Följ oss

Nyheter

Vad du behöver veta om Ethereum

Publicerad

den

Denna text beskriver vad du behöver veta om Ethereum. Ethereum är i sitt hjärta en blockchain-plattform med enorm potential att vara värd för smarta kontrakt

Du kanske har hört Ethereum kallas för en kryptovaluta, som bitcoin. Även om det är ett virtuellt mynt (kallat ‘Ether‘) är Ethereum också mycket mer än så. Denna text beskriver vad du behöver veta om Ethereum. Ethereum är i sitt hjärta en blockchain-plattform med enorm potential att vara värd för smarta kontrakt och decentraliserade digitala applikationer, eller “DApps“, vilket gör det möjligt för användare att göra avtal och genomföra transaktioner utan behov av mellanhänder när de köper, säljer eller handlar varor och tjänster.

Ta en titt på Ethereums revolutionära potential och hur det kan påverka näringslivet i framtiden.

Vad är Ethereum?

Ethereum lanserades 2015 och är en öppen källkodsplattform som använder blockchain-teknik och som körs på en decentraliserad plattform. Ethereum etablerade den första blockchain-plattformen för allmänt bruk – ett revolutionerande steg i utvecklingen av distribuerad storboksteknik. Den här blockkedjedatabasen delas och synkroniseras över flera platser, institutioner eller geografier, vilket gör att transaktioner effektivt kan ha offentliga “vittnen”. Ett betydelsefullt attraktivt inslag i Ethereum är dess oberoende från tredje part och blockchainens säkerhet från hacking eller förändring. Ethereums inbyggda programmeringsspråk gör det möjligt för utvecklare att bygga och publicera distribuerade applikationer för olika ändamål, med potentiella användningsfall är praktiskt taget oändliga.

Hur står sig Ethereum med andra kryptovalutor?

Kryptovalutan associerad med Ethereum-blockkedjan – myntet som kallas Ether – är den näst största digitala valutan efter Bitcoin.

På samma sätt som Bitcoin-miners betalas för att underhålla Bitcoin-blockchain via sina beräkningar, använder utvecklare Ether för att betala för att bygga och lansera nya block till Ethereum-huvudboken. Eftersom att köra datorer som kör koden som driver Ethereum blockchain är kostsamt och förbrukar mycket kraft, stimulerar Ether programmerare att köra Ethereum-protokollet och upprätthålla nätverkshälsan.

Till skillnad från kryptovalutor som bitcoin är Ethereum dock mer mångsidig. Medan kryptovalutor Bitcoin och Ether gör ungefär samma sak är Ethereum programmerbar, så du kan också använda den för en mängd digitala tillgångar – inklusive bitcoin. Mer än så, som en blockchain för allmänt ändamål, är Ethereums huvudfunktion som en marknadsplats för direkta finansiella tjänster, spel och appar.

Med över 200 000 aktiva utvecklare som bygger över 1400 projekt möjliggör Ethereum-protokollet revolutionerande innovationer som smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (DApps). Smarta kontrakt, till exempel, körs exakt som programmerade och eliminerar risken för bedrägeri, kontroll eller störningar från en tredje part. Smarta kontrakt utförs också själv. När vissa avtalsvillkor, såsom betalningsöverföring, har uppfyllts och verifierats via blockchain, skickas varorna automatiskt eller är tillgängliga för köparen.

DApps tillåter användare att kringgå banker för att överföra pengar, undvika att advokater använder för att upprätta avtal och tillhandahålla direkta medel för att starta en insamlingswebbplats istället för att använda en webbplats för crowdfunding, bland andra fördelar.

Vad betyder Ethereum för framtiden?

Tack vare blockchain-tekniken kan vem som helst på Ethereum-huvudboken skapa ett finansiellt kontrakt eller ett skuld- eller ägarregister, som alla kommer att stämplas med tid och datum, inklusive användardata, och kan inte ändras utan godkännande från alla inblandade användare. Eliminering av externa registerförare eller förtroendepersonal gör dessa Ethereum-förbindelser till “pålitliga” transaktioner, med kontrakten självuppfyllande.

Otroliga transaktioner möjliggör en rad nya produkter och tjänster som alla är beroende av Ethereum blockchain. Tre exempel på de möjligheter som finns i Ethereum, som är i början, är decentraliserad finansiering (DeFi), icke-fungibla tokens (NFT) och decentraliserade autonoma organisationer (DAO).

Decentraliserad finansiering (DeFi) representerar ett öppet, globalt alternativ till det nuvarande finansiella systemet. DeFi-produkter är tillgängliga för alla som har en internetanslutning, inklusive personer som inte är banker runt om i världen. DeFi-produkter ägs och underhålls främst av sina användare och låter dem låna, spara, investera och handla precis som de skulle med traditionella finansinstitut. Tio miljarder dollar i krypto har redan flödat genom DeFi-applikationer – ett antal som bara kommer att växa.

Non-fungible tokens, eller Icke-fungibla tokens som de ibland kallas för på svenska (NFT),har det skrivits mycket i nyheterna nyligen. NFT är en Ethereum-baserad tillgång som drivs av smarta kontrakt. NFT: er är tokens som används för att representera ägande av unika föremål, som en handling för ett föremål i den digitala eller fysiska sfären. Hittills har NFT: er gjort sitt största stänk i världen av digital konst och samlarobjekt, vilket har gjort det möjligt för innehållsskapare att få betalt på nya sätt för sitt arbete. Men NFT kan också representera ägande av alla unika tillgångar, till exempel en bil eller till och med fastigheter. NFT kan bara ha en officiell ägare åt gången, och Ethereum blockchain säkerställer det ägandet.

Och decentraliserade autonoma organisationer (DAO) är medlemsägda samhällen utan centraliserat ledarskap. Kollektivt ägda och förvaltade av sina medlemmar, DAO har inbyggda skattkammare som ingen kan komma åt utan gruppens godkännande. Beslut styrs av förslag och omröstning för att säkerställa att alla i organisationen har en röst. Sätt att använda en DAO inkluderar att inrätta en välgörenhetsorganisation, ett nätverk av frilansare och till och med skapa en riskkapitalfond som samlar investeringskapital och röster på vilka företag som ska backa.

Fördelarna med Ethereum

Världen av kryptovalutor fortsätter att expandera. Medan Bitcoin var en banbrytare i kryptovaluta är möjligheterna som Ethereum erbjuder bredare på grund av omfattningen av själva Ethereum-plattformen. Som värd för flera banbrytande tekniker som är beroende av blockchain och med löftet från andra som ännu inte har utvecklats, ser Ethereum ut som en bra plattform för företag och privatpersoner som vill dra nytta av den unika kraften hos distribuerad huvudboksteknik.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Ethereum tillgångar under förvaltning når totalt 13,9 miljarder US-dollar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *