Nyheter

Socker-ETF:er stiger på brasilianska leveransutsikterna

Publicerad

den

Sockerterminer och råvarurelaterade börshandlade produkter som Socker-ETF:er steg på måndagen. Detta skedde på förväntningar om en mindre sockerrör till sockerproduktion från Brasilien. Den brasilianska regeringen har föreslagit en skatteförändring som skulle kunna göra etanol mer konkurrenskraftigt.

På måndagen steg iPath Bloomberg Sugar Subindex Total Return ETN (NYSEArca: SGG) med 4,4 procent. Samtidigt ökade Teucrium Sugar Fund (NYSEArca: CANE) med 2,8 procent. Socker har upplevt ett stort rally under den senaste månaden. SGG handlas 14,6 % högre och CANE 12,2 % under den senaste månaden. Samtidigt handlades ICE-sockerterminerna 3,8 % högre till 0,1491 USD per pund Det är den högsta nivån sedan den 30 maj.

Tekniska köp

Sucden Financial Research hävdade att större delen av måndagens vinster tillskrevs tekniska köp. Sockerpriset passerade över det 50-dagars enkla glidande medelvärdet – och kort täckning. Sockerpriset stärktes varan också på nyheten att den brasilianska regeringen sa att den skulle sänka skatten på etanol till locka köpare, rapporterar Julie Wernau för Dow Jones Newswires.

Brasilien är världens största sockerproducent och sockerrörsproducenter kan omvandla sockerrör till antingen socker eller etanol. Brasiliens skatteförändringar kan få producenter att omvandla mer sockerrör till etanol eller sänka tillgången på socker.

”Det förväntas att etanol kommer att återta sin prisfördel framöver i slutet av 2017,” sa Nick Penney, seniorhandlare på Sucden, till Dow Jones Newswires.

Mer socker blir etanol

De två sista datapunkterna från Brasilien över skördens framsteg har också avslöjat att en större procentandel sockerrör omvandlas till etanol. Detta stöder spekulationer om en pågående förändring på marknaden.

”Även om det förväntas att nästa UNICA-rapport fortfarande kommer att visa en hög sockermix på grund av det goda vädret under juli, blir etanolpariteten högre,” sade Penney, enligt Reuters. ”Den närliggande sockerprisfördelen försvinner snabbt.”

Under tiden varnade Societe Generale för det översålda tillståndet i socker och dess sårbarhet för kort täckning, vilket kan leda till ytterligare stöd uppåt vid ytterligare vinster.

”Även om många saker måste hända för att sockermarknaden i New York ska bli mer lukrativ, är vi helt övertygade om att vi redan har sett årets lägsta nivå”, skriver Archer Consulting i Brasilien i en analys.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version