Nyheter

Storbanker döms till böter för valutahandelskartell

Publicerad

den

Barclays, RBS, HSBC, Credit Suisse och UBS bötfälldes för att ha deltagit i en valutahandelskartell. Undersökningen, fokuserad på handel med G-10-valutor, visade att valutahandlare i dessa fem banker diskuterade känslig information och handelsplaner. De samordnade ibland sina handelsplaner via ett professionellt chattrum på nätet som heter Sterling Lads, sa kommissionen.

UBS, Barclays, RBS, HSBC och Credit Suisse fick böter på sammanlagt 344 miljoner euro (390 miljoner dollar), sade kommissionen i ett uttalande på torsdagen. Fyra av bankernas böter – UBS, Barclays, RBS och HSBC – rabatterades med 10 procent när de erkände sitt deltagande i kartellen.

Credit Suisse gynnades inte av denna minskning eftersom de inte samarbetade med myndigheter, sade kommissionen. Dess böter sänktes med 4 procent för att återspegla att banken inte var ansvarig för alla aspekter av ärendet. UBS behöver emellertid i slutändan inte betala några böter eftersom banken fick ”full immunitet” för att ha avslöjat kartellens existens.

”Våra kartellbeslut att bötfälla UBS, Barclays, RBS, HSBC och Credit Suisse sänder ett tydligt budskap om att kommissionen fortfarande är fast besluten att säkerställa en sund och konkurrenskraftig finanssektor som är avgörande för investeringar och tillväxt”, sa Margrethe Vestager, Europas konkurrenschef. i ett påstående.

Barclays, Credit Suisse och HSBC avböjde att kommentera

En talesperson för NatWest, moderbolaget till RBS, sa till CNBC via e-post: ”Vi är glada över att ha nått denna uppgörelse angående allvarliga missförhållanden som ägde rum i ett enda chattrum, och som involverade en tidigare anställd på banken, för ungefär ett decennium sedan .”

UBS sa via e-post: ”Detta är ett äldre ärende där UBS var den första banken som avslöjade potentiella missförhållanden och vi är glada att frågan är löst.”

Tidigare i år hade kommissionen också funnit sju investeringsbanker skyldiga till att ha brutit mot dess antitrustregler under den globala finanskrisen 2008, där tre av bankerna fick böter.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version