Nyheter

Vad är XACT Sverige ETF?

Publicerad

den

XACT Sverige ETF (UCITS ETF) är en Svanenmärkt börshandlad indexfond som förvaltas av Handelsbanken Fonder. XACT Sverige ETF har som mål att följa utvecklingen i indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI så nära som möjligt. Indexet består av stora och medelstora svenska bolag vilka möter hållbarhetskraven i indexet.

Hållbarhetskraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in), dels att bolag som är involverade i kontroversiella verksamheter inte får ingå (väljs bort XACT Sverige ETF lämnar normalt utdelning i juni varje år. Målsättningen är att årligen dela ut mellan tre och fyra procent av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning. Utdelningen kan dock bli både lägre och högre. Grunden för utdelning är utdelningarna i underliggande bolag. Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier.

Utdelning

Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i juni varje år. Direktavkastningen skall enligt fondens mål ligga på mellan tre och fyra procent. Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier.

XACT Sverige ETF är en aktiefond, så tillvida att den investerar i aktier. Den årliga förvaltningsavgiften ligger på 0,15 procent och den saknar hävstång. Fonden är utdelande, och lämnar normalt denna en gång per år.

Denna ETF handlas på Stockholmsbörsen, vilket gör att det går att köpa och sälja andelar dagligen genom sin vanliga bank eller Internetmäklare.

Kundkategori

Det här instrumentet är tänkt för investerare klassificerade som icke-professionella, professionella eller jämbördiga. Målgruppen för det här instrumentet är investerare som främst vill att det satsade kapitalet ger avkastning, alternativt söker diversifiering i sin portfölj.

Det här instrumentet är tänkt för investerare med en lång placeringshorisont (minst 5 år). Kunskap och erfarenhet Investerare i det här instrumentet bör ha grundläggande kunskaper om instrumentgruppen. En investerare med grundläggande kunskaper kan ta ett välgrundat investeringsbeslut när denne tagit del av dokumentationen om det specifika instrumentet eller fått grundläggande information från distributörer.

2 Kommentarer

Populära

Exit mobile version