Nyheter

Den bästa ETFen för ett stigande järnmalmspris

Publicerad

den

Eftersom den globala ekonomin ser ut att komma tillbaka kommer priserna på järnmalm säkert att gynnas. Faktum är att vi redan sett ett stigande järnmalmspris. Järnmalm är en viktig ingrediens i ståltillverkningsprocessen. Det är ingen underdrift att säga att järnmalmspriserna är nära kopplade till hälsan i ekonomin i stort.

Investerare som letar efter ett sätt att spela denna trend kan vända sig till en stålspecifik ETF såsom Market Vectors Steel ETF SLX. Det är ett anständigt sätt att spela järnmalm, men det finns ett bättre sätt att få direkt järnmalmsexponering.

En annan ETF är iShares S&P Global Materials ETF MXI. Med tanke på att MXI är en råvarufondfond och vilka aktier som finns bland dess topp 10-innehav handlas den förvånansvärt tunt. Som sagt, det kan inte förnekas detta ”järnmalms ETF.”

BHP Billiton BHPR, Rio Tinto RTP och Vale VALE är de tre största järnproducenterna i världen och dessa aktier står för ungefär 20% av MXIs vikt.

På Hong Kong börsen finns en ren järnmalmssatsning. Sedan mars 2020 noteras en ETF för järnmalm. SSIF DCE Iron Ore Futures Index ETF spårar DCE Iron Ore Futures Price Index. Den investerar direkt i renminbi-denominerade terminskontrakt för järnmalm som handlas på Kinas Dalian Commodity Exchange. Denna ETF ger den bästa exponeringen för ett stigande järnmalmspris. Den är emellertid nog också den svåraste att handla för svenska investerare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version