Nyheter

Stigande räntor kan vara gynna regionala bankfonder

Publicerad

den

Den senaste tidens stigning i statsräntor gav regionala bankfonder som Invesco KBW Regional Banking ETF (KBWR) ett stort lyft. Många marknadsobservatörer tror att detta hörn av banksektorn är grundat på mer uppåtriktning i år. Det anses även kunna gynna regionala bankfonder.

KBWR försöker spåra investeringsresultaten för KBW Nasdaq Regional Banking Index. Fonden investerar i allmänhet minst 90 procent av dess totala tillgångar i de värdepapper som utgör det underliggande indexet.

Det underliggande indexet är ett modifierat marknadsvärdesviktat index som består av företag som huvudsakligen bedriver amerikansk regional bankverksamhet, som bestäms av indexleverantören. Det underliggande indexet är utformat för att spåra resultaten för amerikanska regionala bank- och sparföretag som är börsnoterade i USA.

”Regionbankernas aktier växer fram som vinnare i en värld av stigande räntor, säger analytiker. Investerare har varit oroliga över att den hett debatterade stimulansen på 1,9 biljoner dollar, som president Joe Biden undertecknade på torsdag eftermiddag, skulle kunna hjälpa till att överhetta ekonomin och resultera i högre räntor, rapporterar Darla Mercado för CNBC.

Även om stigande räntor kanske inte tilltalar låntagare, hjälper det de regionala banker. Högre räntor på låneprodukter kan också översättas till högre vinster. Högre intäktsvinster kan ge regionala banker hållbara intäkter under de närmaste åren. Tillägget till fallet för KBWR är att 10-åriga räntor kan ha ett utrymme att gå högre.

Avkastningen kan stiga säger Morgan Stanley

”Med tanke på vår grundläggande uppfattning att avkastningen fortsätter att flytta sig högre härifrån, skulle vår analys tyder på att banker fortfarande har ytterligare utrymme att köra”, säger Ken A. Zerbe, aktieanalytiker på Morgan Stanley i en analys som publicerades den 8 mars.

En av anledningarna är de regionala bankernas benägenhet att röra sig med ekonomin. När ekonomin blomstrar kan regionala banker utvecklas högre och tvärtom.

Regionala banker kan också dra nytta av stigande räntor om Federal Reserve flyttar sig bort från sin hållning för att hålla räntorna stabila när ekonomin förbättras. Vinster från utlåningsprodukter, såsom hypotekslån, kan ge regionala banker mer medvind. En brantare avkastningskurva skulle också hjälpa KBWR.

”Avkastningskurvan är skillnaden mellan korta och långa räntor. En brantare kurva hjälper bankernas lönsamhet eftersom de kan låna till låga korta räntor och sedan låna ut till den högre långa räntan, avslutar CNBC.

Handla KBWR ETF

Invesco KBW Regional Banking ETF (KBWR) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Invesco KBW Regional Banking ETF (KBWR).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version