden för gruvdrift per troy ounce är också dubbelt så dyr.

Platinamarknadens öppettider

CME Globex tillhandahåller elektronisk handel 24 timmar/6 dagar i veckan:

Söndag till fredag, 18:00 – 17:00, med 60 minuters paus varje dag.

Om du väljer att handla med CFD:er kan du följa platinapriserna live i amerikanska dollar med det omfattande platinaprisdiagrammet:

Måndag till torsdag, kl. 00.00–21.00 och kl. 22.05–00.00

Fredag, 00.00 – 21.00

Söndag, 22.05 – 00.00

Hur man handlar med platina

Det finns flera viktiga skäl att handla platina:

Diversifiering

Förekomsten av platinaråvaran i en aktieportfölj kan sänka volatiliteten, på grund av avsaknaden av en korrelation mellan metallen och andra tillgångsklasser.

Safe haven

Råvaror kan fungera som en fristad i tider av global ekonomisk osäkerhet och marknadsturbulens, eftersom de kan behålla sitt värde.

Inflationssäkring

Råvarors inneboende värde är oberoende av valutor. De kommer ofta att behålla sitt värde, även om en valuta faller under en period av inflation.

Spekulationer om platina spotpriser

Råvaror kan vara mycket volatila och uppleva vilda prissvängningar. Att handla med platina-CFD är ett sätt att försöka dra nytta av drastiska fluktuationer i platinapriset.

Att handla platina kräver viss övervägande, på grund av marknadens tillfälliga höga volatilitet och ett brett utbud av tillgängliga instrument, från platinaderivat, såsom terminer och CFD:er, till platinagruvbolagsaktier.

Metallens betydelse som industrimaterial, dess relativt låga produktion och koncentration bland ett fåtal leverantörer kan göra dess pris volatil. Att handla med platina kan resultera i en hög grad av risk. Chansen att göra stora vinster går hand i hand med risken för stora förluster.

Hur man handlar med platina-CFD:er

Ett av de enklaste och mest populära sätten att handla platina är med CFD:er.

Ett contract for difference (CFD) är en typ av kontrakt mellan en handlare och en mäklare för att försöka dra nytta av prisskillnaden mellan att öppna och stänga handeln.

Att investera i platina-CFD:er sparar dig besväret med att betala för platinalagring. Dessutom ger CFD:er dig möjligheten att handla platina i båda riktningarna. Oavsett om du har en positiv eller negativ syn på platinaprisprognosen och prognoserna, kan du försöka dra nytta av antingen den uppåtgående eller nedåtgående framtida prisrörelsen.

Dessutom är handel med platina via CFD ofta provisionsfri, med mäklare som gör en liten vinst på spreaden – och handlare försöker dra nytta av den totala prisförändringen.

Dessutom innebär 10%-marginalen som erbjuds av mäklarna att du endast behöver sätta in 10% av värdet av handeln du vill öppna, och resten täcks av din CFD-leverantör. Till exempel, om du vill göra en affär för 1 000 USD i platina-CFD:er och din mäklare kräver 10 % marginal, behöver du bara 100 USD som startkapital för att öppna handeln. (Observera att olika mäklare har olika regler och erbjudanden).

Topp 5 platinamarknadsföretag

Att köpa aktier i gruv- och prospekteringsföretag är ett annat populärt, om än indirekt sätt att handla med platina. I tider när platina stiger kan investerare i platinaaktier tjäna pengar. En lista över några av nyckelaktörerna på platinamarknaden inkluderar följande verksamheter:

Anglo American Platinum

Världens största primärproducent av platina. Det står för 38 % av det globala årliga utbudet av platina. Bolagets aktier är noterade på Johannesburg Stock Exchange (JSE).

Impala Platinum

En ledande tillverkare av platina och tillhörande platinametaller. Ursprungligen var företaget känt som Bishopsgate Platinum. Dess aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och London Stock Exchange (LSE).

Lonmin

En brittisk tillverkare av metaller från platinagruppen. Den populära brittiska tidningen Observer ägde en gång verksamheten. Lonmins aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och London Stock Exchange (LSE).

Norilsk Nickel

Ryskt nickel- och palladiumgruv- och smältverk. Bolagets aktier är noterade på London (LSE) och Moskvabörsen (MCX).

Sibanye Stillwater

Världens tredje största producent av platina, även involverad i guldproduktion. Bolagets aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och New York Stock Exchange (NYSE).

Platina pris historik

Historiskt sett är platina föremål för både investeringar och industriell efterfrågan, vilket avsevärt driver priset. När det gäller globalt utbud står Sydafrika för en stor andel av platinaproduktionen och denna produktion har också en stark inverkan på priset.

Därför är de främsta drivkrafterna för platinapriset:

Sydafrikas ekonomi

95 % av världens platinareserver tillhör Sydafrika, vilket gör det till en ledande platinaproducent med 75 % av den globala platinatillgången. Volatila marknader på grund av politisk oro eller arbetsstrejker kan bromsa produktionen.

Hälsa i den internationella bilindustrin

40 % av världens efterfrågan på platina kommer från katalysatorer. Därför har bilindustrin en betydande inverkan på priserna på platinaråvaror. När bilindustrin är vid god hälsa, tenderar platina att prestera bättre.

Utveckling av elfordon

Den ökande populariteten och efterfrågan på elfordon är något som kan minska efterfrågan på platina.

Förändringar i katalytisk omvandlarteknologi

På grund av ett relativt högt pris på platina letar biltillverkare efter alternativ teknik. Med utvecklingen av dessa teknologier kan efterfrågan på platina minska.

Investeringsefterfrågan

Även om investeringsefterfrågan på platinaråvara endast representerar en liten del av den totala årliga efterfrågan, kan svaghet i US-dollar och höga priser på guld orsaka ökat investerares intresse för platina.

När det gäller historisk prisåtgärd nådde platina sin rekordhögsta nivå på 2 253 USD per oz i mars 2008. Platinas rekordlåga rekord på 97,70 USD inträffade i januari 1972.

Under 2017 låg det genomsnittliga priset för platina på 948 $ per troy ounce. Under 2018 uppskattas det genomsnittliga platinapriset till cirka 1 090 dollar. Det senaste platinapriset per ounce (oz) i slutet av november 2019 svävade runt 901 USD.

För att följa de senaste upp- och nedgångarna för platinapriset, kolla in vårt live platinaprisdiagram.

Var kommer platina ifrån?

Enligt några nya uppskattningar uppgår den årliga brytningen av platina till över 170 000 kilogram. Denna siffra tenderar dock att minska på grund av nedskärningarna i platinaproduktionen, orsakade av de relativt låga priserna. De största platinareserverna finns vid Bushveld Complex i Sydafrika, som står för mer än 75 % av världens produktion.

Samtidigt inkluderar de fem bästa platinagruvländerna följande:

RankLandProduktion i kilogram
#1Sydafrika120,000
#2Ryssland23,000
#3Zimbabwe13,000
#4Kanada9,000
#5USA3,900

Hälften av den globala efterfrågan på platina kommer från Europa, medan Nordamerika och Japan tar 10-15 % vardera. 5% går till Kina och resterande del delas över resten av världen.

Vilka länder är rikast när det gäller PGM-reserver?

90 % av världens PGM-reserver finns i Sydafrika, vilket gör den till den viktigaste platinahållaren. Andra fyra ledare inkluderar följande länder:

RankLandMängd platina i kilogram
#1Sydafrika63,000,000
#2Zimbabwe1,200,000
#3Ryssland1,100,000
#4USA900,000
#5Kanada310,000

Vilka är de fyra bästa användningsområdena för platina?

Platina är en mångsidig metall med ett gäng unika egenskaper, vilket gör den populär bland olika industrier. Men listan över stora applikationer inkluderar följande:

Bilindustrin

40 % av bruttoefterfrågan på platina kommer från bilindustrin. Sedan 1970-talet, när luftkvalitetslagarna krävde katalysatorer på bilar för att minska farliga utsläpp, har biltillverkarna använt platina för att tillverka dem.

Smycken

30 % av den globala bruttoefterfrågan på platina kommer från smyckesindustrin. Dess tilltalande glänsande utseende och motståndskraft mot missfärgning gör den till en populär metall för tillverkning av ringar, armband, halsband och klockor.

Industriell användning

25 % av platina används för att producera olika industriprodukter, inklusive:

Syresensorer

Turbinmotorer

Tändstift

Tandvårdsutrustning

Antitumörmedel

Investeringsefterfrågan

5 % av efterfrågan på platina kommer från investerare. De kan köpa platina i form av mynt och ädelmetaller för att diversifiera sina portföljer och säkra dem mot eventuella förluster från inflation.

Fortsätt läsa

Nyheter

36B7 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen valutasäkrade till euro

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) har 418 miljoner euro under förvaltning. 36B7ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B7?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Obligationsexponering med investeringsgrad

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (EUR Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla 36B7 ETF

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUR36B7
Stuttgart Stock ExchangeEUR36B7
XETRAEUR36B7

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.83
JPMORGAN CHASE & CO1.62
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.28
MORGAN STANLEY1.15
CITIGROUP INC1.13
WELLS FARGO & COMPANY1.12
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.98
AT&T INC0.96
APPLE INC0.85
HSBC HOLDINGS PLC0.78

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära