Nyheter

Vad är MIFIDII?

Publicerad

den

En av de vanligaste frågorna vi får är varför det inte går att köpa amerikanska ETFer hos Nordnet och Avanza. Från den 3 januari 2018 är det inte möjligt att köpa nordamerikanska börshandlade fonder. Det går inte att handla vare sig amerikanska ETFer, certifikat, ETCer och ETNer hos vare sig Avanza eller Nordnet. Detta beror på MIFIDII och PRIIPs, och det gäller samtliga europeiska mäklare. Beslutet är alltså inget som Nordnet, Avanza, Skandiabanken eller DEGIRO fattat själva. De styrs helt enkelt av den gällande lagstiftningen.

Redan i maj 2014 antogs regelverken MIFIDII och MiFIR av Europaparlamentet och rådet. De nya regelverken kom till efter en översyn av reglerna på värdepappersområdet.

EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products) ställer bland annat krav på de svenska bankerna Detta är för att det fungeratnsom distributörer av finansiella instrument. Bankerna måste kunna visa upp alla kostnader och avgifter som är relaterade till en investering i ett särskilt instrument, kunna visa upp information om produktens risker och egenskaper samt tillhandahålla ett s.k. KID-dokument, även kallat faktablad.

En gemensam standard för produktinformation

PRIIPs är förordningen om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare. PRIIPs syftar till att införa en gemensam standard för produktinformation, faktablad, till icke-professionella kunder. Faktabladet (Key Information Document, KID) ska på max tre sidor lämna en lättförståelig information till konsumenter om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Faktabladet ska kommunicera basfakta om produkten samt information om vilka risker och kostnader som är förenade med en investering i produkten.

KID-informationen kan lätt placeras i flera sidor av aktiemarknadsanalys. Notera att MIFIDII inte hindrar den europeiska investeraren från att investera i terminer, binära optioner eller kryptovalutor, produkter som omfattar mycket högre risk än en enkel ETF. De europeiska tillsynsmyndigheterna anser att de måste skydda oss från vår egen dumhet.

FCA, den brittiska finansinspektionen, förbjuder som det enda undantaget handel med CFDer baserade på kryptovalutor för icke professionella handlare. I en av de första stora drag som det har tagit sedan det i grund och botten bryter sig från att samordna investerarregler för finansmarknaderna. Detta sker i samråd med den europeiska finansiella tillsynsmyndigheten ESMA eftersom EU-UK-licenspassporteringen upphör. Därför meddelade den brittiska tillsynsmyndigheten FCA att den förbjuder försäljning av derivat som hänvisar till vissa typer av kryptoassets till detaljhandelskonsumenter.

Gäller endast nordamerikanska ETFer

Den som har en nordamerikansk ETF i sin depå måste inte sälja den, det går att behålla den. Numera finns det en hel del ETFer som handlas på Xetra, som ger exponering mot den nordamerikanska marknaden. Ett exempel är iShares MSCI Canada UCITS ETF USD (Acc). Detta är en ETF som ger exponering mot Nordamerika, men det är en europeisk börshandlad fond. Av den anledningen går det att handla denna genom svenska nätmäklare.

Under tiden fortsätter mäklarna och bankerna att hantera befintliga innehav. Det betyder således att den som ägt dessa börshandlade fonder sedan innan MIFIDII inte behöver sälja dem. Bankerna sköter om eventuella splittar, hantera utdelningar och bistår med hjälp vid försäljningar. Observera att det inte går att återköpa en nordamerikansk ETF när den väl har sålts.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version