Följ oss

Nyheter

Så här handlar du med kakao på råvarumarknaden

Publicerad

den

Kakaoväxten upptäcktes på 1600-talet, under den tidiga utforskningen av Amerika och tog snabbt Europa med storm eftersom smaker och sötningsmedel var den dominerande användningen för kakaobönorna. Även känd som Theobroma som betyder "gudarnas mat", kan kokaväxten vara bitter, men den mest dekadenta grödan som världen idag känner till som choklad (en industri på 98,3 miljarder dollar). Kakaoväxten är en extremt användbar vara då många produkter tillverkas av den enskilda växten som kakaosprit, kakaosmör och kakaopulver.

Kakaoväxten upptäcktes på 1600-talet, under den tidiga utforskningen av Amerika och tog snabbt Europa med storm eftersom smaker och sötningsmedel var den dominerande användningen för kakaobönorna. Även känd som Theobroma som betyder ”gudarnas mat”, kan kokaväxten vara bitter, men den mest dekadenta grödan som världen idag känner till som choklad (en industri på 98,3 miljarder dollar). Kakaoväxten är en extremt användbar vara då många produkter tillverkas av den enskilda växten som kakaosprit, kakaosmör och kakaopulver. Så här handlar du med kakao på råvarumarknaden.

Fördelar med att handla kakao genom CFD-handel

• Genom en CFD får du hävstång på din Cocoa CFD-handel

• Handla på en 17,5 timmars marknad

• Support dygnet runt på 14 språk

• En internationellt reglerad valutamäklare

• Både manuella och automatiserade handelsplattformar tillgängliga

Kakaohandelsmarknad

Det finns 3 huvudarter av kakaoväxtformen när kakaobönan skördas: Trinitario, Criollo och Forastero. Forastero-växten är en tjockskinnad robust växt som är den mest populära sorten av de tre. Criollo-växten är mycket känslig för klimatförändringar och minsta förändringsväder påverkar dess avkastning. Trinitario, är en kombination av de två, den är populär för den delikata smaken av Criollo kombinerat med Forasteros fylliga natur. De två huvudsakliga kakaobörserna är Intercontinental Exchange (ICE) och NYSE Liffe (en del av NYSE: Euronext-gruppen).

Kontraktsspecifikationer

Kakao öppettider: 09:45 till 18:29 (GMT)

• Minsta handelsstorlek: 1

• Kontraktsstorlek: Metriskt ton

• Tickersymboler: KAKAO

• Prisuppgift: dollar per ton

• Tick Size: 1 USD per ton

Vad påverkar kakaopriserna?

Klimatet skulle vara den huvudsakliga faktorn som påverkar produktionen av kakaoväxten, vilket i sin tur kommer att påverka kakaopriset direkt till konsumenten eller terminspriserna för kakao och råvaruhandeln. Torka och jorderosion kommer att minska jordbrukets avkastning samt exponeringen för black pod disease.

Ökningen i efterfrågan på choklad över hela världen kan höja priserna, arbetsnormerna eller förändringar inom detta område av odling kommer att påverka kakaopriset. Produktionskostnaderna är relativt låga, men tekniken förändras ständigt och kan bli en faktor att överväga inom en snar framtid.

De främsta länderna som producerar och exporterar kakaobönor är Elfenbenskusten som levererar över 30 % av världens totala kakao, vilket leder med mer än 1 448 998 ton årligen. För det andra är Ghana, med 835 466 som odlas i det västafrikanska landet, och för det tredje på det globala måttet för kakaoproduktion är Indonesien med över 777 5000 ton som produceras årligen.

När kakaobönorna har samlats in, jästs, torkats och transporterats bearbetas de till olika komponenter för kommersiell konsumtion i olika industrier som tvål, kosmetika och konfektyr. Landet med den högsta kakaokonsumtionen globalt är Nederländerna som hanterar 13 % av den globala malningen. Europa som helhet konsumerar 40 % av marknaderna med resterande 60 % som är lika fördelat mellan Asien, Amerika och Afrika.

Förstå kakaohandel

I det här exemplet öppnar handlaren en lång position på 10 enheter på 1 ton vardera till marknadspriset 2027 $. Efter ett tag når priset nivån på $2039,5 och handlaren stänger positionen. Värde som härrör från detta kontrakt kan beräknas genom att multiplicera positionsstorleken med prisskillnaden:

10 metriska ton x (2039,5-2027) $/ton = $125

Vanliga frågor om kakaohandel

• Vad påverkar priset på kakao?

Med ungefär 60 % av världens kakaoförsörjning kommer från Elfenbenskusten och Ghana, kan vädermönstren i dessa länder ha en stark inverkan på priset på kakao. Starka stormar drabbar ibland området, vilket pressar utbudet eftersom bönder har svårt att få sin kakaoskörd i hamn. Efterfrågan på choklad är också en stor drivkraft för kakaopriserna och helgdagar ser vanligtvis en ökad efterfrågan. Ytterligare ett problem är sjukdomar och skadedjur, som kan skada grödor, vilket leder till betydande prishöjningar.

• Hur börjar jag handla kakao?

Det första steget är att bestämma om du ska handla själva kakaoterminerna eller om du kommer att använda ett derivat som en CFD. Kakaoterminer kräver ett särskilt terminskonto, marginalen som krävs är ganska hög och hävstångseffekten som används i terminer gör handel med dem till en riskabel satsning.

Å andra sidan är CFD-handel mycket enklare, med en mycket mindre initial insättning som krävs. Det finns många olika mäklare som erbjuder CFD-handel, och avgifterna är också mindre. CFD-handel med kakao tillåter också handlaren att ställa in sin hävstångseffekt, vilket kan göra handel med kakao mindre av en risk.

• Vilken är den bästa strategin för kakaohandel?

Det finns ett antal strategier som kan användas för att handla kakao och den bästa är den som handlaren är mest bekväm med och som ger dem en bekväm vinst. Strategin som används för att handla kakao kan vara antingen grundläggande eller teknisk till sin natur, även om tekniska handelsstrategier tenderar att vara mest framgångsrika. Den bästa handelsstrategin kommer också att ändras beroende på om kakaomarknaden varierar eller är trendig.

Handla kakao hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kakao hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kakao hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med kakao. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VanEck Gold Miners UCITS ETF når 1 miljard USD i tillgångar under förvaltning

Publicerad

den

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, kommenterade fondens volymtillväxt under det senaste guldrallyt, ”Med tanke på den nuvarande makroekonomiska och geopolitiska miljön – inklusive kvardröjande inflation trots högre räntor och pågående globala konflikter – är den globala efterfrågan på guld som stark som alltid. Med tanke på guldets historiska status som den investerarföredragna tillgången till fristad, vill investerare skydda och säkra sina portföljer för vad som komma skall. Dessutom har betydande ökningar av centralbanksreserver skapat tryck uppåt och efterfrågan på guld, vilket har resulterat i hausseartade utsikter i år och framåt.”

Investerarnas efterfrågan på guld som en fristadstillgång driver upp priserna: Det nuvarande guldpriset har nått en ny rekordnivå på över 2 300 USD, vilket också gynnar guldgruvföretag, eftersom den ökande efterfrågan på ädelmetaller genererar mer försäljning och högre vinster för dem.

”I mars presterade aktier i guldproducenter betydligt bättre än ädelmetaller”, säger Imaru Casanova, portföljchef för guld och ädla metaller på VanEck. ”Detta kan vara början på en trend mot återgång till medelvärdet, där guldgruvaktier återfår sin hävstång på guldpriset och överträffar ädelmetaller när guldpriserna stiger.” Potentiella investerare bör ändå ta hänsyn till att den långsiktiga stabiliteten i en uppåtgående trend på finansmarknaderna fortfarande är osäker och kan bero på en mängd olika faktorer.

Aktier i gruvbolag kombinerar fördelarna och riskerna med både exponering av fysiskt guld och inkomstgenererande tillgångar, eftersom de både kan isolera portföljen mot inflation och minska riskerna genom diversifiering. Exponering genom en ETF ger enkel och kostnadseffektiv tillgång till denna komplexa marknad.

De tre bästa innehaven i VanEck Gold Miners UCITS ETF är för närvarande Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Ltd. och Barrick Gold Corporation, och fonden har för närvarande en regional koncentration på Kanada, USA och Australien. ETF:en är fullt uppbackad och innehåller för närvarande 53 aktier med en total kostnadskvot (TER) på 53 bps.

ETFVanEck Gold Miners UCITS ETF
IndexnamnNYSE Arca Gold Miners Index
ISINIE00BQQP9F84
Ticker LSE GBPGDGB
Ticker LSE USDGDX
Ticker XetraG2X
Investment ManagerVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUS Dollar
IndexleverantörICE Data Indices, LLC
RebalancingKvartalsvis
Product structurePhysically replicating (Full)
Launch date25 March 2015
Total expense ratio (TER)0.53% p.a.
Income treatmentReinvestment

Fortsätt läsa

Nyheter

U8NJ ETF ger exponering mot prospekteringsbolag i uransektorn

Publicerad

den

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. ETF lanserades den 23 februari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför U8NJ ETF

En ny tjurmarknad är sannolikt på gång, vilket uppmuntrar prospekteringsbolag i uransektorn att utforska och utveckla nya urangruvor och möjligen möjliggöra för mindre gruvarbetare att uppleva betydande tillväxt.

Kärnkraftens väsentliga roll i netto-noll-övergången driver efterfrågan på uran, och gruvarbetare kommer att behöva öka.

Efter framgångarna med Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), Europas största uranfokuserade ETF, samarbetar HANetf med Sprott Asset Management för att lansera Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF.

U8NJ fokuserar på små och medelstoraprospekteringsbolag i uransektorn som erbjuder potential att överavkasta inom en snar framtid.

Varför investera i en ETF för juniora uranbolag?

Junior uranbolag kan vara redo för tillväxt: Europas enda renodlade ETF för juniora gruvbolag , med tillgångar valda baserat på deras potential för betydande intäkter och tillgångstillväxt.


Kärnenergins roll i netto-noll-övergången: Kärnenergi har den högsta kapacitetsfaktorn jämfört med både traditionella och alternativa energikällor och de minsta koldioxidekvivalenta utsläppen jämfört med andra energiformer, vilket gör den avgörande för att nå målen för nettonollenergiomställning.


Uran utbud och efterfrågan obalans: Hundratals nya reaktorer byggs, eller planeras, runt om i världen. Efterfrågan på uran kommer sannolikt att överträffa utbudet och sätta press på nya och mindre gruvbolag att öka.

Handla U8NJ ETF

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPURJP
London Stock ExchangeUSDURNJ
XETRAEURU8NJ

Innehav kan komma att förändras

Geografisk fördelning av innehaven

InnehavVikt
PALADIN ENERGY RG13,25%
NEXGEN ENERGY LTD.11,92%
URANIUM ENERGY CORP11,22%
DENISON MINES CP NEW10,44%
CGN MINING RG5,28%
DEEP YELLOW RG4,98%
BOSS ENERGY RG4,94%
ENCORE ENERGY RG4,86%
FISSION URANIUM RG4,14%
GLOBAL ATOMIC RG3,65%

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf kommenterar det kommande NATO-toppmötet

Publicerad

den

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Den ryska invasionen av Ukraina har gett NATO ett nytt enat fokus och beslutsamhet, vilket har satt ett slut på ”fredsutdelningen”-eran och ringer in en ny era fokuserad på militär beredskap. NATO-medlemmar, inklusive dess två nyaste medlemmar Finland och Sverige, är nu inriktade på att modernisera och utöka sina militära resurser efter år av försummelse. Det beräknas att 23 av Natos nu 32 medlemmar kommer att uppfylla eller överträffa målet på två procent av BNP i år. Tyskland spenderar mer än det har gjort sedan det kalla krigets slut. Och de länder som inte uppfyller dessa mål som Kanada och Italien kommer att kritiseras vid toppmötet.

Utöver Ryssland och Ukraina kommer toppmötet att ta upp oro för ett allt mer aggressivt Kina, ökande spänningar i Mellanöstern med Israel-Hamas-konflikten i Gaza och nytt samarbete mellan Ryssland och Nordkorea. En annan nyckelfråga är det osäkra resultatet av det amerikanska presidentvalet, eftersom USA fortfarande är Natos mäktigaste medlem.

President Biden kommer att ha den dubbla uppgiften att ena Nato till stöd för Ukraina och ena sitt eget demokratiska parti bakom sin presidentkandidatur. Ett annat politiskt budskap som Biden sannolikt kommer att sända är att NATO-medlemmar verkligen har ökat militärutgifterna på hans vakt, vilket undergräver Trumps skildring av europeiska allierade som ”frilastare”. Toppmötet äger också rum vid en tidpunkt då Europa står inför sina egna politiska frågor med extremhögerpopulism, särskilt i Frankrike och Ungern och en ny arbetarregering i Storbritannien.

Tom Bailey, forskningschef på HANetf, emittent av Future of Defense UCITS ETF (ASWC): När vi ser fram emot det kommande Nato-toppmötet, visar färsk statistik en betydande milstolpe i alliansens kollektiva försvarsåtaganden. Rekordstora 23 NATO-länder, av ett nu utökat medlemsantal på 32, är på väg att nå målet på 2 % av BNP för försvarsutgifter 2024. Denna prestation är särskilt anmärkningsvärd eftersom den representerar en nästan fyrfaldig ökning från 2021 då endast sex länder nådde detta mål.

Effekterna av den geopolitiska utvecklingen, som Rysslands invasion av Ukraina 2022, har varit djupgående. Antalet länder som uppfyller 2-procentsmålet ökade från sju år 2022 till tio år 2023. Denna trend understryker en förnyad brådska bland NATO-medlemmarna att stärka sina försvarsförmåga, med Europa och Kanada som tillsammans ökar försvarsutgifterna med 18 %, den största ökningen i årtionden.

Speciellt har Tyskland åtagit sig 71,8 miljarder euro (76,8 miljarder USD) till försvar i år, vilket markerar dess första uppnående av det tvåprocentiga målet sedan början av 1990-talet. Polen leder alliansen i försvarsutgifter på 4,12 procent av BNP, vilket signalerar ett starkt engagemang för nationell och kollektiv säkerhet.

För investerare belyser denna oöverträffade ökning av försvarsutgifterna en sektor med allt större relevans. Försvarsindustrin kommer sannolikt att uppleva tillväxt när Nato-medlemmar förbättrar sin militära kapacitet, vilket ger potentiella investeringsmöjligheter. När NATO-toppmötet utvecklas kommer detta område att vara ett område att följa noga.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära