Följ oss

Nyheter

Två skäl till att EV-fonder blir allt mer efterfrågade

Publicerad

den

Med automatisering och teknologiskt genombrott snabbt framträdande ligger snabb upphämtning i elfordon i korten vilket gynnat EV-fonder. Solid tillväxtmoment

Med automatisering och teknologiskt genombrott snabbt framträdande ligger snabb upphämtning i elfordon i korten vilket gynnat EV-fonder. Solid tillväxtmoment och fantastiska ettåriga aktieutveckling som visas av Elon Musks Tesla och andra EV-spelare stöder det faktum. Faktum är att exklusiva EV -spelare i hög grad överträffade förbränningsmotorns (ICE) företag.

Elfordonstillverkaren Teslas aktier har stigit med cirka 132,3 procent under det senaste året och överträffar S&P 500:s vinster på 31,4 procent (12 augusti 2021). Det klarade sig klart bättre än de andra biltillverkarna eftersom Ford ökade med 92,3 procent, Honda Motors steg med cirka 28 procent och Toyota Motor cirka 35,3 procent. Den kinesiska version av Tesla – NIO Inc. (NIO) – hoppade med 229,1 procent förra året.

Intjäningsstyrka

I slutet av juli rapporterade Tesla Motors (TSLA) ett starkt resultat för andra kvartalet, där det slog upp uppskattningarna på både resultat och intäkter. Justerat resultat per aktie uppgick till 1,45 dollar, vilket lätt slog konsensusuppskattning på 90 cent och förbättrades jämfört med året innan på 44 cent. Intäkterna steg med 98 procent från år till år till 11,96 miljarder dollar och översteg konsensusuppskattningen på 11,39 miljarder dollar.

Tesla rapporterade också rekordleveranser för andra kvartalet 2021. Det levererade rekord 201 250 (199 360 modeller 3 och Y, och 1 890 modell S och X) fordon. Leveranserna ökade med 121 procent från kvartalet förra året, vilket är den högsta tillväxttakten på två år och en acceleration från 109 procent jämfört med föregående år.

Den kinesiska versionen av Tesla, Nio, såg sin aktiekurs stiga också efter att den kinesiska elbiltillverkaren rapporterade en mindre förlust än väntat och ökat sin intäkter. Intäkterna steg 127,2 procent jämfört med föregående år för att nå 8,45 miljarder yuan (1,31 miljarder dollar), mer än de 8,32 miljarder yuananalytikerna hade uppskattat. Nio sa att företaget levererade 21 896 fordon under det andra kvartalet, inom sin egen tidigare angivna räckvidd. För det tredje kvartalet förutspår Nio att det kommer att leverera mellan 23 000 och 25 000 fordon.

Infrastrukturproposition

Den amerikanska senaten antog nyligen lagen om infrastrukturinvesteringar och jobb, bättre känd som den tvåpartsinfrastrukturpropositionen. Efter veckors förhandlingar mellan republikaner och demokrater beslutade de två sidorna att spendera 1,2 biljoner dollar på fysisk infrastruktur, klimatförändringar och mer. För bilindustrin skulle denna lagstiftning skapa ett monumentalt skift för elbilar med skapandet av ett nationellt elavgiftsnätverk.

I förslaget ingår 7,5 miljarder dollar för att skapa laddstationer över hela USA, vilket oundvikligen skulle hjälpa till att främja EV -adoption i landet. Dessutom omfattar räkningen ytterligare 7,5 miljarder dollar för övergångsbussar och annan kollektivtrafik bort från fossila bränslen och till nollutsläppsalternativ.

Naturligtvis har entusiasmen i EV-utrymmet fått ETF-emittenter att komma med EV- och batterirelaterade medel. Under de senaste två åren har det blivit en ökning i lanseringarna av dessa ETFer, som investerare kan utnyttja denna accelererande industri.

ETFer i fokus

Investerare kan således dra fördel av detta genom att investera i bland annat nedanstående EV-fonder på nuvarande nivå.

Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF DRIV

SPDR S&P Kensho Smart Mobility ETF HAIL

iShares Self-Driving EV and Tech ETF IDRV

Simplify Volt RoboCar Disruption and Tech ETF VCAR

KraneShares Electric Vehicles And Future Mobility ETF KARS

Handla

Ovanstående ETFer finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i samtliga dessa börshandlade fonder. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med i samtliga dessa börshandlade fonder i form av CFDer. Till CMC Markets

För europeiska investerare

Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc ELCR ETF. Denna ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *