Följ oss

Nyheter

Ny ETF ger exponering mot selfies

Publicerad

den

Ny ETF ger exponering mot selfies

Ny ETF ger exponering mot selfies. Horizons Korea KOSPI 200 ETF (NYSEArca: HKOR) lanserades under våren 2014, och är med sin exponering mot den sydkoreanska aktiemarknaden, det vill säga KOSPI 200 och därmed alltså Samsung. HKOR är en ny ETF ger exponering mot selfies

Selfie är ett fotografiskt självporträtt, typiskt fotograferad med en handhållen digitalkamera eller mobiltelefon. Termen selfie myntades omkring 2005. I augusti 2013 kom termen in i Oxford Dictionaries Online’s quarterly update där den definierades som ”a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website”.

För de flesta är detta totalt obegripligt, men för tonåringar och de i åldrarna över detta är det vardagsmat, och det är dessa som både tar så kallade Selfies och köper de nya mobiltelefonerna från till exempel Samung i en allt snabbare omfattning.

Ger exponering mot Samsung

Även för den som är intresserad av att få en exponering mot Samsung är HKOR ett utmärkt sätt att få exponering mot denna aktien. Alternativet är att försöka handla den på aktiebörsen i Seoul eller i London vilket inte alltid är det enklaste. HKOR erbjuder en bra exponering mot denna aktie, i dagsläget utgörs 22,3 procent av denna ETFs innehav av just aktier i Samsung, mer än fyra gånger så mycket som det näst största innehavet Hyundai Motor.

Samsung är emellertid inblandat i en bitter strid med Apple (NASDAQ: AAPL) kring mobiltelefonanvändarna. Apple har historiskt sett varit en fantastisk marknadsföringsmaskin, men under våren har det kommit allt fler gerillakampanjer från Samsung, till exempel en berömd selfie där baseballspelaren David ”Big Papi” Ortiz tog ett foto av sig själv och president Obama, vilket knappast skadar Samsung. Big Papi har ett reklamkontrakt med just Samsung och frågan är hur det sydkoreanska företaget kommer att arbeta vidare med sina reklamkampanjer.

Under 2014 har aktiekursen i Samsung backat något, cirka tre procent att jämföra med Apple som stigit med cirka sex procent. HKOR har trots detta tagits emot väl, bland annat eftersom intresset för att investera på så kallade emerging markets har ökat under året. Det kan emellertid diskuteras huruvida Sydkorea fortfarande skall räknas som en emerging market, de senaste årens ekonomiska utveckling i detta asiatiska land visar snarast på att Sydkorea är att betrakta som en mogen ekonomi som växer utan de problem som vi sett i till exempel Japan eller Kina på senare år.

Top 10 Holdings (49.83% of Total Assets)

FöretagSymbol% Tillgångar
Samsung Electronics Co LtdSSNLF.KS22.30
Hyundai Motor CoHYMLF.KS5.33
SK hynix000660.KS3.43
POSCO005490.KS3.43
NHN CorpNHNCF.KS3.31
Hyundai Mobis Co LtdHYPLF.KS3.02
ShinhanGroup055550.KS2.90
Kia Motors CorpKIMTF.KS2.27
KBFinancialGroup105560.KS1.94
KEPCO015760.KS1.0

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.