Nyheter

Vad är Polkadot?

Publicerad

den

Polkadot har fått stor uppmärksamhet för sin innovativa parachain smetod. Här är allt du behöver veta om blockchain-kedjan. Polkadot har snabbt blivit en av de mest populära och, överlägset, bland de största kryptovalutablockkedjorna i hela branschen. Men vad är polkadot?

Det verkar som att hypen kring Polkadot bara växer sig starkare, så vi har tagit oss friheten att sammanställa en omfattande genomgång och vägleda dem som är mindre medvetna om projektet och vad det handlar om.

Vad är Polkadot i enkla ord?

Polkadot är Ethereums medgrundare Gavin Woods satsning mot blockchain-maximalism. Dess ökade popularitet och vinster har varit häpnadsväckande sedan lanseringen i maj 2020. Sedan dess har den blivit en av de 10 bästa kryptovalutorna efter börsvärde, enligt CoinGecko.

Men vad är Polkadot, och vilken inverkan har det på branschen? Vem använder den, och är hypen tom eller välgrundad? Enkelt uttryckt är Polkadot (DOT) ett blockchain -nätverk som:

  • Ansluter blockchains till varandra
  • Gör det möjligt för användare att enkelt bygga en blockchain med sin Substrate –ram
  • Fungerar som värd för blockchains, hanterar deras säkerhet och transaktioner
  • Skapar broar blockchains på Polkadot med andra nätverk som Ethereum och Bitcoin

Låt oss titta på var och en av dessa funktioner mer detaljerat.

Funktioner hos Polkadot

Anslutningar: Reläkedjan

Att ha en blockchain är bra, men för de flesta projekt kommer det att ha begränsade applikationer om det inte kan nå ut till det större blockchain -samhället. I sig skulle ett blockchain -projekt behöva utveckla betydande infrastruktur för att säkert och effektivt göra detta, och många projekt har misslyckats eftersom de inte kunde tillhandahålla de sömlösa anslutningar som krävs.

Polkadot fungerar som en ”reläkedja” – i huvudsak en stor blockchain vars huvudsakliga syfte är att ansluta andra kedjor till sig själv och tillhandahålla kommunikation mellan dem. Att ha ”nav och ek” -strukturen erbjuder också andra fördelar för de mindre blockchains som är fästa vid reläkedjan.

Substrat

Polkadot -ramverket innehåller ett mycket kraftfullt verktyg som heter Substrate som gör det lättare att bygga en blockchain från grunden. Det är utformat för att hjälpa team att bygga upp den specifika blockchain de vill ha, och har protokollanslutningspunkterna som kopplas till reläkedjans funktioner.

Detta har två viktiga fördelar: det gör att team kan fokusera mindre på att bygga den grundläggande infrastrukturen för ännu ett blockchain -projekt, och låter dem fokusera sin energi på mervärdet av deras projekt.

Det ger också tillgång till blockchain-världen för team med bra idéer men utan den expertis som behövs för att bygga ett nätverk från grunden. Denna typ av dubbelaktiverande teknik är kraftfull och har redan nämnts som en viktig anledning till att team väljer Polkadot för sina projekt.

Säkerhet och hastighet: värdplattform

När blockchain -projekt, kallade parachains, eftersom Polkadot bearbetar transaktioner från alla kedjor parallellt, är på reläkedjan och fungerar, får de en av de största fördelarna: att använda Polkadots etablerade säkerhet och snabba och skalbara transaktionshastigheter.

Att inte behöva skapa sin egen högsta säkerhet med fullständiga granskningar och att kunna undvika de höga gasavgifterna för andra nät gör att team kan utnyttja ännu mer av sin tid och energi till kärnvärdet i sin kedja.

Anslutning till världen: Broar

Polkadot är naturligtvis utformat för att fungera som ett relä mellan fallskärmarna i sitt nätverk. Det har dock också broar till Ethereum- och Bitcoin -nätverk, vilket innebär att fallskärmar kan komma åt och interagera med ett stort nätverk av system och inte längre behöver välja vilket nätverk som har de bästa anslutningarna för dem. På detta sätt deltar Polkadot inte i en vinnare-ta-alla-tävling med toppnätverk som Ethereum, utan konkurrerar istället om användare samtidigt som de samarbetar och tillför värde till dem på båda sidor.

Uppgraderingar i kedjan

För det första har Polkadot meddelat sin förmåga att genomföra uppgraderingar inom själva kedjan, vilket förhindrar risker för en hard fork för betydande uppdateringar. Detta minskar risken för att samhället delas i två, en massiv mängd administrativ sanering och oönskad volatilitet.

Riskerna bakom Polkadot

Det finns många saker att tycka om Polkadot, och det är lätt efter att ha sett funktionerna i varför plattformen har fått mycket uppmärksamhet. Det är dock också viktigt att utforska riskerna med Polkadots modell och ta itu med några av de viktigaste problemen.

Den största risken för Polkadot är risken för många plattformar: konkurrens. Medan Polkadot tillhandahåller en viss innovation i sitt tillvägagångssätt, är dess kärnvärde en Proof of Stake-plattform för allmänna ändamål som skapar förbindelser mellan andra kedjor.

Det finns ett antal andra plattformar som gör detsamma, var och en med sina egna unika vändningar om hur de får jobbet gjort. Förutom de två juggernauts inkluderar konkurrerande plattformar Polygon, Avalanche och Cosmos.

Precis som med Ethereum har Polkadot möjlighet att överbrygga med något av dessa andra nätverk om det väljer att bestämma att det är värt ansträngningen, så det skyddas från att sina egna medlemmar isoleras från ett attraktivt nätverk av blockchains. Ändå är blockchain -konkurrensen intensiv just nu och marknaden har ännu inte hittat mättnad.

Plattformen har drabbats av stora motgångar, särskilt under ett hack 2017, som skadade dess ekonomiska ställning och dess rykte. Även om det verkligen har fungerat för att åtgärda sårbarheterna och sannolikt mer aggressivt testar sin kod än andra plattformar tack vare dessa ärr, är det aldrig bra att se förtroende skakas i en plattform när över $ 150 miljoner påverkas.

Slutligen är en av reläkedjans arkitektur mer intressanta egendomar också en potentiell risk. Det faktum att för att gå med i Polkadots stafettkedja måste blockchains bjuda på platsen i en ”slot -auktion”, där det vinnande budet betalas i DOT och hålls under hela deras deltagande.

Nästa år kommer att belysa denna process mer och vilka konsekvenser det kan få för mindre projekt utan medel att konkurrera om en plats.

Riskbegränsning med Kusama

”Varning: det här är ett experimentellt nätverk. FÖRVÄNT KAOS. ”

Ovanstående finns i dokumentationen som ingår i Kusama, Polkadots kanarienätverk (tänk – ”kanarie i kolgruvan”). För att ge en aktiv riskreducering för sig själva och sina användares projekt skapade Polkadot en nära klon av sig själv som ett sätt att testa nya idéer, kontrollera om det finns kvalitets- eller osynliga problem och i huvudsak krockprovsprojekt innan de går live på Polkadot.

Detta har mottagits mycket väl, och med tanke på att anslutningen har skett genom begränsade spelautomater måste även de projekt som vill gå med vänta på nästa auktion (och vinna den) för att gå med i Polkadot.

Kusama erbjuder ett sätt med låga insatser att fullt ut räkna ut eventuella knäckar i ett projekts kod och tillåter Polkadot att prova ny kod själv utan att påverka någon av dess fallskärmar. Enligt Kusama-teamet står FoU för Risk & Danger. Detta är det bästa sättet att testa galna idéer, finslipa dem till användbara lösningar och sedan föra dem online som verkligt innovativa språng.

Relay Chain / Parachain Structure. Källa: Polkadot Wiki

Några ledande projekt på Polkadot

Medan Polkadots infrastruktur är imponerande, erbjuder de olika byggda och bifogade projekten en intressant titt på kvaliteten på plattformen som helhet. Vissa fokuserar på att möjliggöra Polkadots kärnfunktioner, och andra använder helt enkelt fallskärmen för att erbjuda sin egen produkt eller tjänst. Ett urval av Polkadots bästa nätverksprojekt inkluderar:

Karura Network (Acala) är inriktat på att skapa och distribuera DeFi smarta kontrakt för olika användare. Genom att göra det har det skapat ett DeFi-nav som möjliggör cross-blockchain-likviditet och applikationer.

Moonriver (Moonbeam) är en Ethereum-kompatibel smart kontraktskärm som kopplar Ethereum-baserade projekt till Polkadot, med fokus på att möjliggöra minimala smarta omkonfigurationer eller behovet av att använda nya utvecklingsverktyg för att interagera mellan kedjor.

Khala (Phala) nätverk fokuserar på sekretessbevarande molntjänster. Den är baserad på TEE-Blockchain Hybrid Architecture och ger användarna en stabil balans mellan datorkraft, molnbaserad flexibilitet och blockchain-baserad säkerhet.

Bifrost byggdes som ett DeFi -nav, värdprogram som tillåter användare att komma åt en mängd olika DeFi -funktioner samtidigt som de erbjuder ett antal olika insatser och likviditetsalternativ.

Shiden (Plasm) är en annan smart kontraktsplattform, utformad för att stödja Dapps på Kusama/Polkadot. Det byggdes med hastighet och skalbarhet i åtanke och fokuserade sina tjänster på L2 -kedjorna.

Slutliga ord

När spänningen kring Polkadot växer med att spelautomaterna kommer online och nätverkets fulla kapacitet får uppmärksamhet från både investerare och projekt, är det lätt att fastna i hypen och undra hur den här unika plattformen kommer att se ut om ett eller två år från nu.

Även om plattformen inte är utan några risker och möjliga nackdelar, har den stöttats av ett fantastiskt team, har fått sällskap av ledande partnerprojekt och har hittills levererat vad den har annonserat.

Handla Polkadot ETP

Då detta certifikat är noterat på svenska Nordic Growth Market betyder det att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version