Nyheter

Uranfond når 75 MUSD i förvaltat kapital när uran överträffar andra råvaror

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) har passerat 75 miljoner USD i förvaltat kapital (AUM) ) för första gången sedan lanseringen och nådde 79 miljoner dollar den 24 augusti 2023, eftersom uran fortsätter att överträffar andra råvaror, mätt i Bloomberg Commodity Index (BCOM) hittills i år.

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar U3O8 också i fysiskt uran genom investeringsfonder – ETF har för närvarande cirka 17 % direkt uranexponering.

ETFen lanserades i samarbete med uranexperterna Sprott Asset Management, som övervakar en USA-noterad systerurangruvarbetare-ETF med 957 miljoner USD AUM och en fysisk urantrust med över 3,5 miljarder USD AUM. Systern ETF, noterad på NYSE Arca (U3O8), var denna nyligen presenterad av VettaFi som dess ”veckans ETF.

U3O8 spotpriset har visat en avkastning på 16,35 % år-till-datum (YTD) den 31 juli 2023, vilket visar dess styrka och diversifiering i förhållande till andra råvaror, som sjönk -4,85 % YTD, mätt med BCOM Index.

Som svar på den förvärrade energikrisen, och det allt mer akuta behovet av att uppnå netto-nollmål, letar globala ledare efter alternativa energikällor. Kärnkraft ses som en effektiv, säker och ren lösning med tanke på att den har mindre CO2-utsläpp per GWh än vind-, sol- och vattenkraft.

Förra månaden startade Storbritannien om Great British Nuclear, sponsrat av Department of Energy Security and Net Zero, för att stödja regeringens löfte att uppnå sina netto-nollmål och minska beroendet av import av flyktiga fossila bränslen.

Också i juli startade Japan om sitt elfte kärnkraftverk sedan 2016, efter att ha lovat att förlänga driften av befintliga reaktorer och uppgradera äldre för att åtgärda global bränslebrist och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Samtidigt i USA antog senaten till övervägande del kärnbränslesäkerhetslagen i februari, som syftar till att återställa sin kärnbränsleförsörjningskedja bort från Ryssland. Stater som tidigare producerade uran pressar därför på för att starta om ledig kapacitet för att möta efterfrågan på 50 miljoner pund (lbs) från USA:s flotta av kärnreaktorer.

Priset på uran har ”fördubblats på två år”, vilket visar på marknadens förväntan om efterfrågan på uran under de kommande åren.

När länder i allt högre grad söker energioberoende och strävar efter att uppfylla ambitiösa mål med nettonoll, ses kärnkraft som en idealisk lösning. Det är därför osannolikt att efterfrågan på uran kommer att avta någon gång snart.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar: ”Vi är glada över att bevittna U3O8:s snabba tillväxt och dess överträffande av 75 miljoner USD i AUM. Uran är i hög efterfrågan, vilket framgår av dess starka prestanda mot andra råvaror hittills i år. Det finns ett dubbelt behov för länder att få energisäkerhet, och även uppnå nettonollmål som svar på ökad lagstiftning.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) erbjuder exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare, som historiskt har varit underrepresenterade i energisektorn, vilket utgör en uppåtpotential.”

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version