Nyheter

Varför Rysslandsfonder är vinnare

Publicerad

den

VanEck Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största Rysslands ETFen i USA, har ökat mer än 28% hittills och toppar det allmänt följda MSCI Emerging Markets Index med en marginal på bättre än 3-till- 1.

RSX spårar MVIS Russia Index, ”som inkluderar börsnoterade företag som är registrerade i Ryssland eller som är registrerade utanför Ryssland men som har minst 50% av sina intäkter / relaterade tillgångar i Ryssland,” enligt VanEck. Vissa marknadsobservatörer tror att ryska aktier kan fortsätta stiga.

Naturligtvis, när man diskuterar Ryssland och RSX, är olja en del av konversationen. Energiaktier representerar över 40% av fondens portfölj och oljans senaste rebound spelar en viktig roll i RSXs månadsvisa vinst på mer än 11%.

”Strejker tvingade Saudiarabien att stänga av hälften av sin råoljeproduktion (ungefär 5% av världens dagliga produktion av råolja). Under sådana förhållanden blev oljeleverantörer från andra länder mottagare ”, enligt Seeking Alpha. ”Att döma av den nuvarande dynamiken på den ryska aktiemarknaden tror investerare att ryska oljebolag kommer att kunna öka oljeproduktionen för att kompensera för de saknade volymerna från Saudiarabien.”

Ryska oljeintäkter

Ryska råoljeproducenter har också sett intäkter från stigande olja förstoras på grund av den försvagade rubeln eftersom råolja prissätts i amerikanska dollar, vilket hjälpte industrin att uppnå rekordhöga intäkter och krympa skulderna. Medan Ryssland är en dominerande oljeproducerande och pumpar råolja efter post-sovjetiska rekord, finns det mer i den ekonomiska historien där.

Det finns också geopolitiska överväganden, vilket vanligtvis är fallet när man överväger ryska tillgångar. Den här gången kan det få positiva konsekvenser när Ryssland och Ukraina går mot att svalna långvariga spänningar mellan de två länderna.

”Den 7 september ägde fångutbytet mellan Ukraina och Ryssland plats, vilket inspirerar till hopp om att dialogen återupptas mellan Moskva och Kiev. Mer än så kan de så kallade Normandieformat-samtalen mellan Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland äga rum i slutet av denna månad, ”rapporterar Seeking Alpha. ”Dessa händelser ökar potentiellt sannolikheten för att åtminstone en del av de europeiska sanktionerna mot Ryssland upphävs inom överskådlig framtid.”

Med en direktavkastning på 4,24% lockar RSX till risktoleranta inkomstsökande eftersom fondens utdelningsavkastning är nästan dubbelt så hög som riktmärket för tillväxtmarknaderna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version