Nyheter

Timmerpriset kan komma att stiga igen

Publicerad

den

Träindustrin och de sektorrelaterade börshandlade fonderna har båda sjunkit när timmerpriset sjunkit, men trädhuggarna kan njuta av en säsongsuppgång när hembyggandet tar fart mot slutet av året.

Under de senaste tre månaderna föll iShares Global Timber & Forestry ETF (WOOD) 3,6% och Invesco MSCI Global Timber ETF (CUT) sjönk 0,2%.

Under de senaste två decennierna har timmerpriser och branschrelaterade företag vanligtvis sett sina aktierkurser försvagats i september innan de samlas in i det nya året, enligt en Bloomberg-analys av säsongsmönster. RBC Capital Markets-analytiker Paul Quinn skriver att han inte tror att den här tiden inte skulle bli något annorlunda.

”Vi ser en positiv inställning för den traditionella säsongshandeln, där aktier vanligtvis kommer att gå ner i mitten till slutet av oktober innan de samlas i väntan på den kommande byggsäsongen,” sade Quinn i en analys som skickades ut till till kunderna och tillade att efterfrågan på träprodukter kommer att stiga när husägare återvänder från sommarlovet och minska utgifterna för fritidsaktiviteter.

Timmerterminerna steg över 300% under året som slutade i mitten av maj, eftersom ökade gör-det-själv-renoveringar under lockdowns och låga bolåneräntor drev efterfrågan på bostadsköp. Producenterna ökade emellertid utbudet och hemcentra fyllde på, men efterfrågan minskade snabbt och drog ned terminspriserna med över 70%. Samtidigt har timmerhandlare tvingats avveckla sina lager.

Timmerproducenter handlas nu med en ”meningsfull rabatt”, och det värsta av försäljningen kan redan ha gått, sade Quinn i en separat rapport.

”Även om timmerbestånden sannolikt kommer att förbli under tryck tills prissättningen börjar öka, tror vi att de värsta nedgångarna är över och att det är en bra tid att börja få fart på sektorn”, tillade Quinn.

De timmerbranschrelaterade ETFerna handlas också med rabatt i förhållande till de bredare marknaderna. Till exempel handlas WOOD till ett p/e-tal på 8,1 och ett price-to-book på 1,4 medan CUT har en 11,7 P/E och 1,9 P/B, enligt Morningstar-data.

Handla CUT ETF

Invesco MSCI Global Timber ETF (NYSEArca: CUT) är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco MSCI Global Timber ETF (NYSEArca: CUT) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla WOOD ETF

iShares Global Timber & Forestry ETF (NYSEArca: WOOD ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i iShares Global Timber & Forestry ETF (NYSEArca: WOOD ETF). Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med iShares Global Timber & Forestry ETF (NYSEArca: WOOD ETF). i form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version