Nyheter

Tyskland, Luxemburg, Malta och Nederländerna diskuterar legalisering av marijuana

Publicerad

den

Topptjänstemän från Tyskland, Luxemburg, Malta och Nederländerna höll ett historiskt möte förra veckan för att diskutera planer och utmaningar förknippade med legalisering av marijuana när ett växande antal nationer över hela Europa strävar efter reformer.

Detta är den första i vad som förväntas bli en serie multilaterala diskussioner, som mycket väl kan utökas till att omfatta andra länder i Europeiska unionen och på andra håll. Förespråkarna säger att mötet mellan de regionala grannarna kan visa sig vara kritiskt, både som ett sätt att samordna framtida cannabisregleringar och ta itu med eventuellt motstånd från Förenta Nationerna (FN), som för närvarande hindrar medlemsländer från att legalisera marijuana.

”Ett strukturerat multilateralt utbyte om det stora spektrumet av cannabisrelaterade frågor bidrar till att dela kunskap, bästa praxis och erfarenheter och främja att hitta lösningar”, står det i uttalandet. ”Detta första strukturerade multilaterala utbytet är avsett att underlätta ytterligare konsultationer angående bestämmelser om cannabis för icke-medicinskt och icke-vetenskapligt bruk.”

De regionala diskussionerna är nödvändiga av ett antal skäl, sa länderna, inklusive de pågående folkhälsoriskerna som den illegala marknaden utgör och brottsbekämpande utmaningar när det gäller att skilja mellan olika former av cannabis.

”Det finns ett behov av att omvärdera vår politik för cannabis och att ta hänsyn till den senaste utvecklingen på detta område, för att ytterligare stärka och utveckla hälso- och sociala svar, såsom förebyggande program, behandling och skademinskande insatser och att hitta nya tillvägagångssätt bortom förbudsbaserad narkotikapolitik”, står det i uttalandet.

I ett separat uttalande sa den luxemburgska justitieministern Sam Tanson att ”nästan ett halvt sekel efter ikraftträdandet av vår lag som fastställer kriminalisering av narkotikarelaterat beteende … bedriver Luxemburg fortfarande en narkotikapolitik som främst är inriktad på förtryck.”

”Men, som vår statistik visar, kan misslyckandet med detta tillvägagångssätt inte förnekas, och det är dags att utveckla ett nytt tillvägagångssätt, baserat på dialog med de stater som har gjort samma observation och de europeiska och internationella institutionerna,” sade hon.

Luxemburgs vice premiärminister Paulette Lenert kommenterade också mötet och sa att hon är ”övertygad om att det behövs ett paradigmskifte i cannabispolitiken, vilket måste baseras på det primära ansvaret att anta en sammanhängande, balanserad och bevis, som syftar till att uppnå det bästa gynnsamt resultat för samhället.”

”Antagandet av dessa nya offentliga riktlinjer, som betonar förebyggande och minskning av risker och skador genom reglering snarare än förtryck och tvångsåtgärder, innebär nya utmaningar för oss på internationell och europeisk nivå, som vi har tagit itu med konstruktivt under vårt samråd”, sade hon.

Nederländerna undertecknade inte det gemensamma uttalandet, men Tanson sa att alla länder som deltog i mötet ”överens om att status quo inte är ett alternativ” och att de ”behöver en ny strukturerad och multilateral narkotikapolitik.”

Medan Tyskland, Luxemburg och Malta separat har drivit planer på att legalisera och reglera cannabis de senaste åren, har Nederländerna en mer komplicerad historia av marijuanapolitik, med en långvarig grå marknad som vissa beslutsfattare har drivit tillbaka mot.

Närvarande vid mötet i Luxemburg var också företrädare för Tjeckiens ordförandeskap i Europeiska unionens råd, enligt Le Quotidien.

Av de fyra länder som är direkt involverade i diskussionen är det bara Malta som hittills har antagit legalisering, och presidenten undertecknade ett reformlag i december.

Enligt lagstiftningen kommer vuxna 18 år och äldre att tillåtas inneha upp till sju gram cannabis och odla så många som fyra växter för personligt bruk. Upp till 50 gram egenodlad marijuana kan förvaras hemma. Men lagen ger för närvarande inte en kommersiell cannabismarknad i sig; istället kommer ideella kooperativ att kunna odla marijuana och distribuera det till medlemmarna.

I slutet av förra året släppte Luxemburgs justitie- och hemsäkerhetsministerier ett förslag om legalisering av cannabis som skulle tillåta innehav och begränsad odling av marijuana för personligt bruk av vuxna 18 år och äldre. Det kräver fortfarande en omröstning i parlamentet men förväntas gå igenom.

Samtidigt tog tjänstemän i Tyskland ett första steg mot legalisering förra månaden, och startade en serie utfrågningar som var avsedda att hjälpa till att informera om lagstiftning för att få ett slut på förbudet i landet.

Ledarna för koalitionsregeringen sa förra året att de hade nått en överenskommelse om att avsluta cannabisförbudet och anta regler för en laglig industri, och de förhandsgranskade vissa detaljer i den planen tidigare i år. Nu är hjulen i rörelse för att skapa detaljerna i den faktiska legaliseringslagstiftningen.

En första internationell undersökning i sitt slag som släpptes i april fann majoritetens stöd för legalisering i flera viktiga europeiska länder, inklusive Tyskland.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version