Nyheter

Så här styr Super Bowl amerikanska börsen

Publicerad

den

Under helgen spelas SuperBowl, och så här styr Super Bowl amerikanska börsen, det är i alla fall vad vissa bedömare tror. Super Bowl 50 är den 50:e upplagan av Super Bowl som är finalmatchen i NFL för säsongen 2015. Det är Denver Broncos, vinnarna i American Football Conference och Carolina Panthers, vinnarna i National Football Conference som kommer att mötas på Levi’s Stadium den 7 februari 2016. Arenan är i vanliga fall hemmaplan för San Francisco 49ers

Det finns många ekonomiska indikatorer som används i syfte att illustrera och bestämma marknadstrender, till exempel oljepriset, arbetslöshet och geopolitiska frågor. Vissa av dessa indikatorer är akademiska, medan andra verkar nästan oviktiga. På råvarumarknaderna ser vi hur vädermönster ofta korrelerade med priset på varor såsom vete och även oljeterminer.

Vid fastställandet av sysselsättningsnivåerna, det finns en del nästan falska, men ändå nästan, indikatorer av sunt förnuft såsom Hot Waitress Economic Index, som mäter den ekonomiska hälsan baserat på antalet attraktiva servitörer och servitriser som användes i servicesektorn. En gynnsam mätare som verkar relevant ansluten till ekonomin är Super Bowl Indicator (SBI), något som kan komma att påverka börsen under kommande vecka eftersom Super Bowl 50 spelas i helgen.

Bakgrund

Super Bowl Indicator, ibland förkortat SBI, har en lång historik. Det första av dessa matcher spelades redan 1967 och var ett äktenskap av två konkurrerande ligor eller ”fotbollsorganisationer, National Football League och det numera nedlagda American Football League, där lag från de rivaliserande ligorna ställdes mot varandra i en mycket bevakade tävling.

Indikatorn säger att när ett lag som har sitt ursprung i den ursprungliga fotbollsorganisationen NFC vinner Super Bowl så kan investerarna förvänta sig en uppåtgående trend på aktiemarknaden och påverkar Super Bowl amerikanska börsen. På samma sätt kan de förvänta sig en nedåtgående rörelse på börsen när ett AFL-lag vinner. Låter det vansinnigt? Sedan starten har Super Bowl Indicator visat sig stämma i 80 procent av alla fall.

Fungerar detta verkligen?

En statistik som visar på att det stämmer i 80 procent av fallen verkar imponerande, men det är långt från något som skall tas på allvar. På sin höjd, den det enda realistiska slutsatsen som kan dras mellan utfallet av Super Bowl och marknadsutvecklingen är exponeringen av de annonser som företagen köper under denna match. Dessa annonser är mycket eftertraktade och bolagen betalar mycket för att få synas under detta sportevenemang.

Super Bowl indikatorn kan anses vara ett bra exempel på en efterhandskonstruktion där en observatör antar ett orsakssamband mellan två händelser och skapar ett resultat av detta, ett resultat som i själva verket är en upplevd korrelation.

SBI tar inte hänsyn till olika faktorer som kan påverka resultatet, till exempel poängspridning, lagens finansiering och spelarskador, än mindre utvecklingen på aktiemarknaden. Fördelningen NFC = Bull Market och AFC = Bear Market är, förutsatt att allt lika, är lika användbar som en slantsingling som en marknadsprediktor.

Slutsats

Oavsett om det är en sann bild av hälsan i ekonomin så representerar Super Bowl indikatorn två viktiga institutioner som hjälper definierar den nationella identiteten: den fria marknaden och fotboll. Det är frestande att tro de två är släkt på något sätt, med tanke på hur djupt ingrodd var och en av dessa institutioner är i den amerikanska kulturen, men glöm inte att sambandet inte alltid innebär ett orsakssamband. Det är kul att tänka på, men oberoende av om det verkligen finns något inneboende samband mellan de två kvarstår det faktum att investerare och fans både kommer att hålla ögonen klistrade på skärmen denna söndag och måndag, hoppas på en seger och marknadsvinst till deras fördel.

Hoppas Du på en uppåtgående börs 2016 är det Carolina Panthers som skall vinna, i alla fall om The Super Bowl Indicator gäller. Tänk bara på att även om Super Bowl indikatorn historiskt har visat sig stämma i 80 procent av fallen så är det ingen garanti för att det kommer att upprepas i framtiden. Tänk också på att korrelation inte innebär ett orsakssamband. 2008, ett år när New York Giants, från NFC, vann Super Bowl så borde börsen ha gått upp enligt denna indikator. Istället drabbades finansmarknaderna av en av de största nedgångarna sedan den stora depressionen 1929. Även om denna indikator är intressant så bör den inte ligga till grund för Din aktiehandel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version