Nyheter

Spannmålspriserna stiger efter oväntad brist på planterad areal

Publicerad

den

Spannmålsrelaterade börshandlade fonder steg på onsdagen, precis som spannmålspriserna, efter att USA:s jordbruksdepartement kom ut med planeringsuppskattningar och inventering med lägre planer än förväntat. Bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på onsdag ökade Teucrium Corn Fund (CORN) med 6,7%, Teucrium Wheat Fund (NYSEArca: WEAT) steg med 5,1% och Teucrium Soybean Fund (NYSEArca: SOYB) fick 5,2%.

Terminer klättrade med sin dagliga börsgräns efter USDA sa att planteringarna av grödan kom in på 92,692 miljoner tunnland, jämfört med analytikernas förväntningar på 93,787 miljoner, rapporterar Reuters. Dessutom avslöjade byrån att sojabönor planterades på 87,555 miljoner tunnland, jämfört med förväntningarna på 88,955 miljoner.

”Vi behövde högre tunnland för att ge oss en buffert och det gick på fel väg”, berättade Don Roose, president för Iowa-baserade mäklaren U.S. Commodities, för Reuters.

Handlare blev till stor del överraskade av USDA:s siffror

”Enkelt och enkelt, det finns inte tillräckligt med sojabönstunnland. Full stopp, säger Peter J. Meyer, S&P Global Platts, chef för spannmåls- och oljeväxtanalys, enligt Successful Farming.
Alla 26 analytiker som tillfrågades av Reuters trodde att majs- och sojaområdet skulle slå ett nytt rekord, med den lägsta sammanlagda uppskattningen på 181 miljoner tunnland, rapporterar Reuters. Ingen av analytikerna förutsåg möjligheten att majs eller soja skulle komma att saknas eller vara oförändrad från mars.

”Antalet överraskade mest i bönor, med planterat areal lägre än alla undersökta handelsuppskattningar, men majspriserna steg kraftigt på grund av den förväntade dramatiska förändringen i majsbalansen och mindre än optimala juli-prognoser för den mogna majsgrödan. Sojabönor har mer tid och en bättre chans att förbättra grödan än majs, vilket är anledningen till att majs är i fokus idag, säger Sal Gilbert, Teucrium Trading.

Den lägre planteringssäsongen ökade den globala leveransrädslan efter att lager minskade och växande områden i Nord- och Sydamerika drabbades av ogynnsamma väderförhållanden.

”Det finns helt enkelt ingen felmarginal för dåligt väder, och vi har dåligt väder”, säger Arlan Suderman, chefsekonom för mäklare StoneX, till Reuters.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version