Följ oss

Nyheter

Varför Solactives analyschef ser att aktier för laddning av elbilar skjuter i höjden

Publicerad

den

Regeringar världen över vill få ännu fler elfordon på vägarna – men de kommer inte att kunna gå särskilt långt utan infrastrukturen på plats för att ladda upp dem. Solactives analyschef Konrad Sippel säger att även om elbilstillverkare som Tesla kanske stjäl rampljuset, skulle investerare göra klokt i att titta på vad som behövs bakom kulisserna för att driva fram branschens framgång.

Regeringar världen över vill få ännu fler elfordon på vägarna – men de kommer inte att kunna gå särskilt långt utan infrastrukturen på plats för att ladda upp dem. Solactives analyschef Konrad Sippel säger att även om elbilstillverkare som Tesla kanske stjäl rampljuset, skulle investerare göra klokt i att titta på vad som behövs bakom kulisserna för att driva fram branschens framgång.

Den växande efterfrågan på infrastruktur för snabbladdningsutrustning för både långdistansresor med elfordon och daglig laddning i elbilsägares hem och arbetsplatser har blivit en av de största investeringstrenderna hittills under 2022.

Konrad Sippel, analyschef på indexleverantören Solactive, förklarar att temat har vuxit som en del av det ”mega trendskiftet mot bilar med icke-fossila bränslemotorer”. ”Antalet länder som åtar sig att avsluta försäljningen av dessa bilar som Storbritannien och Tyskland till 2030 är ganska imponerande,” sa han till Opto. ”Alla förstår att elbilar kommer att dominera framtida försäljning och att mer än hälften av bilarna på vägen år 2040 kommer att vara elektriska.”

”Alla förstår att elbilar kommer att dominera framtida försäljning och att mer än hälften av bilarna på vägen år 2040 kommer att vara elektriska” – Konrad Sippel

Investerare som vill dra nytta av denna trend jublade initialt åt lanseringen av HANetfs EV Charging Infrastructure ETF [ELEC] i slutet av april, vilket lyfte fonden till en intradagshögsta nivå på 602,57 USD den 5 maj innan den stängde 11,2 % ned från sin debut den 9 maj. .

EV Charging Infrastructure ETF följer Solactive Electric Vehicle Charging Infrastructure Index, som är sammansatt av företag som är verksamma inom området EV-laddningsstationer och hårdvara för batteriladdning. Solactive är också positiva till tillväxtutsikterna för elbilsladdningsinfrastrukturindustrin, med hänvisning till temat i sin senaste Future Trends 2022-rapport.

Bilar tävlar före laddare

Fordonsaktier som EV-tillverkaren Tesla har drivit framåt under de senaste åren. Tesla-aktien har stigit med 398 % under de senaste två åren och ytterligare 1 120 % under de senaste fem åren. Dess rival Nio har under tiden sett sin aktiekurs stiga med 264 % under de senaste två åren.

Men elbilar som körs ut från fabriker kommer inte att gå särskilt långt om det inte finns tillräckligt med platser för att ladda upp dem. Som Solactives Future Trends-rapport noterade, medan incitament och tekniska framsteg redan har ökat antalet batteridrivna fordon på vägen, är laddningsinfrastrukturen fortfarande relativt underutvecklad.

Behovet av att utveckla offentliga laddplatser och privata väggboxar är väsentligt för att underlätta elbilar på vägarna. ”När du sätter dig i din elbil måste du vara lika säker på att du kommer att hitta en laddningspunkt på vägen som du gör just nu med bensinstationer”, förklarade Sippel. ”I dagsläget är detta inte givet. Vi behöver mycket mer laddinfrastruktur.”

Future Trends-rapporten lyfte också fram en studie från The European Federation for Transport and Environment som konstaterade att för att hålla jämna steg med beräknade elbilar kommer det att behövas 3 miljoner laddpunkter i EU till 2030. Det är jämfört med omkring 225 000 idag — och endast 25 000 av dem är lämpliga för snabbladdning.

USA är i en liknande situation, med målet att få 26 miljoner elbilar på vägen till 2030, vilket kräver 2,6 miljoner laddningsuttag. Hittills har USA bara 113 000. President Joe Biden, som en del av sin infrastrukturproposition, har lovat att spendera cirka 5 miljarder dollar på att bygga 500 000 laddningsstationer för elbilar. ”Det är ett stort steg, men bara en fjärdedel av vad de behöver”, säger Sippel. ”Det är ett stort gap både där och i Europa.”

EV Charging aktiekurser går oförändrade

Det är inte bara ett fysiskt eller siffrigt gap, tillägger han, utan på många sätt en psykologisk sådan. Investerare ”förstår” Teslas historia, men har inte gett så mycket uppmärksamhet eller pengar till de företag som bygger den kritiska laddningsinfrastrukturen som kommer att göra den visionen till verklighet.

Aktiekurserna i dessa företag har därför ”inte utvecklats särskilt bra”, påpekar Sippel.

ChargePoint [CHPT], som är ett innehav i Solactive EV Charging Infrastructure Index och driver ett nätverk av elbilsladdningsstationer i Nordamerika och Europa, har sett sin aktiekurs falla med 74 % sedan slutet av 2020. En annan beståndsdel, snabbladdning stationsgruppen Fastned [FAST.AS] har sett sin aktiekurs falla med mer än 75 % sedan februari förra året, även om den är upp 236 % sedan mars 2020.

”Detta är ganska unga, företag som inte har så många backtest tillgängliga. De växer men har ännu inte storleken på användarbasen eftersom elbilar fortfarande bara är en liten andel av den totala bilförsäljningen. Du har också kostnaderna för att bygga upp mjukvaran eller hårdvaruprodukten”, förklarar Sippel. ”Det finns en möjlighet här att komma in i det innan värderingarna, som tillverkarna, går igenom taket.”

Han väljer ut Fastned som ledare i hemlandet Nederländerna. Den utvecklar och driver snabbladdningsinfrastruktur som laddar elfordon med upp till 300 km räckvidd på 15 minuter.

”Några meter från varje bensinstation på motorvägen i Nederländerna finns det en Fastned-laddningspunkt”, säger han. ”Vi pratar med folk där och de tittar tomt på dig när du nämner problem kring laddningsinfrastruktur för elbilar. Eftersom det har funnits en känsla av brådska i Nederländerna ser de laddstationer överallt. Men vi förklarar att det inte är så någon annanstans och att elbilar inte lyfter om inte laddningsinfrastrukturen, särskilt för långa sträckor, finns där.”

Framtiden för laddning av hembilar

Utanför vägen identifierar Sippel också det amerikanska företaget Wallbox [WBX], som tillverkar elbilsladdare för användning hemma och på kontoret. Aktien har sett sina aktier gå upp 17% under de senaste 12 månaderna. ”Du kan ha en Airbnb med Wallboxes där du laddar folk för att använda din laddare,” tänkte han.

Även om huvudfokus för EV Charging Infrastructure Index ligger på de som tillverkar laddarna och de som bygger stationsnäten, kan det finnas ett annat intresseområde. ”Det kan finnas ett sidotema till innovation inom batteriteknik, vilket gör det möjligt för dem att ladda snabbare eller sätta in större batterier i bilar,” noterade Sippel.

Det finns utmaningar framöver, såsom interoperabilitet för laddningsmaskinvara och -mjukvara för att göra livet enklare och billigare för elbilsförare, samt problem med leveranskedjan och chipbrist som hindrar utvecklingen. Sippel väcker också oro för att lobbyn för fossila bränslen kan sätta press på regeringar att skjuta upp bilförbud efter 2030.

– Laddningsföretagen måste bevisa att de kan skala. Det finns en risk att vissa inte kan, säger han. ”Men det här är ett fält i det framtida ekosystemet för elbilar vars priser inte har blåst upp ännu. Det kan vara värt att titta för investerare. Precis som antagandet av personlig bilanvändning på 1900-talet krävde ett nätverk av bensinstationer, kommer användningen av elbilar att kräva en enorm utbyggnad av laddinfrastruktur. Efterfrågan på dessa företag finns där.”

Handa ELEC

HANetf Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETF Acc (ELEC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.