Nyheter

Spansk aktiefond rusar på planer för ett stödpaket på 50 miljarder euro

Publicerad

den

iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP), en spansk landsspecifik börshandlad fond rusade när den spanska regeringen avslöjade att den planerar ett paket för företagsstöd som syftar till att stärka företagens solvens i ett försök att stärka en ekonomi som drabbats av Coronavirusutbrottet.

Bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på torsdagen var iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP) som steg med 3,0% på mer än tre gånger den genomsnittliga dagliga handelsvolymen. Spanska aktier kom helt plötsligt att bli mycket intressantare än tidigare.

Premiärminister Pedro Sanchez avslöjade att regeringen kommer att godkänna ett hjälppaket på 50 miljarder euro, eller 56,4 miljarder dollar, som en del av en ny uppsättning åtgärder, som inkluderar andra förslag som skattereform, delvis fokuserade på att höja skatter på större företag snarare än mindre, Reuters rapporter.

Sanchez hävdade att dessa nya åtgärder var ”kopplade till (stimulerande) solvens och investeringar”, enligt La Sexta. Som en del av paketet för ekonomiskt stöd kommer regeringen att anta en 10 miljarder euro-fond för att rädda företag i ”strategiska sektorer” som fortfarande är livskraftiga men som lider av solvensproblem efter tre månaders avspärrningar för att begränsa spridningen av COVID-19.

”Det kommer att finnas andra åtgärder som att bevilja lån”, säger en av källorna till Reuters. Dessutom kunde de ytterligare åtgärderna också förbättra företagens finansiella struktur eftersom de minskade risken för att betalningar med långivare inte betalas.

Den spanska regeringen har försökt dämpa slaget från den plötsliga ekonomiska inaktiviteten efter de omfattande avstängningarna. I mars godkände regeringen statsstödda kreditgränser på upp till 100 miljarder euro för att främja små och medelstora företag och egenföretagare mot det ekonomiska nedfallet.

Europeiska unionen har också tittat på att avsätta finansiering för kapitaltillskott i stora företag som ett sätt att stödja de mer belagda segmenten. Sanchez hävdade att det var ”tvingande och nödvändigt” för Europeiska unionen att komma överens om en gemensam återvinningsfond, men varnade förhandlingarna inför en ”stor kamp” framåt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version