Följ oss

Nyheter

Vad betyder ren energi för Midstream-sektorn?

Publicerad

den

Medan de flesta investerare allokerar till midstream för dess generösa inkomst eller totalavkastning, är många omedvetna om hur segmentet är positionerat för att fånga möjligheter som dyker upp från energiomställningen.

Medan de flesta investerare allokerar till midstream för dess generösa inkomst eller totalavkastning, är många omedvetna om hur segmentet är positionerat för att fånga möjligheter som dyker upp från energiomställningen.

Midstream tenderar att vara en långsiktig investering i de flesta portföljer, vilket gör det viktigt för investerare att förstå hur den ökande möjligheten till ren energi korsar midstream.

Energiinfrastrukturtillgångar är i slutändan tillgångar som används för att överföra molekyler, för att bearbeta och för att lagra molekyler. Även om dessa molekyler historiskt sett har varit råolja och naturgas, kommer dessa molekyler i framtiden att definieras av rena energikällor som väte, förnybara bränslen och koldioxid, sa Paul Baiocchi, chef ETF-strateg på SS&C ALPS Advisors, under en VettaFi LiveCast den 17 november.

Speciellt kolavskiljning är ett övertygande område för midstreams engagemang. Stora namn inom energi som Chevron, Exxon och Shell har samarbetat med medelstora företag för att titta på möjligheter inom koldioxidavskiljning, och dessa möjligheter blir allt mer genomförbara på grund av Inflation Reduction Act, som ökade krediterna på 45Q och även inkluderade ett alternativ för direktbetalning.

”För midstream tror jag att koldioxidavskiljning är intressant eftersom det finns befintlig expertis kring detta och möjligheten att använda befintliga tillgångar,” sa Stacey Morris, chef för energiforskning på VettaFi, under LiveCast. ”Till exempel har Kinder Morgan den största transportkapaciteten för koldioxid i Nordamerika, så detta är något som namn som Kinder Morgan är helt klart bekväma med.”

Morris flaggade också EnLink Midstream, ett mindre midstream-namn, som nyligen tillkännagav att det tecknat ett transportserviceavtal med Exxon för att transportera koldioxid. EnLink har tidigare diskuterat möjligheten att använda befintliga naturgasledningar för att transportera infångad koldioxid.

”Det här är saker som kan göras under de kommande åren, det här är inte något som är två decennier bort”, sa Morris.

Krediter som ingår i inflationsreduktionslagen kommer också att vara till hjälp för att få mer dragkraft i väteproduktionen.

”Framöver är detta något som kan blandas in kanske runt 5–10% i befintliga naturgasströmmar och röra sig genom befintlig naturgasinfrastruktur,” sa Morris. ”Så det finns många möjligheter här i framtiden, lite applikationer idag, men midstream-företag positionerar sig för detta.”

I likhet med transport- och lagringsnav för olja och naturgas kommer det att behöva finnas knutpunkter för vätgas. Morris nämnde Williams som ett exempel, som tittar på ett vätgasnav i Wyoming. Williams har också en företags riskkapitalarm som nyligen gjorde en direktinvestering i en liten väteproducent.

Midstream-företag positionerar sig också för möjligheter kring förnybar diesel och naturgas, samt hållbart flygbränsle. Morris sa att Kinder Morgan har varit framstående inom förnybar naturgas, efter att ha förvärvat flera små RNG-producenter.

”Nyligen såg vi TC Energy, en kanadensisk C-corp, tillkännage att de kommer att samarbeta i en förnybar naturgasanläggning på plats vid Jack Daniel Distillery i Tennessee,” sa Morris. ”De kommer att marknadsföra förnybar naturgas från den anläggningen och även de förnybara krediterna som kommer med produktionen av den förnybara naturgasen.”

”Jag tror att det här visar att energiutvecklingen inte nödvändigtvis är okomplicerad. Det är inte nödvändigtvis vad du tror att det kommer att bli, och det finns många möjligheter som kanske ligger utanför ramarna, som att producera RNG från ett destilleri, tillade Morris.

SS&C ALPS har två strategier som erbjuder investerare exponering mot energiinfrastrukturområdet: Alerian MLP ETF (AMLP), som erbjuder exponering mot MLP:er som verkar inom energiinfrastrukturområdet, och Alerian Energy Infrastructure ETF (ENFR), som ger exponering mot energiinfrastrukturutrymmet men breddar universum till att omfatta både C-Corps och MLP. I Europa är det endast Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP) som går att handla.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Spanien introducerar lag om deklaration av kryptotillgångar för 2024

Publicerad

den

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Tillkännagivandet, som först gjordes i Boletín Oficial del Estado den 29 juli 2023, introducerar blankett 721, tillägnad deklaration av virtuella tillgångar som innehas utomlands. Detta direktiv riktar sig dock till en specifik grupp eftersom endast de individer vars balansräkningar överstiger 50 000 euro i kryptotillgångar är skyldiga att deklarera sina utländska innehav.

De som har plånböcker i egen förvaring är inte undantagna utan måste rapportera sina innehav genom standardformuläret för förmögenhetsskatt 714.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEM ETF investerar i globala momentumaktier med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF är den enda ETF som följer MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader som uppfyller vissa ESG-egenskaper i förhållande till moderindex.

Optimerad för att producera ett index över värdepapper med starka momentumegenskaper, såsom de företag som presterat bra under de senaste 6 och 12 månaderna.

Granskas kvartalsvis

Handla XWEM ETF

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWMS
London Stock ExchangeUSDXWEM
XETRAEURXWEM

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US5949181045MICROSOFT-T ORD6.07%USAInformationsteknologi
US67066G1040NVIDIA ORD4.78%USAInformationsteknologi
US0378331005APPLE ORD3.25%USAInformationsteknologi
US11135F1012BROADCOM LIMITED ORD3.15%USAInformationsteknologi
US5324571083LILLY ORD2.60%USAHealth Care
US68389X1054ORACLE SYS ORD2.40%USAInformationsteknologi
DK0060534915NOVO-NORDISK ORD2.25%DanmarkHealth Care
US3696043013GENERAL ELECTRIC ORD2.20%USAIndustri
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD2.20%USAHealth Care
DE0007236101SIEMENS ORD2.12%TysklandIndustri
JP3435000009SONY GROUP CORPORATION2.02%JapanSällanköpsvaror
US8552441094STARBUCKS-T ORD2.02%USASällanköpsvaror
FR0000120321L OREAL S.A.1.91%FrankrikeDagligvaror
IE000S9YS762LINDE PLC ORD1.73%StorbritannienMaterials
US8636671013STRYKER ORD1.68%USAHealth Care

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Virtune lanserar Virtune Chainlink ETP på Nasdaq Stockholm

Publicerad

den

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100% fysiskt backad struktur.

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100 procent fysiskt uppbackad struktur.

ETPn är 100 procent fysiskt uppbackad och handlas i SEK för svenska och övriga nordiska investerare samt är tillgänglig på DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Chainlink är för närvarande en av de 15 största kryptovalutorna med ett totalt marknadsvärde på cirka 8,2 miljarder dollar och har haft en tillväxt på 165 procent sedan årets början. Chainlink fungerar som en bro för smarta kontrakt på olika blockkedjor och gör dem kompatibla med varandra. Detta görs med hjälp av ett decentraliserat orakelnätverk, som hjälper blockkedjor att kommunicera med externa enheter som dataflöden, händelser och betalningsmetoder på ett säkert sätt. Detta ger komplexa smarta kontrakt den nödvändiga informationen från den yttre världen och gör dem till det främsta sättet för människor att ingå avtal i den decentraliserade världen.

Denna ETP riktar sig till institutionella investerare såväl som privatpersoner och möter den ökande efterfrågan från investerare i Norden som har väntat på ett sömlöst sätt att exponera sig mot Chainlink.

Viktig information om ETPn

1:1 exponering mot Chainlink

100 procent fysiskt uppbackad

Årlig förvaltningsavgift på 1,49 procent

Virtune Chainlink ETP

Fullständigt namn: Virtune Chainlink ETP

Förkortat namn: Virtune Chainlink

Handelsvaluta: SEK

Första handelsdagen: Torsdag den 30 november

Ticker: VIRLINK

ISIN: SE0021149259

Christopher Kock, vd för Virtune:

”Vi är mycket glada över att introducera den första Chainlink ETPn i Norden efter att ha upplevt en ökande efterfrågan från investerare i Norden. Chainlink är en lovande plattform vilket också har bevisats bland annat genom dess samarbete med stora finansiella institutioner. Virtune Chainlink ETP är en 100 procent fysiskt uppbackad Chainlink-produkt som erbjuder investerare ett enkelt, transparent och säkert sätt att få exponering mot Chainlink genom en reglerad struktur noterad på Nasdaq Stockholm, tillsammans med branschledande samarbetspartners.”

Fortsätt läsa

Populära