Följ oss

Nyheter

TEVB ETC investerar i de metaller som behövs för elektriska fordon

Publicerad

den

Elementum Physical Electric Vehicle Metals ETC (c) (TEVB ETC) är en av de lägsta fysiskt uppbackade Index ETC:erna på marknaden idag.

Elementum Physical Electric Vehicle Metals ETC (c) (TEVB ETC) är en av de lägsta fysiskt uppbackade Index ETC:erna på marknaden idag.

Total kostnadskvot på 0,80 %

Fysiskt uppbackad med allokerad metall i valv eller lager

Ägarskap spåras med Distributed Ledger Technology

Vilket index ligger bakom GPF Physical Electric Vehicle Metals ETC?

IEA uppskattar att antalet elektriska fordon (EV) behöver växa till 350 miljoner år 2030 och 2 miljarder år 2050 från 11 miljoner år 2020, vilket motsvarar en 40 % sammansatt årlig tillväxttakt under det första decenniet följt av en 20 % sammansatt årlig tillväxttakt tillväxttakt under det andra decenniet.

GPF Physical Electric Vehicle Metals ETC spårar Solactive GPF Electric Vehicle Index. Indexet är en korg av de viktigaste övergångsmetallerna för ren energi som används i elfordon, inklusive elbilar med batteri, plug-in elbilar, hybridbilar och elbilar med bränsleceller. ETC ger investerare en möjlighet att delta i den fenomenala förväntade framtida tillväxten av elbilsindustrin utan att satsa på specifika företag och ger investerare exponering för prestanda för följande 5 metaller genom en investering:

Nickel

Koppar

Kobolt

Platina

Palladium

Hur skulle ETC se ut i en 60/40-portfölj?

Medan Solactive GPF Electric Vehicle Index har en högre volatilitet än aktiemarknader, är dess korrelation till aktier och andra tillgångsklasser mycket låg med en korrelation på 0,26 till MSCI World och 0,31 till EM-aktier under de senaste 5 åren. Med tanke på dess jämförbara aktieavkastning och lägre korrelation är det mycket attraktivt att lägga till indexet till en 60/40 aktie-/obligationsportfölj och förbättrar portföljens risk/avkastningsegenskaper. Dessa attraktiva funktioner innebär att en optimerare försöker maximera allokeringen till indexet och lämnas obegränsad skulle allokera upp till 60 % till det.

Hur skapades GPF Physical Electric Vehicle Metals ETC?

Denna ETC spårar ett oberoende hanterat och beräknat jämförelseindex (Solactive GPF Electric Vehicle Index). Indexet skapas utifrån intensiteten av nyckelmetallerna per fordonstyp och produktionsprognoserna för varje fordonstyp. Metaller som är svåra att köpa är exkluderade från indexet.

Vikten av varje metall i indexet bestäms sedan av dess värde i förhållande till det totala värdet av alla nyckelmetaller. Indexet justeras sedan genom att maximera maxvikten för en enskild metall till 40 %. Ingående vikter kommer sedan att omvärderas och omvägas (inklusive tillägg/borttagningar) på årsbasis och kommer att förbli fasta under resten av året.

Varför GPF Physical Electric Vehicle Metals ETC?

En korg av metaller ger investerare bekvämligheten att få tillgång till och exponering för många metaller genom en investering. Det är också en effektiv och enkel metod för att få exponering mot en attraktiv marknadstrend utan att kontinuerligt behöva hantera några indexviktsförändringar. Även om det finns EV basket ETFs på marknaden som ger exponering för företag inom EV-området, är GPF Physical Electric Vehicle Metals ETC den enda ETC som ger direkt exponering mot de fysiska metaller som är kritiska för elbilsindustrin.

Viktigt är att GPF Metals ETC inte ses som en ersättning för EV ETF:er utan mer som ett komplement. Intuitivt är EV-företag omvänt exponerade för nyckelmetallerna och en EV ETF kommer sannolikt att säljas i en miljö med stigande metallpriser. Genom att lägga till exponering för en EV ETC kommer en investerare av EV ETF:er effektivt säkra sin ETF mot stigande kostnadstryck.

Handla TEVB ETC

Elementum Physical Electric Vehicle Metals ETC (TEVB ETC) är en helt säkerställd börshandlad råvara (ETC) som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Detta certifikat har strängts och går inte längre att handla med.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
Borsa ItalianaEURTEVBXS2407535611

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21Shares lanserar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam

Publicerad

den

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

Dessa tillägg markerar en viktig milstolpe för företaget eftersom det fortsätter att växa sitt produktsortiment som svar på den växande efterfrågan från investerare.

De två ETPerna, som kallas AOPT respektive AARB, är strukturerade för att ge investerare en målinriktad, enkel och effektiv exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan och utformade för att öka skalbarheten och minska transaktionsavgifterna. Dessa börshandelsprodukter kommer att tillåta investerare att dra nytta av tillväxten och utvecklingen av Optimism och Arbitrum.

Här är huvudfunktionerna

Optimism Etp: Erbjuder investerare exponering för Optimism, en Layer 2-lösning för skalbarhet för Ethereum som syftar till att avsevärt förbättra nätverket och minska övergångskostnaderna. Denna tillgång har fått investerarnas uppmärksamhet tack vare dess förmåga att göra decentraliserade appar (eller dApps) mer tillgängliga och bekväma.

Arbitrum Etp: Arbitrum är också en lösning utformad för att förbättra skalbarheten av Ethereum, men minskar nätverksöverbelastning, vilket gör det till en avgörande aktör inom den decentraliserade finanssektorn (DeFi).

Massimo Siano, VD och chef för Sydeuropa på 21Shares, kommenterade: ”Noteringen av dessa två ETP är i linje med den växande aptiten för kryptoprodukter i Europa. Vi vill fortsätta att bekräfta vårt ledarskap genom att fortsätta på denna väg, vilket också bekräftar vårt fulla stöd för tillväxten och utvecklingen av kryptovalutasektorn.”

Båda ETPerna kommer att noteras och handlas på Euronext Paris och Euronext Amsterdam, i både euro och dollar, vilket ökar 21Shares närvaro på europeiska marknader.

Handla AOPT ETP och AARB ETP

21Shares Optimism ETP (AOPT) och 21Shares Arbitrum ETP (AARB) är börshandlade kryptovalutor (ETP) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Indiens vikt i emerging market index stiger

Publicerad

den

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Förra månaden tog Indien tillbaka den andra positionen efter att ha ersatt Taiwan. För närvarande har Kina den högsta viktningen på mätaren, på 28 procent. Indiens viktning höll sig stabil på cirka 8 procent från 2015 till oktober 2020.

Under 2023 har indiska marknader uppvisat en relativt stark överprestation. MSCI India har noterat en imponerande ökning på 12,3 procent hittills från år, vilket överträffar den blygsamma ökningen på 2,7 procent som observerats i MSCI Emerging Markets.

Handla INQQ ETF

India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekom

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.mer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Fortsätt läsa

Nyheter

1 av 5 skulle prioritera sparande till sina barn om skatten upp till 300 000 kr togs bort

Publicerad

den

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

För fjärde året i rad presenterar nu Fondbolagens förening en enkätundersökning om barnsparande. Sedan förra årets mätning kan vi se att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit tillbaka till samma nivå som vi noterade 2020. Det är nu 86 procent som barnsparar jämfört med 90 procent 2022.

Trots utmanande privatekonomiska tider med inflation och högre räntor har 8 av 10 ett oförändrat barnsparande jämfört med förra året. Precis som i fjol är det även i år 10 procent som ökat sitt sparande samtidigt som lika många minskat det. På frågan om vilken sparform som valts drar fondsparandet ifrån som den populäraste och ökar till 71 procent från förra årets 69 procent. Sparkontot är näst mest populärt med 46 procent, medan aktier minskar till 14 procent. Det motsatta ser vi när vi frågar om sparande till barnbarn. Då ökar faktiskt aktier till 19 procent (10 procent 2022), samtidigt som fonder minskar från 64 till 55 procent.

Under hösten har det varit en flitig debatt om investeringssparkontot (ISK) där många förväntar sig att regeringen infriar löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kr på ISK ska bli skattefria. ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det i år minskar till förmån för kapitalförsäkringen som beskattas på ett liknande sätt. 1 av 5 barnsparare menar att den föreslagna skattelättnaden skulle få dem att öka eller påbörja ett barnsparande.

”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet. Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Män placerar med högre risk till sina barn

De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder. Sedan förra året har dock andelen minskat från 70 procent till 65 procent. Var de pengarna hamnat i stället vet vi inte eftersom fler nu (24 procent) jämfört med förra året (18 procent) svarar att de inte vet vilken fondtyp de sparar i. Vi noterar också en stor könsskillnad i denna fråga. 80 procent av männen väljer aktiefonder till sina barn medan 47 procent av kvinnorna väljer detsamma. I stället är det fler kvinnor (31 procent) än män (21 procent) som väljer räntefonder. En stor skillnad mellan män och kvinnor ser vi också på svarsalternativet ”vet ej”. Det är 38 procent av kvinnorna som inte vet vilken fondtyp de sparar i till sina barn jämfört med 11 procent av männen.

”För ett långsiktigt sparande som ett barnspar för de flesta är tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas. Det är en utmaning att så många som 1 av 4 inte vet vilken fondtyp de har placerat i. För även om ränteläget är annorlunda nu än för några år sedan kan skillnaden i avkastning gentemot aktiefonder bli väldigt stor över långa spartider. Det är viktigt att utsätta sina pengar för rätt typ av risk och chans till avkastning och den resan börjar med att förstå vad man investerar i, säger Philip Scholtzé.

Undersökningen har genomförts för fjärde året i rad av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening. Undersökningen genomfördes i november 2023 genom en enkät som har besvarats av 1 037 personer.

Fortsätt läsa

Populära