Följ oss

Nyheter

Världens första Sandbox ETP, en videospelskryptovaluta

Publicerad

den

21Shares lanserar världens första The Sandbox ETP. Sandbox är den största krypton som är engagerad i videospel och metaversen.

21Shares lanserar världens första The Sandbox ETP. Sandbox är den största krypton som är engagerad i videospel och metaversen.

The Sandbox grundades 2012. Det började som ett okomplicerat mobiltelefonspel där användare kunde bygga enkla virtuella 2D-världar. Tänk Minecraft men mycket mer grundläggande. Det är fortfarande tillgängligt på mobiler idag.

Men 2017 när kryptotjurmarknaden startade förvandlades Sandbox till ett 3D-spel byggt på Ethereum blockchain där användare skapar föremål i spelet som är NFT som de kunde sälja. NFTs i Sandbox köps med SAND-token, som i sig är en NFT på Ethereum-nätverket. Värdet på SAND bestäms därför till stor del av antalet aktiva spelare i The Sandbox.

Sandbox Foundation, som driver Sandbox, samlar in pengar genom att ge ut tokens till riskkapitalister till under marknadspriset, något som är vanligt inom kryptovärlden. Men också genom virtuell markförsäljning – av det slag vi alltmer ser i metaversen – där företag kan köpa mark inom videospelet.

En del av marken i Sandbox ägs av företag som du känner till namnen på: Atari, CoinMarketCap och bisarrt nog South China Morning Post (Jack Mas tidning).

Sandbox är för närvarande den 39e största kryptovalutan mätt efter börsvärde.

SAND tar ut 2,5 procent i förvaltningsarvode.

Steg med 500 procent

SAND-tokenen steg med enorma 500 procent förra året efter att Facebook tillkännagav sitt metaverse varumärke. Myntet har fallit 70 procent i värde sedan november förra året. I många avseenden är The Sandbox en mer nedåtriktad, videospelscentrerad och mindre ambitiös version av vad Facebook hoppas kunna bygga med sin metaverse push.

Men att Facebook kan ha den här typen av effekt på andra tillgångar, inklusive krypto, får dig att tänka på det företaget och dess aktie. Medan Facebook tar värmen från Apples integritetsförändringar, från TikTok, och spelar hem till Sir Nick Clegg, är det fortfarande centralt i de flesta människors dagliga liv. Och den har balansräkningen och kassan för att bygga något stort i metaversen.

Bolagets aktiekurs har fallit med 42 procent sedan toppnoteringen i september förra året. När Facebook har fallit har metaverse aktier, ETFer och kryptor ökat.

Ironiskt nog verkar Facebooks metaversa rebrand ha ökat allt metaversrelaterat – förutom Facebook själv. Och Facebook handlar för närvarande på en lägre PE-kvot än go-nowhere tech har varit IBM, Oracle, Cisco.

Handla SAND ETP

21Shares The Sandbox ETP handlas i dag på Euronext och BX Swiss. På Euronext är kortnamnet ASAND, medan det på BX Swiss är SAND.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.