Nyheter

Russell Index sänker Marocko till frontier market status

Publicerad

den

Russell Indexes, en av de största leverantörerna av index för användning av börshandlade fonder, sa att de har degraderat Marocko till gränsmarknadsstatus, så kallad frontier market status, från den tidigare klassificeringen som tillväxtmarknad, emering markets.

”När det gäller marknadsklassificering har Russell Indexes bestämt att Marocko kommer att omklassificeras från framväxande till marknadsstatus. Cote D’Ivoire (Elfenbenskusten) och Senegal, som båda tidigare inte var berättigade till Russell-index, kommer att vara berättigade att gå med i Russell Frontier Index. Dessa förändringar kommer att träda i kraft vid slutet av årets Russell Reconstitution, enligt ett uttalande från Russell Indexes.

Flera ETF: er har för närvarande exponering för Marocko, inklusive Market Vectors Africa Index ETF (NYSEArca: AFK), som har en vikt på 7,1% för den nordafrikanska nationen. WisdomTree Middle East Dividend Fund (NasdaqGM: GULF) har en vikt på 6,3% för Marocko AFK och GULF. spåra interna index. Dessutom är dessa regionala ETF:er, inte explicita nya fonder eller fonder för frontier markets.

Marocko står för 5,6% av iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM), den största ETF för gränsmarknader. SPDR S&P Emerging Middle East & Africa ETF (NYSEArca: GAF) har en vikt på 2% för marockanska aktier.

Russell Indexes är den tredje stora indexleverantören sedan september 2014 som sänker Marocko till gränsstatus. I december gjorde S&P Dow Jones Indices samma drag, vilket fortsatte av FTSE Group som gjorde samma sak i september. Russells årliga rekonstitution kommer att slutföras efter stängningen av amerikanska marknader den 26 juni.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version