Nyheter

Sydkoreansk ETF vinnare när Samsung meddelar höjd utdelning

Publicerad

den

Sydkoreansk ETF vinnare när Samsung meddelar höjd utdelning De börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den sydkoreanska aktiemarknaden utklassade andra så kallade emerging markets efter det att Samsung Electronics meddelat en kraftigt ökat utdelning i förra veckan.

Den sydkoreanska konglomeratet som är den största konkurrenten till smart phone tillverkaren Apple (NasdaqGS: AAPL), sade att bolaget har för avsikt att öka utdelningen för räkenskapsåret 2014 med mellan 30 och 50 procent, ett tecken på att bolaget lyssnar på de krav som beslutsfattarna i Asiens fjärde största ekonomi som vill att bolagen skall öka incitamenten för aktieägarna. Under juli 2015 kommer Korea Exchange, landets största börs att ge incitament för sydkoreanska företag som höjer sina utdelningar.

Sydkorea har traditionellt varit ett svårt land för investerare som kräver regelbunden avkastningen från sina tillväxtmarknadsinvesteringar. Sydkoreas utdelning är historiskt sett mycket låga i jämförelse med dem som går att få på en rad utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Landets utdelningsandel på 12 procent är låg även jämfört med USA, där S & P 500: s utdelningsandel fortfarande befinner sig långt under sitt långsiktiga genomsnitt trots en ström av ökade utdelningar i år.

Bland börshandlade fonder som följer Sydkoreas aktiemarknad finns till exempel iShares MSCI South Korea Capped ETF (NYSEArca: EWY) och Horizons Korea KOSPI 200 ETF (NYSEArca: HKOR), den senare en ETF som replikerar utvecklingen på KOSPI 2000-indexet. Båda dessa börshandlade fonder allokerar nästan 22 procent av sitt kapital till just Samsung.

Samsung återköper aktier för 2 miljarder

I november presenterade Samsung ett återköpsprogram om 2 miljarder USD, det första på sju år för den sydkoreanska industrijätten. Detta kommer att öka vinsten per aktie, allt annat lika, för Samsung, eftersom det blir färre aktier att fördela vinsten på. Samsung hade 2013 en utdelningsandel på 12 procent, en av de lägsta nivåerna bland de sydkoreanska storföretagen. Utdelningsandelen är utdelningen delat i vinsten, ligger globalt sett på knappa hälften, eller 47,7 procent. I Sydkorea är samma siffra 22,4 procent. EWY ger sina ägare en utdelning på 1,56 procent. HKOR startade sin verksamhet under 2014 varför vi saknar relevanta siffror för denna ETF.

Samsungs utdelningshöjning kan komma att vara en viktig drivkraft för utdelningstillväxten i Sydkorea. Bolaget har i dag en kassa på cirka 60 miljarder USD, mer än dubbelt så mycket som till exempel Intel, eller de kombinerade valutareserverna i Argentina och Ukraina. Det finns andra sydkoreanska företag, till exempel Hyundai Motor och KB Financial, som har välfyllda kassor. Dessa två företag har en direktavkastning på cirka en (1) procent.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version