Nyheter

Skattevändningar skapar möjlighet för uranfond

Publicerad

den

Under ett tumultår definierat av en bred marknadsförsäljning mitt i geopolitisk och ökande osäkerhet, har energi varit en av sektorerna som sticker ut. Med kostnaderna stigande och Rysslands invasion av Ukraina som stör globala försörjningskedjor, ser regeringarna på kärnenergin igen, vilket ger investerare en möjlighet att beskatta förlustskörd från försäljningen till några intressanta möjlighet för uranfond som Sprott Uranium Miners ETF (URNM) och dess europeiska motsvarighet HANetfs Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8).

I takt med att behovet av fossila bränslealternativ för att bekämpa klimatförändringarna ökar, ses även kärnenergi i allt högre grad som ett grönt alternativ ovanpå en energikälla. Det är sant att även om vissa uraninvesteringar har gått bra i förhållande till vissa breda aktieindex i år, har de fortfarande påverkats av försäljningen – vilket gör det möjligt för intresserade investerare att realisera förluster samtidigt som de behåller exponeringen mot en intressant sektor.

På grund av de amerikanska regelverket för skattevändningar kan investerare fundera på att flytta sitt kapital från andra områden, eftersom de inte kan återinvestera medel från att sälja värdepapper till områden som i huvudsak liknar de ursprungliga värdepapperen. Det ger en möjlighet för uranexponering i en ETF som URNM.

URNM följer North Shore Global Uranium Mining Index, vilket ger tillgång till en global korg av företag som är involverade i gruvdrift, utveckling och produktion av uran. Uran ETF identifierar dessa företag genom granskning av branschpublikationer, säljsida och grundläggande forskning, med identifierade värdepapper sedan indelade i två kategorier, gruvarbetare och innehavare.

Kategorierna viktas baserat på marknadsvärde inom sin kategori, med indexet ombildat och ombalanserat kvartalsvis. URNM har lagt till 4 miljoner USD i nettoinflöden under den senaste månaden, och dess resultat har stigit nyligen också. ETFen såg en förbättring med 1300 BPS i sin avkastning när man jämförde sin avkastning på en månad med sin tremånadersavkastning.

URNM tar ut en avgift på 85 punkter, vilket ger en årlig direktavkastning på 1,11 %. För de investerare som vill skörda med skatteförluster i en ny kategori som kan dra nytta av några viktiga trender under det nya året, kan URNM vara en att hålla ett öga på.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF), Europas första uranfond, är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNM ETF

Uranfonden North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i URNM. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version