Nyheter

Vad är XACT Norden Högutdelande ETF?

Publicerad

den

XACT Norden Högutdelande (UCITS ETF) är en börshandlad fond som följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index, SHBNHDLVC, som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Syftet är att över tiden ge en avkastning som så nära som möjligt överensstämmer med indexets avkastning.

Det index som XACT Norden Högutdelande ETF följer innefattar hållbarhetskrav. Bolag som inte uppfyller definierade krav avseende hållbarhet får inte ingå i index. Inom ramen för fondens placeringsinriktning beaktas internationella normer och riktlinjer för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. Kraven innefattar även att fonden väljer bort företag involverade i produktion eller distribution av fossila bränslen, krigsmateriel, tobak, alkohol, spel, cannabis och pornografi.

Fonden får placera i derivatinstrument som ett led i fondens placeringsinriktning. Användningen av derivatinstrument är dock inte av sådan karaktär att den påverkar fondens risknivå annat än marginellt.

Lämnar kontant utdelning två gånger per år

Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i maj och september. Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier.

Denna ETF är en aktiefond, så tillvida att den investerar i aktie. Den årliga förvaltningsavgiften ligger på 0,30 procent och den saknar hävstång. Fonden är utdelande, och lämnar normalt denna två gånger per år.

Denna ETF handlas på Stockholmsbörsen, vilket gör att det går att köpa och sälja andelar dagligen genom sin vanliga bank eller Internetmäklare.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version