Följ oss

Nyheter

Varför lämnar vissa företag utdelningar?

Publicerad

den

Utdelningsaktiernas elit, är ProShares S & P 500 Aristocrats ETF (BATS: NOBL). Frågan är emellertid, Varför lämnar vissa företag utdelningar medan andra inte gör det?

Investerare som söker löpande avkastning och kvalité samtidigt som de vill ha en exponering mot aktiemarknaden bör titta på Utdelningsaristokraterna. Denna grupp av aktier ger både aktieexponering och har historiskt sett levererat stabila utdelningar. Det finns gott om börshandlade fonder som investerar i denna typ av aktier. En av de mer tilltalande, ofta kallad Utdelningsaktiernas elit, är ProShares S & P 500 Aristocrats ETF (BATS: NOBL). Frågan är emellertid, Varför lämnar vissa företag utdelningar medan andra inte gör det?

Utdelningar är företagsvinster som företag överlåter till sina aktieägare. Det finns ett antal anledningar till varför ett bolag kan välja att dela ut sina vinster på som utdelningar. Det finns också ett antal anledningar till att de föredra att återinvestera alla sina vinster i företaget.

Företag som växer snabbt brukar inte lämna utdelning

Ett företag som fortfarande växer snabbt brukar inte lämna utdelning eftersom det vill investera så mycket som möjligt i ytterligare tillväxt. Även ett modigt företag som tror att det kommer att göra ett bättre jobb att öka sitt värde (och därmed ett bättre jobb att öka aktiekursen) genom att återinvestera sin vinst kommer att välja att inte betala utdelning.

Företag som inte betalar utdelning kan använda pengarna för att starta nya projekt, förvärva nya tillgångar, återköpa sina egna aktier eller köpa ett annat företag.

Fördelaktigare ur ett skatteperspektiv?

Valet att inte betala utdelning kan också bero på att det är mer fördelaktigt för investerare ur skatteperspektiv. I Sverige beskattas utdelningar som kapital, vilket betyder att de beskattas md 30 procent. I andra länder läggs utdelningen på toppen av inkomsten. I och med detta uppkommer en marginalskatt. I till exempel USA är försäljningen av aktier som gett vinst föremål för en lägre skattesats, cirka 20 procent. I Sverige finns inte denna skillnad, de vinster som uppstår vid försäljning av aktier beskattas också med 30 procent.

Företag som väljer att återinvestera alla sina vinster, istället för att dela ut dem, kan också tänka på den höga kostnaden att emittera nya aktier. För att undvika risken för att behöva skaffa pengar på detta sätt väljer de att behålla alla sina vinster.

Utdelningen kan ändras

Utdelningen är inte statiskt. Ett företag som betalar utdelning behöver inte betala det nästa år. Företaget kan både öka och minska beloppet som delas ut, det kan även helt dras in. I det fall ett företag eliminerar eller minskar den befintliga utdelningen så får de ofta en negativ stämpel. Det innebär ofta att deras aktiekurs kan falla.

Kända företag som inte betalar utdelning är Berkshire Hathaway (BRK.B), Facebook (FB), Alfabet (GOOG), Amazon (AMZN) och Tesla (TSLA).

För ett moget företag som inte behöver återinvestera så mycket i sin verksamhet, och det har ett stabilt resultat, finns det flera anledningar till varför utdelning kan vara en bra idé. Många investerare som den stabila inkomsten förknippade med utdelningar. Av den anledningen så kommer de sannolikt att köpa bolagets aktie. Investerare ser också utdelning som ett tecken på ett företags styrka och ett tecken på att ledningen har positiva förväntningar på framtida vinst. Detta gör aktien mer attraktivt. En större efterfrågan på ett företags aktie kommer att öka dess pris.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.