Nyheter

Vilken ETF ska jag välja?

Publicerad

den

Det första som en investerare måste göra är att hitta en ETF som följer ett index som återspeglar den egna investeringsstrategin. Sedan är det dags att bestämma hur mycket är du villig att betala för att följa det index du har valt? Det första viktiga övervägandet vid val av en ETF är kostnaden, det andra viktiga övervägandet är risk.

Se till att du vet hur din ETF är strukturerad. Är det en börshandlad fond som arbetar med fysisk replikering, där Fondens förvaltare köper och innehar fysiskt alla eller en representativ delmängd av de aktierna eller obligationer som utgör indexet. Fördelen är att denna typ av ETF är mer transparant och lättare att förstå, men nackdelen är att den kan begränsa tillgången till vissa marknader och exponeringar. Till exempel amerikanska utdelningsaktier bör inte ligga i en börshandlad fond med fysisk replikering på grund av skatteeffekterna som ofta blir negativa.

Alternativet är Syntetisk replikering. Det innebär att förvaltaren använder derivat. Det är ett avtal mellan två parter, relaterat till en viss tillgång – istället för att fysiskt köpa tillgångarna. Det möjliggör tillgång till marknader och exponeringar som fysisk replikering kanske inte medger. Nackdelen är att den börshandlade fonden tar på sig Motpartsrisk. I slutändan innebär det att investerare kan utsättas för risken att ett enda finansinstitut – motparten – kanske inte kan betala indexavkastningen

Efter att beslutet om att investera är gjort är det dags att ställa sig frågan om vilken marknad detta skall ske på. Är det guld, en landspecifik fond, en region eller en tematisk sådan. När detta beslut är fattar finns det två saker till att titta på vid valet av ETF; kostnaden och de förknippade riskerna.

Kostnader för börshandlade fonder

TransaktionskostnaderÅrlig förvaltningsavgift
Köp och försäljning av en börshandlad fond kan ske genom nästan varenda en mäklare, eller en fondplattfom. Detta brukar medföra en avgift i form av courtage som vanligtvis beräknas som en procentandel av transaktionspriset.Detta är en årlig avgift som debiteras av fondförvaltaren eller leverantören för att täcka kostnaderna för att förvalta den börshandlade fonden.

Risker förknippade med investering i börshandlade fonder

 Typ av börshandlad fondRisker
UtlandetVäxelkursförändringar
Tillväxtmarknaderoch råvarorExtrema marknadsförhållanden
ObligationerRänteförändringar

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version