Nyheter

Vad är januarieffekten?

Publicerad

den

Januarieffekten är en upplevd säsongsbetonad ökning av aktiekurserna under januari månad. Analytiker tillskriver generellt detta rally till en ökning av köpen, som följer på prisfallet som vanligtvis sker i december när investerare, som ägnar sig åt skatteförlustavverkning för att kompensera realiserade kapitalvinster, uppmanar till en försäljning.

En annan möjlig förklaring är att investerare använder kontantbonusar vid årets slut för att göra investeringar nästa månad. Även om denna marknadsanomali har identifierats tidigare, verkar januarieffekten i stort sett ha försvunnit när dess närvaro blev känd.

Januarieffekten är den upplevda säsongsbetonade tendensen för aktier att stiga den månaden.

• Sedan 1938 har 29 av 30 år av uppgångar i januari-februari resulterat i en genomsnittlig årlig S&P 500-framgång på 20 %.

• Januarieffekten är teoretiserad att inträffa när investerare säljer vinnare för att ta på sig kapitalvinstskatter vid årets slut i december och använda dessa medel för att spekulera på svagare resultat.

• Liksom andra marknadsavvikelser och kalendereffekter anses januarieffekten av vissa vara bevis mot hypotesen om effektiva marknader.

Förstå januarieffekten

Januarieffekten är en hypotes, och som alla kalenderrelaterade effekter tyder den på att marknaderna som helhet är ineffektiva, eftersom effektiva marknader naturligtvis skulle göra denna effekt obefintlig. Januarieffekten verkar påverka small caps mer än medelstora eller stora caps eftersom de är mindre flytande.

Sedan början av 1900-talet tyder uppgifterna på att dessa tillgångsslag har presterat bättre än den totala marknaden i januari, särskilt mot mitten av månaden. Investmentbankiren Sidney Wachtel märkte denna effekt för första gången 1942. Denna historiska trend har dock varit mindre uttalad de senaste åren eftersom marknaderna verkar ha anpassat sig efter den.

En annan anledning till att analytiker anser att januarieffekten är mindre viktig från och med 2021 är att fler människor använder skatteskyddade pensionsplaner och därför inte har någon anledning att sälja i slutet av året för en skatteförlust.

Förklaringar till januarieffekten

Utöver skatteförlustavverkning och återköp, såväl som investerare som lägger ut kontantbonusar på marknaden, har en annan förklaring till januarieffekten att göra med investerarpsykologi. Vissa investerare tror att januari är den bästa månaden att påbörja ett investeringsprogram eller kanske följer ett nyårslöfte att börja investera för framtiden.

Andra har pontificerat att fondförvaltare köper aktier av toppresterande i slutet av året och eliminerar tvivelaktiga förlorare för utseendets skull i sina bokslutsrapporter, en aktivitet som kallas ”window dressing”. Detta är dock osannolikt, eftersom köp och försäljning främst skulle påverka stora bolag.

Försäljningar vid årets slut lockar också köpare som är intresserade av de lägre priserna, med vetskapen om att nedgångarna inte är baserade på företagets fundamenta. I stor skala kan detta driva upp priserna i januari.

Studier och kritik

En före detta direktör från Vanguard Group, Burton Malkiel, författaren till A Random Walk Down Wall Street, har kritiserat januarieffekten och hävdat att säsongsbetonade anomalier som den inte ger investerare några pålitliga möjligheter. Han menar också att januarieffekten är så liten att transaktionskostnaderna som krävs för att utnyttja den i huvudsak gör den olönsam. Det har också föreslagits att för många människor nu tar tid för januarieffekten så att den blir prissatt på marknaden, vilket omintetgör det hela tillsammans.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version