Följ oss

Nyheter

Varför spara i aktier?

Publicerad

den

Här går vi igenom fördelarna med att spara i aktier. Börsen har historiskt varit en bra plats att få sina pengar att växa över tid, vilket är en av anledningarna till att många väljer att spara i aktier. Särskilt i tider av låga räntor på vanliga sparkonton och en ökande inflation kan det vara en god idé att hitta investeringsstrategier som kan ge avkastning, annars riskerar pengarna att minska över tid. För den som sparar långsiktigt är det därför ofta ett bra alternativ att spara i exempelvis aktier.

Här går vi igenom fördelarna med att spara i aktier. Börsen har historiskt varit en bra plats att få sina pengar att växa över tid, vilket är en av anledningarna till att många väljer att spara i aktier. Särskilt i tider av låga räntor på vanliga sparkonton och en ökande inflation kan det vara en god idé att hitta investeringsstrategier som kan ge avkastning, annars riskerar pengarna att minska över tid. För den som sparar långsiktigt är det därför ofta ett bra alternativ att spara i exempelvis aktier.

Vad innebär det att spara i aktier?

Att spara i aktier innebär att du blir delägare i ett företag, vilket ger dig möjlighet att ta del av företagets vinst på två sätt: om företaget bestämmer sig för att göra utdelningar till sina aktieägare, och genom avkastning om du säljer dina aktier för ett högre belopp än vad du köpte dem för.

Fördelar med att spara i aktier

En fördel med att själv investera i aktier är att du, till skillnad från investeringar i exempelvis fonder, slipper förvaltningsavgiften. Däremot betalar du courtage när du köper och säljer aktier. Det är du själv som sätter reglerna för vilka företag du vill vara investerad i, vilket gör att du helt bestämmer hur din portfölj ska se ut. Men aktier kräver också lite mer av dig som sparar, eftersom du själv behöver bevaka de företag som du har köpt aktier i för att se hur de presterar.

Ränta på ränta-effekten

En fin bieffekt av att investera sina pengar på börsen är något som Albert Einstein påstås ha kallat för världens åttonde underverk: ränta på ränta-effekten. Alla vill få bra avkastning på de pengar man investerar, och vid årets slut har investeringen förhoppningsvis ökat. År två får du inte bara avkastning på det du satte in från början utan också på den avkastning som investeringen skapade år ett om du återinvesterade den, eller har avkastningen på ett ställe med någon form av ränta. Och ju högre ränta/avkastning du får på ditt sparande – desto större blir ränta på ränta-effekten! En högre risk ger en större chans till avkastning, och det är därför många väljer att spara i aktier.

Du maximerar ränta på ränta-effekten genom att:

• Spara långsiktigt och regelbundet

• Återinvestera dina aktieutdelningar

• Ju högre aktieutdelningar – desto större blir ränta på ränta-effekten

Bra saker att tänka på

Här har vi samlat några tips på vad du kan tänka på när du bestämt dig för att börja spara i aktier.

Sätt mål för ditt sparande – var långsiktig

Innan du sätter igång med ditt sparande bör du sätta upp ett mål på vad du vill uppnå med det. Vill du köpa ett hus, spara till en buffert eller trygga din ekonomiska framtid?
Dina mål avgör vilken risk och placeringshorisont du bör ha. Behöver du pengarna inom ett par månader så ska du troligtvis inte investera dem på börsen, utan snarare ha dem på ett räntekonto. Om ditt mål klarar en placeringshorisont på över 5 år så kan du investera dina pengar i aktier och aktiefonder, och ta del av börsens långsiktiga överlägsna avkastning.

Investera regelbundet

Även om vi med jämna mellanrum ser kraftiga nedgångar på börsen så har den historiskt alltid rört sig uppåt och gett en positiv avkastning.

En vinnande strategi på börsen har varit att investera regelbundet, till exempel månadsvis. Då köper du aktier och fonder när de både är dyra och billiga, och du får därmed en bra snittkurs på dina inköp.

Sätt upp regler för när du ska omplacera

Det händer dagligen mycket på börsen och detsamma gäller din aktieportfölj. Vissa av dina bolag går bra, vissa står stilla och andra går ner. Dessa förändringar påverkar viktningen mellan olika aktier i portföljen. Istället för att passivt följa med i utvecklingen kan du skapa regler för omplaceringar i din portfölj.

Du kanske vill sälja av delar av ett innehav som har stigit kraftigt och blivit en för stor del av portföljen? Eller vill du kanske sälja av en surdeg som inte har utvecklats som du trodde? Genom att sätta upp omplaceringsregler kan du minska dina förluster samt få en högre avkastning.

Investera inte mer än du har råd att förlora

Även om börsen historiskt alltid har rört sig uppåt på sikt kan det vara bra att vara beredd på att gå back med det kapital man har investerat på börsen. Investeringar i aktier kan ge en väldigt god avkastning, men det innebär även att man tar en högre risk med sina pengar. Förutom ett sparande på börsen bör man därför alltid ha ett buffertsparande på exempelvis ett sparkonto. Detta för att man ska klara sig vid oväntade utgifter även när börsen går dåligt, och för att kunna ha is i magen med sitt långsiktiga sparande, även vid nedgångar.

Vet du inte var du ska börja?

Om du enkelt vill komma igång med aktier kan du välja någon av våra sparboxar. En sparbox är en samling aktier eller fonder utvalda utifrån en viss investeringsstrategi med fastställda kriterier. Det kan vara Aktieinvest eller någon av deras sparprofiler som har satt upp strategin och utifrån den valt innehaven i sparboxen. Sparboxarnas innehåll ses över av Aktieinvest 1-2 gånger om året.

Det är enkelt att börja spara i en sparbox. Öppna ett konto hos Aktieinvest, välj vilken sparbox du vill börja spara i och välj om du vill sätta upp ett månadssparande i sparboxen. Sedan kan du luta dig tillbaka och veta att du numera är en aktieägare.

Börja spara hos Aktieinvest

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära