Nyheter

Varför har börsen ökat så mycket?

Publicerad

den

Det finns flera anledningar till varför börsen ökat så mycket de senaste månaderna.

Bättre än förväntat positiva vaccinnyheter

Valresultatet i USA

Investerare har varit underexponerade mot aktier

Massor av likviditet i kapitalmarknadssystemet (M1-hastighet kraftigt stigande, finanspolitisk stimulans och bottenräntor)

Cirka 90 miljarder dollar har flödat in i ETFer under november månad (se Bloomberg-diagram nedan). Bara förra veckan flödade 27 miljarder dollar in i amerikanska aktie-ETF:er. Det här är stora siffror.

Källa: Bloomberg genom Eric Balchunas on Twitter.

Ovan nämns ett antal skäl till varför börsen ökat så mycket. Att S&P 500 har rusat med 50 procent sedan fallet i mars 2020, kan ha gett aktiemarknaden extra trygghet.

Det är en stor rotation på marknaden där investerare köper aktier som är känsliga för återupptagandet av den amerikanska ekonomin. Dessa kohorter skulle inkludera värdeorienterade aktier (energi, banker, hotellbranschen, resor, fritid etc.), små och medelstora företag.

Astoria Portfolio Advisors uppfattning är att om förutsatt att likviditeten förblir riklig, fortsätter intäkterna att slå förväntningarna och vacciner används som anges, kommer investerarna att fortsätta att rotera till mer attraktiva priser.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version