Följ oss

Nyheter

Större inflöden till halvledarfonder än till någon annan bransch

Publicerad

den

Halvledarfonder, så kallade Semiconductor ETF har sett det största inflödet av kapital jämfört med någon annan bransch år 2021. Faktum är att hittills i år har halvleder-ETF:er

Halvledarfonder, så kallade Semiconductor ETF har sett det största inflödet av kapital jämfört med någon annan bransch år 2021. Faktum är att hittills i år har halvledar-ETF:er sett över 59,1 miljarder dollar i nettoinflöden.

Den nuvarande bristen på halvledare sätter visserligen nypan på olika industrier som behöver processorkraft. Som sådan är halvledare i toppflödet i ETF-världen, som inkluderar börshandlade fonder som VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH).

SMH strävar efter att replikera så nära som möjligt, före avgifter och kostnader, pris- och avkastningsprestanda för MVIS® US Listed Semiconductor 25 Index. Fonden investerar normalt minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex.

Indexet inkluderar vanliga aktier och depåbevis för amerikanska börsnoterade företag i halvledarsektorn. Sådana företag kan inkludera medelstora företag och utländska företag som är noterade på en amerikansk börs.

SMH ger investerare exponering mot

Väldigt likvida företag: Indexet försöker spåra de mest likvida företagen i branschen baserat på börsvärde och handelsvolym.

Branschledare: En indexmetod gynnar de största företagen i branschen.

Globalt omfång: Portföljen kan omfatta både inhemska och amerikanska börsnoterade utländska företag, vilket möjliggör förbättrad branschrepresentation.

Fonden har ökat med cirka 10 procent de senaste 5 dagarna eftersom behovet av halvledare överväger utbudet i den nuvarande miljön. Eftersom sociala distanseringsåtgärder har tvingat mer beroende av teknik har de halvledare som behövs för att driva enheter drivit upp efterfrågan.

Är fler utbudschocker framåt?

Under huven på SMH finns en portfölj bestående av vem som är vem i halvledarindustrin. Stora namn inkluderar Taiwan Semiconductor Manufacturing, Nvidia Corp och Intel.

Alla halvledarnamn känner av samma problem med ett lågt utbud, hög efterfrågan ekonomisk bakgrund.

”En sex-decennium-gammal uppfinning, den ringa halvledaren, har gått från lite förstådd arbetshäst i kraftfulla datorer till den mest avgörande och dyra komponenten under huven på moderna prylar”, konstaterade en artikel i Bloomberg. ”Den efterfrågade explosionen – oväntat gissad under Covid-19-pandemin för vissa branscher som smartphones och datorer – har orsakat en kortvarig leveranschock som utlöser en aldrig tidigare skådad global brist.”

”I februari sträckte sig ledtiderna – varaktigheten mellan när en order för ett chip placeras och när det faktiskt fylls – till i genomsnitt 15 veckor för första gången sedan datainsamlingen startade 2017, enligt branschdistributörsuppgifter från Susquehanna Financial Group” tillade artikeln. ”Ledtider för Broadcom Inc. – en barometer för branschen på grund av dess engagemang i hela leveranskedjan – förlängdes till 22,2 veckor, upp från 12,2 veckor i februari 2020.”

Handla SMH ETF

VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH). Även Plus500 erbjuder handel i VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) i form av CFDer.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *