Följ oss

Nyheter

Sammanfattning av oktober månads händelser inom krypto

Publicerad

den

Oktober var en månad fylld av spänning, överraskningar och betydande framsteg inom kryptovärlden. Här följer en sammanfattning av oktober månads händelser inom krypto. En av de mest anmärkningsvärda händelserna under månaden var Ferraris acceptans av kryptovalutor som betalning, vilket markerar en milstolpe i adoption av krypto.

Oktober var en månad fylld av spänning, överraskningar och betydande framsteg inom kryptovärlden. Här följer en sammanfattning av oktober månads händelser inom krypto. En av de mest anmärkningsvärda händelserna under månaden var Ferraris acceptans av kryptovalutor som betalning, vilket markerar en milstolpe i adoption av krypto.

Detta besked från ett högkvalitativt lyxbilmärke som Ferrari säger mycket om den växande acceptansen av digitala valutor inom olika branscher. Det ger inte bara en touch av glamour till kryptovärlden utan visar framförallt potentialen för blockchain och kryptovalutor att integreras i traditionella företag.

Bitcoin visade sin starkaste månad på länge med en ökning om 26% i oktober, vilket tog Bitcoin till den högsta nivån sedan maj 2022. Detta drevs främst av optimismen kring att Spot Bitcoin ETF:er i USA kan komma att godkännas inom de närmsta månaderna.

På en annan front signalerade JP Morgans satsning på tokenisering utvecklingen inom finansbranschen. Det faktum att stora finansiella institutioner är involverade i blockkedje-teknik och digitala tillgångar understryker vikten av dessa innovationer i den globala ekonomin. JP Morgans drag är bara ett exempel på hur traditionella banker och finansföretag gradvis inkorporerar blockkedjor och kryptovalutor i sina verksamheter, vilket banar väg för ett mer digitaliserat och effektivt finansiellt system.

När vi nu går in i november månad fortsätter vi att närma oss den kommande Bitcoin-halveringen som är planerad att äga rum i april 2024, samtidigt som många inväntar besked kring ansökningsprocesserna för Spot Bitcoin ETF:er i USA. Traditionellt sett har fjärde kvartalet visat sig vara en stark period för Bitcoin, och oktober bekräftade den här trenden. Det återstår att se om denna trend kommer att fortsätta.

Mer detaljer om varje händelse nedan:

Ferrari accepterar krypto som betalning i USA

Ferrari, det italienska lyxbilsmärket, svarar på efterfrågan från deras kunder och återförsäljare genom att ta emot betalningar med krypto för deras sportbilar i USA.

De planerar att utöka denna betalningsmöjlighet till Europa under det första kvartalet 2024. De accepterade kryptovalutorna är Bitcoin, Ethereum och stablecoin USDC, med Bitpay som deras betalningsprocessor.

Enrico Galliera, Ferraris Chief Marketing and Commercial Officer, berättade att detta beslut syftar till att möta en efterfrågan från sina kunder, inklusive både krypto-inriktade investerare och traditionella investerare som söker att diversifiera sina portföljer. Ferrari har visat intresse för olika nya teknologier, som NFT:er, blockkedjeteknik och krypto.

Medan vissa företag fortfarande är tveksamma att acceptera kryptovalutor på grund av deras volatilitet, miljöpåverkan och regleringsfrågor, tar Ferrari till sig detta nya betalningssätt.

Bitcoinpriset ökade efter felaktiga nyheter om godkännande av Spot Bitcoin ETF

Cointelegraph, en nyhetssida om krypto, bad om ursäkt efter att ha spridit felaktig information i sociala medier angående godkännandet av en Spot Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF). De påstod felaktigt att SEC (den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen) hade godkänt BlackRocks ansökan om en Spot Bitcoin ETF.

Denna desinformation ledde till en kortvarig ökning av Bitcoins pris, som nådde över 29 300 dollar innan det sjönk till cirka 28 100 dollar.

Cointelegraph tillskrev felet till en icke verifierad skärmbild som publicerades av en användare och ett glapp i deras sociala medie-verifieringsprocess. Händelsen belyser kryptovalutors prisvolatilitet och betydelsen av pålitliga informationskällor. Amerikanska SEC betonade också vikten av att förlita sig på officiella kanaler för information.

Bitcoin har nått sitt högsta värde sedan maj 2022

Bitcoins pris översteg tillfälligt 35 000 dollar för första gången sedan maj 2022. Uppgången drevs bland annat av optimism kring möjligheten att en Spot Bitcoin ETF skulle godkännas inom de närmsta månaderna, vilket ledde till betydande likvidation av korta positioner.

Sedan i början av året har Bitcoins värde ökat med 104% inklusive en ökning i oktober om 26%. Många investerare som har tagit korta positioner i Bitcoin tvingades täcka sina korta positioner, vilket orsakade en ”squeeze” och bidrog till prisökningen. Hela kryptomarknaden har gynnats av denna uppgång, med Chainlink och Solana i täten som ökade med cirka 38% och 80%. Företag som Coinbase och Microstrategy har sett uppgångar där dessa har stigit med cirka 3% respektive 28% i oktober.

Optimismen kring möjligheten till godkännande av en Spot Bitcoin ETF har ökat, särskilt efter att SEC inte överklagade en domstolsdom i en rättegång som involverade Grayscale, vilket väckte hopp om en Spot Bitcoin ETF inom en snar framtid.

Flera stora finansiella institutioner, inklusive BlackRock, Invesco, Fidelity och Grayscale, har aktivt ansökt om att få lansera Spot Bitcoin ETF:er som ett säkrare investeringsalternativ jämfört med direkta kryptoinvesteringar, som är kända för sin spekulativa natur och prisvolatilitet. Coinbase uttryckte en förväntan om ett godkännande av en amerikansk Spot Bitcoin ETF av SEC.

JPMorgan tokeniserade sina fonder

JP Morgan har tagit ett betydande steg mot att förverkliga ”en biljondollar-möjlighet” inom tokenisering. De genomförde den första tokeniserade derivathandeln-transaktionen på deras Tokenized Collateral Network (TCN), en applikation på deras Ethereum-baserade Onyx Blockchain. Denna teknologi gör det möjligt för investerare att använda tillgångar som säkerhet och överföra ägandeskap utan att flytta tillgångar i underliggande register.

Det ursprungliga användningsområdet är inom penningmarknadsfonder, med en lyckad transaktion mellan BlackRock och Barclays Tokenization. Denna utveckling förväntas minska operativa ledtider och kostnader på finansmarknaden. JP Morgan ligger i framkant kring dessa typer av satsningar inom tokenisering.

Bitcoin når marknadsvärde på nivå med Elon Musks Tesla

Bitcoins senaste uppgång, drivet av förväntningar om regulatoriskt godkännande för en Spot Bitcoin ETF, har lyft dess marknadsvärde till cirka 670 miljarder dollar, som är jämförbart med Tesla och till och med överstiger Eli Lilly marknadsvärde.

Denna uppgång kommer samtidigt som teknikaktier sjunker, trots att stora teknikföretag rapporterar vinster. Bitcoin visar med detta en minskad korrelationen från de traditionella amerikanska aktiemarknaderna.

Utveckling för Virtunes ETP:er i oktober

Virtune Bitcoin ETP: +27,37%

Virtune Crypto Top 10 Index ETP: +23,41%

Virtune Staked Ethereum ETP: +7.51%

Utveckling per kryptovaluta i Virtune Crypto Top 10 Index ETP för oktober

• Chainlink +38%

• Bitcoin +26%

• Polkadot +10%

• Ethereum +6%

• Stellar +6%

• Litecoin +3%

• Uniswap -11%

Virtune Crypto Top 10 Index ETP levererade en avkastning på +23,41% under oktober månad, där Chainlink utmärkte sig med en tillväxt på +38% varav Uniswap hade den svagaste utvecklingen med en negativ tillväxt på -11%.

Rebalansering av Virtune Crypto Top 10 Index ETP för november

• Bitcoin 40,00%

• Ethereum 40,00%

• Chainlink 5,29%

• Polkadot 4,87%

• Litecoin 4,66%

• Stellar 2,91%
• Uniswap 2,27%

Virtune Crypto Top 10 Index ETP rebalanserades den 31 oktober. Inga kryptovalutor lades till eller uteslöts.

Med vänliga hälsningar,

Virtune-teamet

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära