Nyheter

Sprott Uranium Miners UCITS ETF har listats på Londonbörsen

Publicerad

den

HANetf, Europas första ”white labelUCITS ETF-emittent med full service, har noterat Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: URNM) på London Stock Exchange (LSE). ETFen har också noterats på Deutsche Börse Xetra med kortnamn U3O8 och är passporterad för försäljning över hela Europa.

Denna ETF strävar efter att dra nytta av den potentiella tillväxten i efterfrågan på kärnenergi och uran. För att göra det kommer URNM att spåra North Shore Sprott Uranium Miners Index. Detta index kommer att inkludera företag som är involverade i uranindustrin, som omfattar gruvdrift, prospektering, utveckling och produktion av uran. U3O8 ETF är också tillåtet att investera i enheter som innehar fysiskt uran, uran royalties eller andra tillgångar som inte är gruvdrift. Sprott är experter på uranbranschen och övervakar en amerikansk börsnoterad ETF med cirka 1,5 miljarder USD och en fysiskt uranfond med över 3 miljarder USD under förvaltning.

Ökad kärnenergiproduktion drivs potentiellt av både kriget i Ukraina och klimatförändringsoro. Kärnenergi ger minst CO2 och motsvarande utsläpp jämfört med alla andra energiformer. Det är redan en nyckelleverantör av koldioxidfri energi. Kärnkraft genererar för närvarande 10 procent av världens elförsörjning men mer än 50 procent av elen utan koldioxidutsläpp. Som ett resultat tror många att kärnenergi kommer att spela en nyckelroll för att underlätta övergången till nettonollutsläpp.

Ökad kärnkraftsanvändning kan innebära ökad efterfrågan på uran, vilket potentiellt kan höja uranpriserna. Höga uranpriser kan förbättra lönsamheten för urangruvföretag, vilket potentiellt kan resultera i en stark aktiekursuppgång.

John Ciampaglia, verkställande direktör för Sprott Asset Management kommenterade: ”Behovet av energi med låga utsläpp är avgörande: länder åtar sig att minska sitt koldioxidavtryck samtidigt som den globala efterfrågan på el ökar och många står inför osäkerhet om energi från traditionella fossila bränslen. Dessutom, även om förnybara energikällor säkerligen kommer att ha sin plats i rörelsen för ren energi, saknar många konsekvent kraftgenerering med basbelastning.

Vi tror att kärnenergi kan fungera som en nyckellösning för dessa energi- och klimatförändringsinitiativ. Uran, nyckelelementet för att driva kärnkraft, kommer också att dra nytta av denna övergång till kärnkraft. Men det finns idag stora utbudsunderskott som måste åtgärdas för att möta framtida efterfrågan. Detta kan hjälpa till att inleda en ny tjurmarknad för uranpriser och uranbrytningsaktier.”

Hector McNeil, co-VD och medgrundare av HANetf kommenterade: ”De dubbla kriserna med klimatförändringar och Rysslands invasion av Ukraina visar det desperata behovet för Storbritannien och andra europeiska nationer att diversifiera sin energiförsörjning. Vi har sett djärva regeringsåtaganden om att hålla tillbaka den globala temperaturökningen till 1,5C, men det kommer att kräva en revolution i hur vi genererar vår energi. Medan vind- och solenergi har tagit stora framsteg och kommer att vara centrala delar av framtida elproduktion, blir det tydligt att kärnkraftsproduktion också måste vara en del av utbudet av lösningar.

”Genom att lansera en ETF för uranbrytning hoppas vi kunna ge investerare tillgång till detta tema. På HANetf är vi stolta över att tillsätta den europeiska marknaden fonder som tillhandahåller lösningarna för en renare och grönare värld, vare sig det är vind och sol, fysiska koldioxidutsläpp, elfordonsinfrastruktur – och nu kärnenergi. URNM är det senaste tillskottet till vår lista över tematiska UCITS-ETFer, det mest omfattande utbudet av alla ETF-emittenter i Europa. Detta är en av många UCITS-versioner av befintliga framgångsrika amerikanska ETF:er som HANetf har lanserat på marknaden i samarbete med amerikanska kapitalförvaltare inklusive EMQQ, JETS, JMLP, IB0Y och YODA.”

Handla U3O8 ETF

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
LSEUSDURNMIE0005YK6564
LSEGBPURNPIE0005YK6564
XetraEURU3O8IE0005YK6564

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version