Nyheter

VanEck lanserar Europas första börshandlade fond med fokus på försvar

Publicerad

den

VanEck Defence UCITS ETF (DFNS), Europas första börshandlade fond med fokus på försvar och VanEck Oil Services UCITS ETF (OIHV) är noterade på London Stock Exchange och Deutsche Boerse med totala kostnadskvoter (TERs) på 0,55 procent respektive 0,35 procent.

DFNS följer MarketVector Global Defence Industry-index över 31 företag som är involverade i försvarsutrustning, flygteknik, kommunikation, satelliter, säkerhet och IT-hårdvara och mjukvara, obemannade flygplan, utbildning och simulering och biometrisk identifiering.

Företag måste ha ett börsvärde på 1 miljard USD, en tremånaders genomsnittlig daglig handelsvolym (ADTV) på 1 miljon USD, 250 000 omsatta aktier per månad och minst 50 procent intäktsexponering mot militär eller försvarsindustri för att inkluderas. Beståndsdelar är begränsade till en maximal vikt på 8 procent.

ADTV inser att sektorn är kontroversiell och utesluter företag som är inblandade i kontroversiella vapen eller de som ”bevisligen har misslyckats” med att följa etablerade standarder.

Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe, kommenterade: ”Sedan kriget började i Ukraina har synen på säkerhets- och försvarspolitik börjat förändras, eftersom behovet av säkerhetspolitik har blivit mer uppenbart.

”På grund av den ryska invasionen av Ukraina, spänningar i Asien och global osäkerhet, är säkerhet och försvar tillbaka på investerarnas sinne efter att ha blivit avvisade i flera år.”

Samtidigt följer OIHV MarketVector US Listed Oil Services 10 procent Capped-index för de 25 största USA-noterade företagen som är involverade i olje- och gasutrustning, tjänster och borrning.

Beståndsdelar är begränsade till 10 procent viktning och måste ha ett marknadsvärde på 150 miljoner USD, en tremånaders ADTV på 1 miljon USD, handla 250 000 aktier per månad och få minst 50 procent av sina intäkter från de underliggande undertemanen för att inkluderas.

”Fossila bränslen har blivit en fråga om nationell säkerhet i många länder och vikten av trygg energiförsörjning och oberoende har blivit uppenbar.

”På grund av högre råvarupriser och utbudsbrist gör investeringar i fossila bränslen en comeback”, tillade Rozemuller. ”Flera länder har omprövat sin energimix och lagt ökad tonvikt tillbaka på traditionella fossila bränslen.”

De nyanlända fortsätter en hektisk lanseringsperiod för VanEck efter lanseringen av dess kärnkrafts- och uran-ETF i februari, och Europas första bioniska hälsovårds-ETF i december förra året.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version