Följ oss

Nyheter

Saturna Capital lanserar aktivt förvaltad islamisk ETF med ESG-egenskaper

Publicerad

den

Saturna Capital och HANetf lanserar en andra ETF och re-lanserar en ny aktivt förvaltad islamisk ETF med ESG-fokus. Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt och kommer att följa principerna för islamisk investering.

Saturna Capital och HANetf lanserar en andra ETF och re-lanserar en ny aktivt förvaltad islamisk ETF med ESG-fokus. Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt och kommer att följa principerna för islamisk investering.

Saturna Capital har 31 års erfarenhet av islamisk investering och är den största amerikanska förvaltaren av tillgångar som följer islamiska rättigheter. Hector McNeil, VD för HANetf säger att aktivt förvaltade ETF:er är på frammarsch i Europa och är nästa gräns för den europeiska ETF-marknaden.

Saturna Capital och HANetf har idag tillkännagivit lanseringen av en aktivt förvaltad global aktie-ETF med fokus på islamisk-kompatibla aktier med positiva ESG-egenskaper. Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) kommer att lanseras via HANetf-plattformen och är noterat på London Stock Exchange, Borsa Italiana och XETRA.

Vill uppnå långsiktig kapitaltillväxt

Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. ETF följer principerna för islamisk investering och kommer att integrera ESG-poäng i sin utvärdering av de investeringar den gör. Att förvalta ASWE ETF kommer att vara det mycket erfarna teamet från Saturna Capital Corporation; ett kapitalförvaltningsföretag på 6 miljarder dollar baserat i Bellingham, Washington, USA som har hanterat islamiska och socialt ansvarsfulla investeringsstrategier i över tre decennier. Saturna Capital är en av de största förvaltarna av islamiska tillgångar i USA.

Jane Carten, VD för Saturna Capital sa: ”Under flera år har investerare utanför USA frågat hur de kan få tillgång till våra investeringsstrategier och vi är glada över att få denna möjlighet att erbjuda en islamisk UCITS ETF till dessa investerare.”

AMAL kommer att följa en liknande investeringsfilosofi och tillvägagångssätt som de USA-registrerade fonderna Amana Growth (AMAGX), Amana Income (AMANX) och Amana Developing World (AMDWX), som också innehåller islamiska och ESG-riktlinjer. Dessa fonder lanserades 1989, 1994 respektive 2009.

Saturna Capital och HANetf har redan samarbetat tidigare under 2021 för att lansera Saturna Sustainable ESG Equity HANzero™ UCITS ETF (SESG), en aktivt förvaltad, hållbar ETF med en HANzero™ koldioxidkompensation som visar aktiva investeringar för att återspegla hållbara och ESG-värden. SESG är en koldioxidneutral investering eftersom koldioxidpåverkan från aktieinnehaven kompenseras med koldioxidkompensation genom en produktfunktion som kallas HANzero™.

Scott Klimo, CFA, Chief Investment Officer för Saturna Capital säger: ”Saturna Capital anser att inkludering av miljö-, sociala och styrningsfaktorer (“ESG”) i en islamisk portfölj minskar risken ytterligare, vilket leder till mer motståndskraftiga portföljer och att företag som proaktivt hanterar affärsrisker relaterade till ESG-frågor är mer motståndskraftiga och ger bättre bidrag till portföljer utformade för tålmodiga investerare. Vi är därför glada över att lansera Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) till investerare som letar efter en aktivt förvaltad etisk fond som investerar globalt och som är benchmarkagnostisk när det gäller geografiska och branschallokationer.”

Aktiva ETF:er blir mer aktiva

Hector McNeil, co-VD för European ETF-emittent säger att under de senaste åren har fokus på ETF-investeringar börjat bredda sig utanför rent passiva investeringar, eftersom ETF-investerare alltmer efterfrågar fler typer av investeringsstrategier i ETF-omslaget.

Amerikanska tillsynsmyndigheter har spelat en stor roll i framväxten av aktiva ETFer. När Securities and Exchange Commission (SEC) – den amerikanska motsvarigheten till Financial Conduct Authority – ändrade sina regler för cirka två år sedan för att tillåta att aktiva ETF:er ges ut, kunde aktiva förvaltare ge minimalt med innehav. Detta gjorde dem bekväma att emittera ETF:er som de tidigare hade undvikit på grund av kravet att ge fullständig daglig information om innehav. Detta öppnade slussarna för en ny våg av aktiva ETFer.

Det oberoende forsknings- och konsultföretaget ETFGI uppskattar tillgångar och nettoinflöden i aktiva ETF:er över hela världen uppgick till 418 miljarder USD respektive 110 miljarder USD i slutet av september 20213. Under september såg aktivt förvaltade ETF:er och ETP:er nettoinflöden på 14,68 miljarder USD, vilket leder till år till år. datum nettoinflöden till 109,93 miljarder USD.

Aktiva ETFer håller på att byggas för att bli en stor del av ETF-marknaden men i Europa, medan aktiva ETFer finns, är marknaden fortfarande begynnande.

Hector McNeil, Co-VD för HANetf sa ”Aktiva ETF:er är nästa gräns för den europeiska ETF-marknaden. Regulatorer har spelat en stor roll i framväxten av aktiva ETF:er i USA och vad som händer i USA tenderar att följa här. Vanligtvis ligger USA två till tre år före i AUM-tillväxt och produktinnovation. Om så är fallet är det bara en tidsfråga innan aktiva ETF:er blir vanliga i Europa. Under de senaste två åren har aktiva ETF:er gått från ingenstans till att vara den främsta slagplatsen för leverantörer i USA och vi förväntar oss att det kommer att följa efter till Europa.”

Det är fortfarande tidiga dagar för aktiva ETF:er men håll koll på det här utrymmet. Min förutsägelse är att det kommer att vara det hetaste tillväxtområdet om två eller tre år. Det kommer dock att innebära att europeiska tillsynsmyndigheter måste följa SEC och tillåta flexibilitet för aktiva förvaltare kring avslöjande. Det är därför vi är glada över att tillkännage lanseringen av Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) i samarbete med Saturna Capital som kommer att vara Saturnas andra aktiva ETF som ges ut genom HANetf. ”

Om Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF

Fonden investerar vanligtvis i 30-40 Shariah-kompatibla, högkvalitativa, positiva ESG-företag med:

• Starka balansräkningar med minimal skuld;

• Kassaflöden som är större än investeringskraven, vilket gör det möjligt för företag att självfinansiera sin verksamhet;

• En rekord av intelligent kapitalallokering och stark avkastning på kapital;

• Inget deltagande i förbjudna (Haram) affärsaktiviteter;

• Positiva resultat på miljö-, social- och styrningsmått;

• En identifierbar och hållbar konkurrensfördel som ger attraktiva tillväxtmöjligheter.

Börsnoteringar

BörsKortnamnISINValuta
LSEAMAL LNIE00BMYMHS24GBP
LSEAMAP LNIE00BMYMHS24USD
Borsa ItalianaAMAL IMIE00BMYMHS24EUR
XetraASWE GYIE00BMYMHS24EUR

Handla ASWE ETF

Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *