Följ oss

Nyheter

Slutet på petrodollarn?

Publicerad

den

"Oil for dollars"-avtalet mellan OPEC och USA har funnits sedan 1970-talet. Men flera geopolitiska och ekonomiska faktorer kan utmana petrodollarn och dess överhöghet.

”Oil for dollars”-avtalet mellan OPEC och USA har funnits sedan 1970-talet. Men flera geopolitiska och ekonomiska faktorer kan utmana petrodollarn och dess överhöghet.

I juli förra året reste USA:s president Joe Biden till Saudiarabien för att träffa kronprins Mohammed bin Salman. Efter mötet sa Biden att han förväntade sig att kungariket skulle ta ”ytterligare steg” för att öka oljetillgången under de ”kommande veckorna”.

En månad senare gick saudierna i motsatt riktning och sa att de var redo att minska produktionen för att korrigera den senaste nedgången i oljepriset ”driven av låg likviditet på terminsmarknaden och makroekonomiska oro”. Igår överraskade OPEC och icke-OPEC-partners, en inflytelserik energiallians känd som OPEC+, marknaderna med en liten produktionsminskning från oktober och framåt.

För många observatörer bör denna stora oenighet mellan USA och OPEC ses som slutet på petrodollarsystemet, ett paradigmskifte med stora konsekvenser för det finansiella systemet och världsordningen.

Vad är petrodollarsystemet?

Petrodollar är ingen valuta. De är helt enkelt amerikanska dollar som byts ut mot råoljeexport. Termen fick ekonomisk och politisk framträdande plats i mitten av 1970-talet mitt i ett växande ömsesidigt beroende mellan USA och råoljeexportörer.

I augusti 1971 meddelade USA:s president Nixon slutet på omvandlingen av den amerikanska dollarn till guld. Resten av världens beroende av den amerikanska dollarn började minska. USA försökte sedan öka efterfrågan på dollar på andra sätt.

1979 föddes USA-saudiarabiska Joint Commission on Economic Cooperation. Enligt detta ”Oil for Dollars”-avtal måste Saudiarabien följa följande klausuler:

1) Sälj sin olja till resten av världen i en gemensam valuta, den amerikanska dollarn;

2) Återinvestera sina överskjutande dollarreserver i amerikanska statspapper och amerikanska företag (som hjälper till att förbättra Saudiarabiens infrastruktur genom tekniköverföringar).

I utbyte ger USA en säkerhetsgaranti till Saudiarabien.

Olje-för-dollar-avtalet utvidgades senare till andra OPEC-länder.

Fördelar med petrodollaråtervinning

För USA

• Den amerikanska dollarn fungerar som världens reservvaluta eftersom varje nation måste ha tillgång till dollarn för att råolja köpa olja. Därför måste centralbanker runt om i världen hålla dollar som en integrerad del av sina reserver.

• Dollardenomineringen av olje- och naturgasterminskontrakt har konsoliderat USAs hegemoni över världshandeln.

• Petrodollars återvinns till amerikanska statsskuldväxlar (se diagram nedan), vilket hjälper till att

1) finansiera USAs skuld och budgetunderskott och;

2) hålla de amerikanska räntorna låga (vilket stödjer USAs inhemska konsumtion).

Kina och Ryssland har inte haft något annat val än att hålla amerikanska statspapper och ackumulera enorma dollarreserver – som också finansierar det amerikanska underskottet.

• USA har kunnat betala för oljeimport med sin egen valuta, som man kan skriva ut efter behag.

För oljeexporterande länder

• Petrodollar ökar importen och stimulerar den lokala ekonomin.

• En del av petrodollarna återvinns genom statliga förmögenhetsfonder som investerar i icke-oljerelaterade företag, vilket möjliggör diversifiering av den ekonomiska strukturen.

• Reserver i amerikanska statsskuldväxlar hjälper till att upprätthålla paritet med den amerikanska dollarn. En stark valuta hjälper till att minska inflationstrycket.

Källa: Bloomberg

Varför håller petrodollarns överhöghet att avta?

Som nämnts ovan har den amerikanska dollarn varit världens reservvaluta sedan 1970-talet. Men flera geopolitiska och ekonomiska faktorer kan utmana denna överhöghet.

De-dollariseringstrenden är inget nytt fenomen. På 1990-talet, som svar på amerikanska sanktioner, försökte Venezuela bryta sig ur status quo genom att byta från amerikanska dollar till kinesiska yuan för oljebetalningar. Den snabba globaliseringen utgör också ett hot mot dollarn, eftersom många länder med bilaterala handelsförbindelser skulle vilja kunna använda sina egna valutor för handel. Den stora finanskrisen 2008 satte dock stopp för varje önskan mot dollarn, eftersom investerare sökte den säkerhet som den nuvarande reservvalutan erbjuder.

Men idag kan Kinas framväxt som en stor världsmakt, uteslutningen av Ryssland från SWIFT-systemet och den implicita oenigheten mellan USA och Saudiarabien mycket väl påskynda trenden mot de-dollarisering.

Saudiarabiens kungarike har under årtiondena varit en av USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern – till stor del genom avtalet ”olja mot dollar”. Ekonomiskt sett har Saudiarabien varit den största leverantören av råolja till USA. Geopolitiskt har kungariket varit en amerikansk proxy i Mellanöstern för att motverka sin stora rival, Iran. Men med åren började detta förhållande att försämras.

USA har successivt minskat sitt beroende av oljeimport genom att bygga upp sina egna strategiska reserver. På 1990-talet importerade USA cirka 2 miljoner fat saudisk råolja per dag. Denna siffra sjönk till endast 500 000 fat per dag 2021. Politiskt är Saudiarabien uppenbarligen inte nöjda med Bidens politik i Mellanöstern. Bidens beslut att ensidigt dra tillbaka sitt stöd till Saudiarabien i Jemenkriget har alienerat kungariket från den amerikanska administrationen. Bidens uttalade avsikt att rädda kärnkraftsavtalet med Iran har förmodligen stängt varje hopp om förbättrade relationer.

Sedan Ryssland inledde sitt angrepp på Ukraina i februari har Saudiarabien vägrat att uppmärksamma Bidens uppmaningar att utöka kvoterna för råolja för att begränsa de stigande oljepriserna.

Men denna likgiltighet för västerländska samtal har en bakomliggande orsak som går utöver tvisten med USA: det är det växande samarbetet mellan Kina och Saudiarabien, som inte är begränsat till energisektorn. Under paraplyet av sitt Belt and Road Initiative har Kina utökat sin potentiella närvaro i kungariket genom bilateralt samarbete inom infrastruktur, handel och investeringar.

Enligt American Enterprise Institute nådde de kumulativa kinesiska investeringarna i den saudiska ekonomin 43 miljarder dollar 2021. Kina importerade uppskattningsvis 542 miljoner ton råolja 2020, vilket motsvarar 25 procent av kungarikets globala oljeexport. Enligt vissa källor kan kungarikets suveräna förmögenhetsfond (PIF) snart börja investera i kinesiska företag. Saudi Aramco ska enligt uppgift vara nära att ingå ett partnerskap med ett kinesiskt petrokemiskt konsortium. Alla dessa faktorer verkar tyda på att Saudiarabien i allt större utsträckning vänder sig till Kina. De-dollariseringen av handel och investeringar skulle uppenbarligen underlätta deras bilaterala förbindelser.

Det är värt att notera att Förenade Arabemiraten är väl i linje med saudierna. Deras samarbete med Kina växer också starkt. Och de är uppenbarligen redo att minska sin produktion närhelst OPEC+ beslutar sig för det. Det är också intressant att notera att Egypten, en annan allierad till Saudiarabien, just har lanserat sin första yuan-denominerade obligation.

Liksom Gulfländerna har också ekonomier som Ryssland och Iran flyttat närmare Asien. Ryssland vänder sig till exempel till CIPS-systemet – ett transaktionssystem som rensar internationella bosättningar och handlar i Renminbi – för att kunna exportera sin olja till Asien under västerländska sanktioner. Kina och Indien står nu för 40 procent av den ryska oljeexporten. I Indien står rysk råolja för cirka 17 procent av importen – upp från mindre än 1 % före invasionen. Till och med Iran har börjat exportera råolja till Kina under amerikanska sanktioner utan att använda den amerikanska dollarn för betalningar.

Vissa ekonomer anser att denna trend inte är hållbar, vilket drar paralleller med Venezuelas misslyckade försök till de-dollarisering på 1990-talet. Men sammanhanget är väldigt annorlunda den här gången. För det första är Asien mycket mindre dollariserat än Latinamerika. De asiatiska ekonomierna är också mycket större i storlek och påverkar penningpolitiken. Till och med ett steg mot ”semi-dollarisering” skulle kunna minska USAs inflytande och undergräva petrodollarns fantastiska mekanik. Med konsekvenser bortom de energiexporterande länderna. Om dollarn förlorar sin betydelse i handeln, kan många centralbankschefer bli uppmanade att ompröva logiken i att ackumulera reserver, såväl som klokheten i att allokera en del av sin centralbanks balansräkning till amerikanska statsobligationer.

Den amerikanska regeringen är uppenbarligen medveten om dessa risker och är oroad över trotset mot OPEC+-alliansen. En kommitté i den amerikanska senaten har arbetat med ett lagförslag som heter ”No Oil Producing or Exporting Cartels” (NOPEC) för att ändra USA:s antitrustlagstiftning. Ett sådant lagförslag skulle ge riksåklagaren befogenhet att utsätta OPEC+-länder för åtal för eventuell samverkan. Förslaget har hittills misslyckats. Saudiarabien har redan 2019 varnat för att ett sådant lagförslag, om det antas, skulle få landet att handla med sin olja i olika valutor. Sanktioner mot Ryssland och Kinas växande inflytande i Eurasien lägger grunden för en mycket gradvis avgång från petrodollarn, NOPEC eller inte.

Petroyuanens uppkomst

Valutornas historia sedan 1450 visar att olika valutor omväxlande har spelat sin roll som världsreserver under mycket långa perioder. Kommer dollarn snart att ge vika för yuanen?

Källa: BofA

Den senaste utvecklingen tyder på att petro-yuanen en dag kan ersätta petrodollarn. Petro-yuanen har dock vissa nackdelar jämfört med sin motsvarighet. Medan Kinas finansiella marknader har vuxit exponentiellt under de senaste decennierna, är de fortfarande relativt illikvida jämfört med de amerikanska kapitalmarknaderna. Dessutom underlättar den enorma eurodollarmarknaden (13,4 biljoner dollar) handeln på europeiska marknader. När det gäller yuantransaktioner skulle de vara begränsade till Kina och föremål för manipulation av People’s Bank of China.

ANBOUNDs grundare Chan Kung tror att dollarns status som världens reservvaluta till och med kan stärkas under de kommande åren. För honom förstärker den nuvarande perioden av ekonomisk och geopolitisk osäkerhet dollarns status som en fristad. Detta är vad marknaderna för närvarande bevittnar, eftersom Bloomberg Dollar Index (DXY) är på en 20-årig högsta nivå.

ICE US dollar index

Kenneth Rogoff är mer ambivalent. Han tror att den senaste utvecklingen säkerligen kommer att påskynda slutet på dollarns dominans. Men för Harvard-professorn kommer slutet på dess hegemoni att äga rum först om cirka 20 år.

Slutet på petrodollarn skulle innebära en helt annan dynamik än den vi känner idag. Råvaruexporterande nationer skulle kunna frigöra sig från dollarn och fixera sina valutor mot en korg av råvaror. Importerande länder skulle behöva köpa dessa valutor för att betala för sin energi- eller jordbruksimport. Valutorna i råvaruexporterande regioner skulle apprecieras i enlighet med detta, särskilt eftersom år av underinvesteringar har skapat betydande utbudsunderskott för vissa råvaror.

Vi kan vara i början av en ny era, en multipolär värld där bilaterala handelsavtal kommer att ersätta den gamla världsordningen centrerad kring petrodollarn. Ett paradigmskifte som skulle kunna straffa först och främst de regioner som är mest beroende av råvaruimport, nämligen Europa och Japan. Dessa två regioner kommer sannolikt att förbli avskilda från Ryssland och kommer inte att dra nytta av någon valutaåtervinning för att finansiera sina respektive skulder och underskott. Å andra sidan skulle bilaterala avtal som Ryssland-Indien eller Kina-Saudiarabien kunna stärka den ekonomiska och geopolitiska makten i dessa länder i öst.

För sin del kan Amerika påverkas mindre än andra utvecklade länder. För det första för att dess ekonomi huvudsakligen är inhemsk, men också för att den kan bli självförsörjande på många råvaror. Nedgången av petrodollarn skulle fortfarande pressa upp inflationen och räntorna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder

Publicerad

den

Sedan i torsdags har tre nya börshandlade fonder utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa tre nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder.

Sedan i torsdags har tre nya börshandlade fonder utgivna av Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa tre nya obligationsfonder från Amundi ger tillgång till eurostatsobligationer från europeiska länder.

Det nya Amundi Fixed Maturity-produktsortimentet investerar i en brett diversifierad portfölj av eurodenominerade statsobligationer som likvideras vid förfallodagen. Ränte- och amorteringsbetalningar från förfallande obligationer återinvesteras i statsobligationer utgivna av Frankrike och Tyskland med en återstående löptid på en månad till sex månader när som helst. Vid förfallodagen får investerarna det nominella värdet av obligationerna på en pro rata-basis och drar fördel av löpande räntebetalningar under denna tid.

Följande tre löptids-ETFer är tillgängliga:

Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Broad UCITS ETF (AK8E) investerar i statsobligationer emitterade av euroområdets medlemsländer med förfall 2028.

Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Yield+ UCITS ETF (AK8F) investerar i spanska, italienska och portugisiska statsobligationer med fast ränta som förfaller 2028.

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF (AK8G) investerar i tyska räntestatsobligationer som förfaller 2027.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Broad UCITS ETFLU27808714010,09 %UtdelandeFTSE Euro Broad Government 2028 Maturity Index
Amundi Fixed Maturity 2028 Euro Government Bond Yield+ UCITS ETFLU27808716660,09 %UtdelandeFTSE Euro Yield+ Government 2028 Maturity Index
Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETFLU27808718230,09 %UtdelandeFTSE German Government 2027 Maturity Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 161 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Chainlink (LINK) SEK ger exponering mot kryptovalutan LINK

Publicerad

den

Valour Chainlink (LINK) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på LINK, den inhemska kryptovalutan i Chainlinks ekosystem.

Valour Chainlink (LINK) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på LINK, den inhemska kryptovalutan i Chainlinks ekosystem.

Chainlink är ett decentraliserat orakelnätverk som underlättar smarta kontrakt på blockchain-plattformar för att säkert ansluta till verkliga data, vilket möjliggör genomförandet av förtroendefria och manipuleringssäkra avtal. Det fungerar som en brygga mellan blockkedjebaserade smarta kontrakt och externa datakällor, vilket ger en pålitlig och decentraliserad lösning för att föra information utanför kedjan till blockkedjan.

Produktinformation

EmittentValour Inc.
NamnValour Chainlink (LINK) SEK
ISINCH1161139592
Valoren116113959
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångCHAINLINK (LINK/USD)
FörfallodagOpen-Ended
Förvaltningskostnad1,9%

Handla Valour Chainlink (LINK)

Valour Chainlink (LINK) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR CHAINLINK (LINK) SEKSEK

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week?

Publicerad

den

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week? European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

• Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

Europe’s economy has exceeded expectations, with Germany’s gross domestic product (GDP) for Q1 2024 increasing by 0.2%, compared to the previous quarter’s reading of -0.5%. Additionally, France, Italy, and Spain are also seeing progress, picking up the bloc’s GDP from -0.1% to 0.3%. This is a good sign that Europe is on the right track away from a recession. Matching the positive outlook, regulators appear receptive to including new alternative assets within the EU’s most established regulatory framework.

Namely, the European Securities and Markets Authority (ESMA) is considering cryptoassets, among other asset classes like commodities and precious metals, in its Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Similar to mutual funds in the U.S., UCITS funds can be registered and sold in any country in the EU using unified regulatory and investor protection requirements. These funds are considered safe, well-regulated investments, hence their €12T market valuation and popularity among pension funds and risk-averse investors.

On May 7, ESMA invited investors and trade associations, among others, for a consultation to assess possible benefits and risks of UCITS gaining exposure to the selected 19 asset classes, having until August 7 to gather input. This is important since UCITS accounts for 75% of all collective retail investments in the EU. Thus, if the conclusions of this consultation are in favor of adopting crypto, it would attract an influx of investors and bring more regulated accessibility to this asset class. Moreover, although still under consultation, ESMA’s deliberation adds more credibility to crypto, considering the regulator’s renowned strict regulatory standards.

Further, the EU’s inflation is inching towards the 2% target, overshooting by only 0.4% in the past month, a level the U.S. is yet to achieve, with March’s inflation hitting 3.5%. Later today, a strong gauge for inflation is coming out, the Producer Price Index (PPI), measuring the change in the price of finished goods and services sold by producers. With the last consumer price index (CPI) disappointing, all eyes are on the CPI print coming out this Wednesday, along with data on retail sales. Although optimism seems to have checked out, a cooled inflation rate would recover investors’ appetite for risk-on assets like crypto, instigating more flows into Bitcoin spot ETFs, which have been especially quiet over the past week, as shown in Figure 1.

Figure 1: US Spot Bitcoin ETFs Flows

Source: Glassnode

Nevertheless, Bitcoin’s narrative has been growing beyond its primary use case as a store of value, with companies and governments alike leveraging Bitcoin mining to reduce their negative impact on the environment, ironically something Bitcoin is often scrutinized for.

Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

On May 7, Genesis Digital Assets and Argentina’s state-owned YPF Luz, the country’s largest producer of oil and gas with a ∼40% share in 2021, announced their opening of a Bitcoin mining facility. The data center takes ‘stranded gas,’ a byproduct of oil and gas production that would otherwise be flared and contribute to greenhouse gas emissions, to power the mining operation with the potential to reduce carbon dioxide equivalent emissions by 25-63%. Notably, 50 major oil and gas companies, representing over 40% of global petroleum production, signed the Oil and Gas Decarbonization Charter (OGDC), thereby committing to end gas flaring by 2030. The Argentinian project serves as a prime example of how companies can achieve the goals outlined in the OGDC, an approach likely to be replicated by others potentially using Bitcoin.

Aside from the obvious environmental benefits, projects like these actually strengthen Bitcoin’s network! More miners joining the fray means greater computing power, reflected by the growing hash rate in Figure 2. This results in a more secure network, as 51% attacks become more costly to execute successfully. The development comes at a crucial point in time, calming fears over miners exiting the network to cover costs, a dynamic often witnessed post-halving and one we explored in our Bitcoin Halving Report.

Figure 2 – Bitcoin Growing Hash Rate

Source: 21co on Dune

On a more familiar note, institutions continue to gobble up Bitcoin as an investment opportunity. The recent 13F filings mentioned last week revealed a growing appetite for Bitcoin as investment managers continue to disclose their U.S. equity holdings to the SEC. Quantitative trading firm Susquehanna holds over $1B in Bitcoin ETFs, with Boston-based hedge fund Bracebridge disclosing their $380M position too. Furthermore, in Japan, a weakened yen and government debt reaching 250% of GDP confirms sustained economic pressure, which has led early-stage investment firm Metaplanet to adopt Bitcoin as a strategic reserve. They have acquired over $7M since April, another testament to Bitcoin’s value proposition as a safe haven. The continuous adoption of Bitcoin is no surprise, given the accessibility of Bitcoin ETFs to traditional institutions through a regulated and familiar investment vehicle.

The positive Bitcoin sentiment is amplified by continuous innovation on the network itself. Bitcoin’s prime scaling solution, the Lightning Network, has taken a significant leap forward. By leveraging the Taproot Asset Upgrade, the Lightning Network successfully tested a protocol for issuing stablecoins directly on Bitcoin. This underscores the trend of Bitcoin’s growing use cases following the launch of Runes, which unlocked the ability to launch fungible tokens on Bitcoin. The recent surge in on-chain activity is reminiscent of the ERC-20 explosion in Ethereum’s early days, and stablecoins would truly unlock Bitcoin’s DeFi potential. They facilitate a wide range of transactions, shown below by Ethereum stablecoins amassing $3.8T in 2024 processed volume so far.

Figure 3 – Ethereum Stablecoin Volume

Source: 21co on Dune

While still in the early stages, this development would also significantly boost miner revenue, offering them a much-needed additional income stream through transaction fees, following the halving of block rewards last month. The potential of stablecoins on Bitcoin will be monitored going forward, as they have clear implications for the network’s potential on-chain footprint.

Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

More information is finally starting to come out regarding Ethereum’s next major upgrade, slated for late this year or early next year. Known as Pectra, the upgrade promises to introduce a range of enhancements aimed at bolstering the network’s stability and refining user experience. For example, the upgrade will raise the maximum stake per validator from 32 to 2,048 ETH, streamlining the management process for large validators who spread their stake across multiple wallets. Moreover, Pectra will tackle the problem of empty accounts, those with zero assets or funds, by removing them from the network. This action reduces the network’s state size, which effectively leads to lighter transaction processing.

Although the upgrade will incorporate various Ethereum Improvement Proposals (EIPs), one in particular stands out. Referred to as EIP 7702, Vitalik Buterin’s new proposal aims to expand upon the advancements made in Account Abstraction (AA) on Ethereum by refining certain concepts introduced in an earlier proposal, EIP 3074. As a quick recap, AA transforms users’ wallets, externally owned accounts (EOAs), into more sophisticated accounts resembling smart contracts, enhancing security, flexibility, and simplified user management. That said, EIP 7702 addresses some of EIP 3074 criticisms by steering clear of dependencies on EOA-specific functionalities. It aims to establish a versatile system capable of meeting the evolving needs of the Ethereum ecosystem while helping to reduce technical debt for the network

However, EIP 7702 proposes several other enhancements, including batched transactions, which could enhance transaction efficiency and even reduce fees by consolidating multiple user actions. Another exciting feature is the introduction of s sponsored transactions, which allow third-party applications to cover transaction fees for consumers, an ideal solution for onboarding new users. Finally, the upgrade could make users’ accounts resistant to threats from quantum computing. That said, with the proposal’s introduction of a new transaction type enabling EOAs to temporarily transition into smart accounts, concerns arise regarding the heightened risk of malicious actors’ ability to swiftly drain user wallets. Nevertheless, Vitalik’s proposal is intriguing as it charts a more pragmatic course toward realizing the AA vision. This is pivotal because it echoes our thesis at 21Shares that crypto won’t onboard millions of more users without providing them with an intuitive interface resembling the user-friendly experience they are familiar with across Web2.

Now, while Ethereum’s long-term prospects remain promising, its status as a deflationary network has come under threat in recent weeks, as seen below in Figure 3. This decline is primarily attributed to decreasing on-chain activity, which peaked at the end of March. Furthermore, the DenCun upgrade, implemented in March, significantly reduced the costs L2s incurred for storing their data on Ethereum by 90%.

Figure 4 – Ethereum’s Inflation

Source: 21co on Dune

It is worth noting that while it is currently more cost-effective for L2s to operate on Ethereum, these reduced costs will eventually onboard a larger user base. This will make it more feasible for applications, especially those requiring a high volume of interactions, to operate within the Ethereum ecosystem, which was previously economically unviable. A pivotal piece of evidence supporting this perspective is Arbitrum’s recent milestone, onboarding approximately 600K daily active users, as depicted in Figure 4. This likely influenced Securitize’s decision to propose deploying Blackrock’s BUIDL on Arbitrum, considering its position as the pioneering L2 platform with such a vibrant user base, alongside being the first L2 to process over $150B in swap volume on Uniswap, putting Arbitrum as the leading Ethereum scaling solution. Nevertheless, readers shouldn’t be wary, as we expect a broader spectrum of applications to arrive at the Ethereum network, helping to fill in the gap for Ethereum’s lost revenue while expanding the universe for what is possible within its ecosystem.

Figure 4 – Daily Active Users of Ethereum’s Leading Solutions

Source: GrowThePie

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära